Historia

1987 bildades Habo Wolley av ett gäng grabbar, 17-18 år gamla. De hade spelat volleyboll i mindre tappning och nu var det stora saker på gång – en volleybollklubb skulle startas i Habo. En riktig klubb måste ha en ordförande och det blev 18-årige Andreas Hult. Viljan var stor hos de unga grabbarna, men ingen av dem kunde egentligen så mycket om volleyboll. Lyckligtvis hade Allan Bärenholdt, med rutin från spel i division 1, precis flyttat till Habo och han tog sig med entusiasm an det unga laget. Under hans ledning gjorde laget snabbt framsteg och grabbarna fick veta vad det betydde att träna hårt.

Första säsongen

Första hemmamatchen mot Floby VKs juniorer i division 4 samlade mycket folk i Habo Sporthall. Den nyfikna Habopubliken fick se hemmalaget bli totalt utspelade av de betydligt bättre Flobykillarna. Flobylaget anfördes av Pål Göransson och Stefan Freij, vilka flera år senare skulle komma att spela viktiga roller vid Habo Wolleys avancemang till elitserien. Första säsongen blev inte riktigt vad grabbarna hade förväntat sig, med bara två segrar på hela säsongen. Då rakade Allan av sig mustaschen och beordrade hård sommarträning för alla. Detta skulle visa sig ge resultat.

1988-1993

1988/89 vann Habo Wolley division 4 och klättringen uppåt i seriesystemet kunde börja. Sedan fortsatte framgångarna för klubben i rask takt. Säsongen 1990/91 vann Habo på nytt serien och gick upp i division 2. I den takt som laget utvecklades just nu gick det av bara farten att ta ytterligare ett steg uppåt i seriesystemet. Efter säsongen 1992/93 var det dags att ta steget upp till division 1. Nu blev Habo Wolley även hastigt och lustigt volleybollklubben nummer 1 i Jönköpingsregionen, eftersom KFUM Jönköping samtidigt lade ner sitt herrlag i elitserien.

Den lilla klubben blir större

Intresset för beachvolleyboll växte och 1993 tog klubben sin första SM-medalj i beach då Emil Norberg/Jens Ottosson tog en tredjeplats vid SM i Båstad. Detta var början på klubbens stora framgångar på de svenska stränderna under senare delen av 90-talet. Parallellt med detta utvecklades laget stadigt och värvningen av en 19-årig Simon Dahl inför säsongen 1994/95 utgjorde starten på klubbens satsning mot toppen av svensk volleyboll. Vid årsmötet våren 1995 beslutades om en målsättning för klubben för den kommande femårsperioden. Målet var att Habo Wolley år 2000 skulle ha avancerat till Elitserien och att man skulle bli en etablerad elitklubb i svensk volleyboll.

På väg mot elitserien

Habo Wolley spelade fem säsonger i division 1 och var med i tre elitseriekval innan elitserieplatsen var säkrad. 1995/96 vann klubben för första gången Junior-SM med att lag anförda av Victor Norberg och Pelle Hugoson. Inför säsongen 1996/97 var Habo Wolley tippade att ta steget upp i Elitserien. Allt skulle avgöras i vårens sista match hemma mot Ljungby. Habo Sporthall räknade in hela 650 personer – ett svårslaget publikrekord. Matchen utvecklades till en duell mellan Habos Simon Dahl och Ljungbys Pelle Magnusson. Tyvärr gick Pelle segrande ur striden efter 12-15 i femte och avgörande set. Deppigt värre, men Habo fick ta nya tag. Säsongen 1997/98 vann klubben både serien och kvalet till Elitserien. Avancemanget till volleybollens finrum var nu ett faktum. De två första säsongerna i Elitserien lyckades Habo med minsta möjliga marginal undvika kvalspel och därmed också stanna kvar. Något måste göras – nu var det dags att ta nya tag igen.

2000-2005

Vi etablerar oss i Elitserien och bygger laget långsiktigt. Nyckelspelare är Robert Blomqvist och Adrian Wouts. 2001/02 tog vi oss med god marginal till slutspel, där vi tyvärr föll mot säsongens suveräner Örkelljunga VK. 2002 vann Viktor Norberg och Pelle Hugoson klubbens första SM-guld på seniorsidan i beachvolley. 2002/03 tog vi oss för andra året till slutspel och vann även vår första slutspelsmatch någonsin i fullsatt Habo Sporthall. Säsongerna 03/04 och 04/05 blir mellanår i 9:e platser. Jens Ottosson, den siste av grundarna i laget slutar efter 17 år i A-laget.

2005-2006

2005-2006 går till historien som klubbens mest framgångsrika hittills för representationslaget. Laget kvalificerar sig som fjärde lag till Grand Prix där det blir förlust i skiljeset med minsta möjliga marginal mot Falkenbergs VBK. Laget slutar på en sjätte plats i serien och möter sedan Floby i en tuff kvartsfinalserie. Habo vinner denna med 3-1 i matcher. Därefter väntar Falkenbergs VBK och det blir förlust med 0-3 i matcher i semifinalen. Tongivande spelare i laget är poängkungen Robert Blomqvist och Igor Ledic. Mattias Andersson tas ut i landslaget.

2006-2007

Lagbygget blir vassare för varje år och elitlaget vill tampas om de ädlare medaljerna i SM-slutspelet. Stommen från föregående års lag finns kvar och laget har toppats med två kanadensare, publikfavoriten David Sol och stjärnpassaren Jeremy Wilcox med meriter från Kanadas landslag. Habo Wolley vinner Grand Prix i Katrineholm. Vårsäsongen kantas av skador och slutspelet tar slut redan i kvartsfinal mot Team Valla.

2007-2008

Elitlaget tar några kliv bakåt sportsligt efter att fyra spelare lämnat laget. Nya spelare som träder in och tar större ansvar är Adnan Herco och Patrik Rumin. Laget slutar på sjunde plats i serien och åker ut i kvartsfinal mot Falkenberg som senare vinner SM-guldet. Ungdomsverksamheten växer så det knakar och vi lanserar Kidsvolley för första gången i Habo Wolley.

2008-2009

Habo Wolley tar nya kliv framåt och en storsatsning på skolvolleyboll för att sporten ska växa i Jönköpingsregionen görs. Elitlaget slutar på en sjätte plats i Elitserien och åker sedan ut i kvartsfinalspelet mot Falkenberg som senare tar SM-guld för tredje året i rad. En ny styrelse sätter sin prägel på föreningen och bland annat byts den gamla loggan ut mot en ny. Klubbens U17-lag vinner division 3 och kommer ta klivet upp i tvåan. Klubben deltar med pojklag i alla ungdomsklasser och tar SM-brons i PU17-klassen.

2009-2010

Elitlaget gör en nystart med flera nya unga spelare in i truppen och Claes ”Clabbe” Svensson rekryteras som tränare för laget. Det blir en tuff säsong där laget slutar på en nionde plats och Habo Wolley får för första gången i klubbens elitseriehistoria kvalspela för att stanna kvar i högsta serien. Kvalet klaras av galant och det innebär att laget återfinns även kommande säsong i högsta serien. Robert Blomqvist lägger skorna på hyllan efter flera år som klubbens store poängkung. Efter säsongen avslutas även samarbetet med Claes Svensson som flyttar till elitserierivalen Hylte. På ungdomssidan börjar det röra på sig och framförallt på pojksidan blir det alltfler spelare i klubben.

 

2010-2011

Felix Casanova – världsstjärnan från Kuba ansluter till klubben som ny huvudtränare för elitlaget. Elitlaget leds förtjänstfullt av lagkapten Adnan Herco som vinner poängligan i Elitserien. Laget slutar på sjunde plats i serien och möter seriesegrande Sollentuna i kvartsfinalen. Det blir en tuff batalj där Sollentuna går vidare efter tre tuffa matcher.

 

2011-2012

Habo Wolleys elitserielag gör en bra säsong och Adnan Herco vinner för andra året i rad Elitseriens poängliga. Centrar Len Croner och Matt Fugard gör stort avtryck på framgången från sin centerposition. Habo Wolley tar sig till Grand Prix-slutspel och blir sexa i Elitserien. Säsongen tar slut i kvartsfinal mot ett starkt Falkenberg.

Elitlagets framgångar till trots är det på ungdomssidan som den största utvecklingen sker denna säsong. Vi startar upp VolleyBompa för 4-6-åringar med cirka 25 barn och kidsvolley för 7-9-åringar med 40 barn. Snacka om succé! Samtidigt med detta återuppstår föreningens damlag då KFUM Jönköping valt att lägga ner sitt damlag. Föreningens verksamhet växer från cirka 80 aktiva till 150 aktiva under säsongen. Antalet tränare i föreningen nära nog dubbleras och hela föreningen får ett lyft!

2012-2013

Habo Wolleys elitserielag blir sjua i elitserien med 20 vunna poäng och åker sedan
återigen ut i kvartsfinalen. Felix Millan Casanova gör sin sista säsong som tränare i Habo Wolley för denna gång. Föreningen fortsätter att växa kraftigt och under säsongen räknar vi in cirka 180 aktiva spelare i Habo Wolley. Tillväxten sker underifrån där ett nystartat kidsvolleylag för barn födda 2005-2006 är en del och nya barn i klubbens VolleyBompa är den andra stora delen med barn födda 2007-2008.

2013-2017

Habo Wolley går från att vara en liten förening medlemsantalsmässigt till att bli en av Sveriges största inomhusklubbar med bred verksamhet både inomhus och på sommaren. Vi driver upp projektet ”Volleybompa- en bra start” med stöd av Allmänna Arvsfonden där vi sprider vårt sätt att arbeta med barn- & ungdomar till ett 30-tal andra volleybollklubbar i landet och även till andra idrotter. Vi närmar oss 400 aktiva medlemmar och vi får även sportsliga framgångar på ungdomssidan med fler spelare som börjar på RIG, som kommer med i ungdomslandslag och våra ungdomslag vinner mästerskap.

 

2017-2019

När det första Arvsfondsprojektet avslutas så startas ett andra Arvsfondsprojekt upp som syftar till at arbeta med integrationsfrågor i idrotten ”Bogserlinan”. Säsongen 2018-2029 är antalet aktiva medlemmar inkl. ledare cirka 450 st. Klubben skördar allt större framgångar på ungdomssidan och under säsongen 2018-2019 lyckas vi med bedriften att vinna samtliga SM-klasser på pojksidan inomhus (U16, U18 och U20) och dessutom tar vi hem alla tre pallplatserna på Level 7 på Mikasa Challenge. Även på flicksidan börjar vi ta oss närmare de bättre ungdomsklubbarna.