Spelformer 3-13 år

VÄRLDENS BÄSTA LAGIDROTT FÖR BARN

De senaste åren har vi i Habo Wolley varit drivande i processen inom svensk volleyboll att utveckla ett koncept som bygger helt på barnens villkor och utveckling. Alla barn är olika och därför är det viktigt med individanpassning i barnidrott. Nu har vi en modell från 3 år och uppåt som är fantastiskt bra och där barn och föräldrar kan vara med och utvecklas i den takt som de själva önskar. Volleyboll är numera världens bästa lagidrott för barn!

VolleyBompa för 3-5 åringar

VolleyBompa är för de yngsta som vill vara med i en fartfylld aktivitet med mycket rörelse och lekar. Vi kastar och fångar bollar, springer hinderbana, har koordinationsövningar, leker med ballonger och har roligt tillsammans.
I VolleyBompa deltar föräldrarna aktivt i verksamheten och de flesta av övningarna görs tillsammans med barnen. Detta gör att alla barn vågar vara med på de olika lekarna och övningarna. En mycket lekfull verksamhet med låga trösklar för att vara med.

Läs mer om VolleyBompa

 

Kidsvolley för 6-9-åringar

I kidsvolley fokuserar vi på att ha roligt tillsammans med kompisar istället för på resultat och prestation. Pojkar och flickor tränar och spelar matcher tillsammans i Kidsvolley. Kidsvolley spelas på en mindre plan och med lågt nät. Stegvis introduceras nya slag när man går från en level till nästa. Det är viktigt att man lyckas oftare än misslyckas och det kan ta olika tid för olika barn.

Kidsvolleyns levels kortfattat:

– Kidsvolley Level 1: Kasta och fånga
– Kidsvolley Level 2: + Underhandsserve
– Kidsvolley Level 3: + Bagger och fingerslag

Bollen kastas alltid över nätet i Kidsvolley Level 1-3.

Regler för Kidsvolley

 

Fyrmanna för 10-13-åringar

När barnen blir lite större är det dags att gå till nästa nivå. Vi spelar på fullstor plan och för att få ett bra flyt i spelet tillåts att bollen studsar en gång per sida.

Nu börjar det likna volleyboll alltmer. Ett volleybollslag ska alltid göras över nät (inga kast över nätet längre). Vi börjar successivt dela upp pojkar och flickor i olika lag.

De olika nivåerna kortfattat:

– Fyrmanna Level 4: + Smash och överhandsserve, alltid tre slag inom laget, en studs per sida tillåten, vid andraslaget får man välja mellan att fånga och kasta eller göra ett volleybollslag som passning.
– Fyrmanna Level 5: Som ovan men alla beröringar ska göras med ett volleybollslag, tillåtet att slå över bollen på första/andra slaget
– Fyrmanna Level 6: Som ovan men serve måste slås bakom baslinjen, block ger poäng direkt och nätet höjs till 210 cm.
– Fyrmanna Level 7: Regler som i sexmannavolleyboll med näthöjd 210 cm. Ingen studs.

Regler för Fyrmanna

 

Från 14 år (åttonde klass) spelas Volleyboll utan särskilda regler förutom att näthöjden är lägre.

Individanpassad träning

Vi har som grundregel att barnen ska tillhöra en träningsgrupp i sin egen åldersklass, men eftersom vi bedriver individanpassad träning finns det en viss flexibilitet i detta.

Syftet med individanpassning är att barnen ska lyckas oftare än misslyckas, men samtidigt utmanas på sin egen nivå så att de känner att de utvecklas och lär sig nya saker. Barnen lär sig olika fort – det tar vi hänsyn till. Fråga gärna lagansvarig/tränare om vår modell för individanpassad träning!

Målet är att varje barn ska få träna 25% i “Lätta zonen” där de känner att de är jätteduktiga och kan ta stort ansvar. 50% av tiden bör barnen få vara i “Komfortzonen” där de känner sig trygga. 25% av träningen ska ske i “Lärandezonen”, där spelarna testar sina gränser och lär sig nytt.

Vi vill undvika att barn alltför snabbt får spela på en för svår nivå (“Panikzonen”). Det är varken utvecklande eller roligt. Testa det man inte behärskar ska i huvudsak ske på träning, inte på match.