Beachvolleyveckan avslutades med Open svart

Precis som förra sommaren så avslutades beachvolley veckan på Habo Beach Arena med en Open Svart, en rankinggrundande tävling där vem som helst får delta. Open Svart är den svåraste nivån inom Open-tävlingar.
Lite kuriosa: För två år sedan avslutades beachlägret med en Open Grön och en av vinnarna då var Alfred Brink (Engelholms VS) då i par med vår egen Algot Danielsson. Alfred deltog nyligen på Swedish Beach Tour som är Elitserien för beachvolleybollspelare i Sverige.
Det blev en liten turnering på damsidan med 4 lag där storfavoriten höll för trycket. Mor och dotter Jessica och Ella Sandberg (Värnamo Volley) vann tävlingen ganska enkelt efter finalvinst mot Habo Wolley’s Sofia Florqvist i par med Elise Nord (Ljungby Volley). Det är coolt att se en rutinerad stjärna som Jessica Sandberg som fortfarande kan lura skjortan av sina motståndare.
Herrarnas turnering hade lockat 12 lag och favoriter i herrklassen om man gick efter ranking var Markus Löveborn/Carl Petersson som representerar Göteborgs Beachvolley Club. Av Habo Wolley lagen så rankades ynglingarna Hugo Morency och Theodor Grahn högst på en 3:e plats tätt följda av Filip och William Snäll. Efter gruppspel gick samtliga lag till slutspel. 2:orna och 3:orna fick spela åttondelsfinal medans 1:orna väntade i en eventuell kvartsfinal.
Roligaste åttondelsfinal var familjematchen mellan far och son Ottosson, yngsta laget med Johan Ottosson och Isak Joelsson mot äldsta laget Jens Ottosson och Peter Cederström. Isak och Johan som vann Beach-SM:s U15 klass förra sommaren vann den jämna matchen med 21-19 21-19.
I kvartsfinalen väntade sedan nykomponerade laget Filip Bratic/William Snäll och trots stundtals fantastiskt spel från småkillarna så vinner Filip och William ganska enkelt med 21-12 21-13.
Den mest spännande kvartsfinalen spelades mellan Hugo/Theodor mot William Wymark och Oliver Eiderhed. Efter två ganska ojämna set 14-21 21-12 gick matchen till ett ovisst skiljeset där Theodor och Hugo till slut stod som segrare efter 18-16.
Till semifinal gick därmed de 4 högst rankade lagen och det blev GBC mot Habo Wolley i båda semifinalerna. 1:a rankade Löveborn/Petersson mot 4:e rankade Bratic/Snäll och 2:rankade Berglund/Hansson mot 3:e rankade Morency/Grahn. William och Filip lyckas med allt i semifinalen samtidigt som motståndarna från Göteborg inte får ordning på någonting och matchen är över innan den börjat. Filip och William kör fullständigt över sina motståndare med 21-9 21-7 och imponerar stort.
I den andra semifinalen är det otroligt jämnt och efter förlorat 1:a set 19-21 mot rutinerade Hansson/Berglund lyckas återigen ynglingarna Theodor och Hugo vända på ett underläge och vinner tillslut 2:a set med 24-22 tar matchen till ett skiljeset. Väl där tar man snabbt en 5-0 ledning som räcker för att hålla undan och vinna med 15-11.
Själva finalen blir en uppvisning där William och Filip inte ger sina yngre kompisar en chans, de vinner med 21-11 21-12.
Filip Bratic har tagit stora kliv i sin utveckling och jag är ganska säker på att det inte dröjer jättelänge innan han får spela Swedish Beach Tour. Förra sommaren gjorde Filip några ungdomslandskamper i beachvolleyboll och under våren och sommaren har han vunnit ett flertal beachvolleyboll tävlingar. Förutom en makalös förmåga att förutse motståndarnas smaschar och undanläggningar är Filip en spelare som verkligen gör sina medspelare bättre. Han sprider glädje, energi och han är en vinnarskalle utöver det vanliga.
William Snäll som gör en fantastiskt insats är ju ett kapitel för sig. William som spelat mycket innebandy och fotboll brukar åka med sin familj till Öland och väl där spela lite beachvolleyboll med kompisar och familjen. Senaste två åren har William varit med på våra läger och våra beachvolleyturneringar och nu kom första vinsten. Jag är säker på att det inte är den sista.
Mathias Morency