Dubbelseger för damlaget som hänger med i tabelltoppen

Årets sista sammandrag är nu avverkat. Vi, tillsammans med grannlaget KFUM Jönköping, steg upp tidigt för att bege oss till Degerfors. Men några vidare tecken på sömnighet gick inte att se i vårt spel under dagen.

I den första matchen ställdes vi mot värdlaget Degerfors som kämpar i botten av tabellen i nuläget. Det första setet startade trevande där en lite för hög andel servemiss hindrade oss från att ta poäng i egen serve. I den andra halvan av setet lyckades vi dock få styr på vårt servespel och gick i mål med kontroll. Resterande delen av matchen såg ut som det första setet slutade – vi kontrollerade matchbilden och gjorde vad som krävdes av oss. Positivt, förutom vårt spel, var att vi kunde rotera truppen och spela på lite ovana positioner utan att det gick ut över vårt spel. Matchen slutade med 3–0 (25–17, 25–15, 25–12).

I och med detta hade vi energi kvar inför nästa match mot Jönköping. Vi visste att de förlitadesig mycket på sina stora vänsterkanter som får mycket pass i tuffa lägen. Vi hade en plan inför matchen som vi hoppades skulle ge effekt om den följdes på ett bra sätt. Matchen inleddesotroligt bra från vår sida och vi följde taktiken fullt ut. Serve- och servemottagningsspelet var stabilt och vi fick bra utdelning i vårt försvarsspel mot deras nyckelspelare. En starkt bidragande faktor till den lyckade starten var Sofia Florqvist som spelade näst intill felfritt både offensivt och defensivt. Vi tar en stabil seger i det första setet och tar hem det andra sättet på samma vis utav bara farten. I det tredje setet visar dock Jönköping upp sin potential medan vi släpper lite grann på gasen. Jönköping tar en tidig ledning och tvingar ur oss två timeouter innan halva setet gått. De är uppe i ledning med 6 poäng innan vi sakta tar oss tillbaka. En lyckad serveserie från Sanna Björell innebär att vi kortar av avståndet men vi är fortfarande i underläge efter 20. Det ser ut som att Jönköping kommer ta hem setet men ett par 50/50-lägen i vår favör och några lyckade servar senare står vi plötsligt som vinnare imatchen med 3–0 (25–13, 25–14, 25–23).

Man kan inte säga någonting annat än att sammandraget var lyckat. Detta var väldigt viktigt för oss för att vi ska hänga med i toppstriden och sätta oss i en bra position efter att halva säsongen spelats. Som helhet spelar vi återigen stabil servemottagning vilket är väldigt viktigt för att vi inte ska fastna i rotationer. Extra plus går till tidigare nämnda Sofia samt Victoria Frednér som får till många häftiga anfall samtidigt som hon stoppar mycket bollar i block. Nu har vi några veckor kvar att träna innan vi tar ett juluppehåll för att sedan komma i form igen till nästa sammandrag i Örebro den 20 januari.

/William Lind, huvudtränare