De flyttade för Habo Wolley

Som en olycklig kärlek. Så började det.
Men efter vånda och flytt, nya jobb och skolor har familjen Hellström hittat hem.
Kärleken till volleybollen! Hemmet i Habo! Orsaken är Habo Wolley!

 

För ett tag sedan gick ryktet att någon, ja till och med en hel familj, hade flyttat till Habo för volleybollens skull. Sådant gör elitspelare, men denna gång var det en ung grabb, hans syster och föräldrar. Kunde det vara sant?

– Absolut. Vi hade inte varit i Habo, om det inte varit för Habo Wolley, säger Katarina Hellström. 

Grabben det handlar om heter Gustav. Han är 15 år och sticker inte under stol med att Volleyboll är livet. Siktet är ställt högt:  

– Ja, drömmen är att bli proffs, att kunna leva på att spela Volleyboll, säger han. 

Egentligen kunde det blivit något annan av alla de sporter han prövat: brottning, handboll, innebandy, dans, Jiu Jitsu. Men när vägvalet väl var gjort fanns ingen återvändo. Det var syrran Alma, 19 år, som började med Volleyboll. Gustav satt bredvid och väntade på sin egen dansträning. Att vänta är aldrig rolig och snart var också han med i gänget, slog bagger, spikade och passade fingerslag. 

Allt detta hände i Kungälv, norr om Göteborg, där familjen bott i 17 år och där Alma och Gustav vuxit upp. Båda två hade nu hittat kärleken till Volleybollen, en sport att satsa på. För Alma fanns många jämnåriga och laget var stabilt. Hon spelade turneringar för klubben och fanns med i distriktslaget där hon tidigt stötte på Habofolk och fick vänner i det rödvita västgötalaget.   

För Gustav blev det mer problematiskt. Han hade funnit en sport att förälska sig i, men intresset var mycket större än lagkompisarna. Nördigt intresserad, menar pappa David.

Både Katarina och David minns hur det kunde vara under en turnering. Mellan matcherna lattjade kompisarna med kortspel eller mobiler. Gustav sökte upp andra lag för att få chansen att lira ännu mer volleyboll och lära sig mer. Han kan berätta om matcherna mot Habo, som redan i barnklasserna hade etablerat sig som seriösa och duktiga.

– Jag tittade på Habos killar och försökte göra likadant, skrattar han.

Hos paret Hellström är det Katarina som är den drivande föräldern när det kommer till idrott. Hon har en egen karriär inom golfsporten och varit assisterande coach för svenska damlandslaget. Det är mest hon som engagerat sig i barnens sportsatsningar, också som tränare och ledare. I februari 2018 var det dock David som hängde med Gustav och Kungälvslaget på turnering. Det var då han med egna ögon såg hur sonen sögs till Habo-gänget, hur han längtade efter stimulansen av lika sportnördiga kompisar. David insåg att sonens potential och spellust troligen aldrig skulle kunna tillgodoses i den nuvarande miljön.

– Efter den turneringen insåg vi att det var dags att flytta, och Habo blev sinnebilden för en plats vi skulle trivas på, säger David.

I sanningens namn fanns andra faktorer också. Västkustvädret är bedrövligt mellan oktober och mars. Familjen var helt enkelt redo för ett äventyr, något nytt. David som är ingenjör fick okej från arbetsgivaren att pendla, Katarina som är sjukgymnast med specialitet inom idrottsskador fick snart flera jobberbjudanden. De behöll dessutom huset i Kungälv, ifall de skulle ångra sig.  

– Vi planerade att David och Gustav skulle flytta först, och att Alma och jag skulle komma året efter. Då kunde Alma ta studenten med sina gymnasiekompisar, berättar Katarina.

Men riktigt så blev det inte.

– Nej, när jag slutade tvåan kände jag att jag kunde lika gärna flytta, inget höll mig tillbaka, säger Alma.

På bara några få månader hade familjen Hellström styrt om liv och framtid. Det gick som på räls, och så tycks det fortsätta. Barnen har hamnat i bra klasser och fått många kompisar. Alma har precis tagit studenten och söker jobb. Hon spelar i Habos A-lag. Katarina och David trivs bra på sina nya arbetsplatser. Till viss förvåning har umgänget i Habo på kort tid vuxit sig lika stort och starkt som i Kungälv. Allt kokar ner till Habo Wolley.

– Habo Wolley är en fantastisk klubb. Det finns ett bra grundtänk och då handlar det inte bara om det sportsliga på plan. Klubben har kommit så långt i att bygga en anda, där man inte ger avkall på bredden för att bara satsa på elitlaget, säger Katarina.

Och hon borde veta. Som mångårig nationell ledare inom golfen kan hon bedöma kvalitén på ledarskap och klubb. Habo Wolley får ett högt betyg.

Vad är då hemligheten bakom Habo Wolley? En liten klubb utan stora resurser, att jämföra med större städer och klubbar med lång stolt tradition. Svaret kommer självklart från alla fyra Hellströmmare:

– Jens Ottosson. 

Men snart fylls det på med fler namn, Mathias Morency, Jens Persson. 

– Egentligen handlar det om eldsjälar, säger Katarina. Det finns så många som hjälps åt, ingen behöver slita ensam.     

 

Skribent: Daniel Grahn

Foto: Torbjörn Gemhed

Familjen Hellström