Dardan Lushtaku blir tränare i Habo Wolley

Efter ett år i Habodressen som spelare, och med en lång och framgångsrik volleybollkarriär bakom sig, har nu Dardan Lushtaku tagit av sig matchtröjan för sista gången. Nästa år kommer han nämligen att bli huvudtränare i Habo Wolleys elitlag.

Precis som Jönköpings-Posten skrev om förra veckan har alltså Habo Wolley gjort klart med Dardan Lushtaku som tränare inför säsongen 2019/2020. Efter två år med spelande tränare (Jackson Maris & Jonny Macdonald) återgår klubben nu till en konventionell tränare som står vid sidan på träning och match.

För den volleybollfrälste behöver Dardan ingen närmre presentation. Lushtaku har varit given i landslaget de senaste 10 åren på passarpositionen. Han har varit proffs i Belgien, Grekland och Polen samt vunnit SM-guld med Falkenbergs VBK. Som tränare är han däremot ett oprövat kort, men klubbens förhoppning är att hans rutin som spelare där han haft flera prominenta tränare runtom i Europa ska kunna omsättas i goda tränaregenskaper. Sportchef Arvid Haag förklarar:
-Dardan har sedan han kom till Habo varit en naturlig ledare på planen. Han har alltid bra idéer om spelet och han har stöttat våra yngre spelare mycket i sin utveckling trots att han haft fullt upp med sitt eget spel. Han har även varit mycket uppskattad som ungdomstränare bland våra lovande juniorer, och uppvisat flera goda förmågor som han kommer ha användning för med elitlaget. 

Haag poängterar också vikten av att ha tränare klart tidigt:
-At kunna presentera nästa års tränare så fort säsongen tagit slut är verkligen en fördel. Konkurrensen om de svenska spelarna är hög och den första frågan man får vid kontakt med potentiella nyförvärv brukar vara ”vem blir tränare?”. Att redan nu kunna besvara den är väldigt skönt, och vi kan lägga fullt fokus på spelarrekrytering och förhoppningsvis kan vi göra klart med flera pusselbitar den närmsta tiden. 

Lushtaku, som tillträder sin nya tjänst i augusti men redan nu börjat engagera sig i spelarrekryteringen, berättar för redaktionen hur han själv tänker om det nya uppdraget i en liten intervju

Vi kan väl börja med året i Habo som spelare, hur har det varit?
Det har varit en tuff säsong. Vi fick aldrig riktigt igång maskineriet och tyvärr blev vi snöpligt utslagna av Falkenberg vilket var riktigt surt då vi trots allt var riktigt nära att vinna på hemmaplan. Jonny fick ta ett väldigt stort ansvar när han fick ta över som spelande tränare i oktober. Efter omständigheterna gjorde han det bra men tyvärr räckte det inte längre än till kvartsfinal trots att vi hade ett bra lag på pappret

Vad är det som lockar med att bli tränare?
Jag har väldigt mycket idéer både på hur man ska träna och spela och det ska bli kul att få förverkliga dem fullt ut. Sen ska det bli skönt att inte behöva hoppa något mer, mina knän är ganska slitna efter alla år. Hehe. 

Vad tror du är dina bästa egenskaper som tränare?
-Jag tro att jag kommer att skapa ett lag som spelar för varandra och som tar hand om varandra när det blir tufft. Varenda spelare kommer att få en viktig roll i laget och känna att de bidrar, det tror jag är viktigt för att man ska vilja träna hårt varje dag. 

Har du någon förebild i ditt ledarskap?
Ole Gunnar Solskjaer. Stort av honom att ta sig från Norge till United och få ett långtidskontrakt efter att ha vänt på en negativ trend. Man ser glädjen i spelarnas ögon igen och jag vill göra samma sak med mina spelare. Jag vill att de ska vara lyckliga varje gång de står på planen och njuta av att vara där.

Vad är ditt mål med kommande säsong?
Framförallt skapa ett bra lag och en miljö där alla spelare utvecklas mycket individuellt. Jag vill att mina spelare ska kunna ta sig ut i Europa, det behöver svensk volleyboll för att ta nästa steg internationellt.

Inom kort förväntas klubben presentera de första spelarförvärven till kommande säsong.

Kort presentation av Habo Wolleys nya tränare
Namn:
Dardan Lushtaku
Ålder: 27 år
Yrke: Resurs på Kråkerydsskolan
Bor: Jönköping med sambon Clara
Tidigare klubbar: Jastrzębski Węgiel (Polen), Hylte/Halmstad Volley, Falkenbergs VBK, Noliko Maseeik (Belgien), Niki Aiginiou (Grekland), Aquacare Halen (Belgien), RIG Falköping