Dubbla guld på Gränsfejden i Ängelholm!

Habo Wolley åkte ner till Ängelholm på lördagskvällen inför turneringen Gränsfejden som drog igång på söndag. På lördagkvällen laddade vi med restaurangbesök och övernattning på hotell. På morgonen såg till att få i oss en rejäl hotellfrukost.

Vi åkte ner med två trupper.

Trupp U18: Alvin Almberg, Elias Blom, Elmer Andersson, Filip Björkbäck, Isaac Lingerfors, Isak Sandberg, Lukas Morency, Olle Johansson, Victor Arvidsson.

Trupp U16: Albin Eiderhed, Axel Åkerstedt, Joar Kvarnstrand, Jonatan Liljegren, Mario Bohman, Samuel Sandberg, Ted Zethson, Theo Strandroth och Wilhelm Axberg

Ledare: Stefan Liljegren, Daniel Sandberg och Pekka Strandroth

U18-gänget spelade i svart klass medan U16 körde röd.

U18 började söndagen med match mot kompisarna från KFUM Jönköping. Habo ställde upp med Alvin som passare, Elmer som libero, Olle på högerkanten, Elias och Filip som centrar och Lukas och Isak som vänstrar. Vid sidbytet gick Viktor in som center och Isaac vänster. Det blev en jämn match som Habo till slut vann med 2-0 i set.

I andra matchen väntade danska VK Vestsjælland och Elmer/Alvin gjorde rockad som passare/libero. Även denna match slutade med 2-0 i set, dock med mycket bra motstånd från danskarna. Habo vann därmed sin grupp.

I semifinal väntade danska Rödovre/Ishöj som hade ett par riktigt vassa spikers i truppen. Återigen blev det en jämn match men Habo var snäppet vassare och tog en finalplats mot hemmalaget EVS.

Finalen visade sig bjuda på det svåraste motståndet för dagen – precis som det ska vara. Habo vann första set, men EVS lade in en högre växel i andra och skaffade sig ett klart försprång vid ställning 18-22. Habo tog timeout och vann alla bollar fram till ledning, 23-22. Därefter vann lagen varannan boll till EVS lyckades bryta och säkra setvinst med 26-24. I skiljesetet (start från 5-5) började Lukas serva och ställningen var 10-5 innan EVS lyckades få kontroll på hans kluriga svävserv. EVS knappade in några bollar till 12-10 bl a pga några servmissar från Habo. Olle stängde till slut matchen (15-11) från sin högerkant. Guld till Habo!

Alla i truppen fick spela och hanterade sina roller på ett moget och skickligt sätt. Elmer var yngst i truppen och stod för flera spektakulära försvarshandlingar i sin liberoroll. Han passade dessutom fram till seger i en match. Lukas som var näst yngst spelade smart på vänsterkanten, bl a med flera lyckade pet förbi eller ut via block. Han servade dessutom mycket stabilt. Olle öste in poäng från högerkanten/block, Isak och Isaac dunkade in en mängd bollar från vänsterkanten, Elias servade mycket bra och fick till många bra centeranfall, Viktor följde med bra i blockspelet och skapade trygghet med sin upptäckning, Alvin sprang som en trimmad bulldozer i passarpositionen (det gällde att inte stå i vägen) och Filip serverade som vanligt kluriga svävservar.

Alvin och Olle delade på coach-/lagkaptensrollen i U18 och fick ta eget ansvar för taktik, byten, domaruppgifter, osv. Detta skötte de på ett ypperligt sätt tillsammans med truppen!

I röd klass spelade U16 i en grupp med 4 lag. Habo, Falkenberg VBK och danska VK Vestsjælland och Lyngby-Gladsaxe Volley/Amager VK.

Första match gick mot Lyngby-Gladsaxe Volley/Amager VK. Albin började som passare, Axel som libero, Wilhelm och Theo spelade center, Samuel gick höger och Jonathan och Joar körde vänster. Laget spelade alert och stabilt från start. Ibland blir första matchen något trevande, men inte denna gången. U16 vann första set relativt tryggt. I andra set bytte Jonathan med Mario och Ted med Albin. Andra set gick i samma spår och första matchen vanns ganska lätt.

I andra matchen mötte vi Falkenberg VBK. I första set började Joar på högerkanten, Albin passade och Ted gick vänster. Falkenberg bjöd på bra motstånd och U16-gänget fick kämpa sig till set-seger med 25-23. Andra set servade vi mycket stabilt, bl a kom Theo igång med sin hoppspinn. Mario fick också bra utdelning på vänsterkanten. Habo hade bra flyt samtidigt som Falkenberg blev lite osäkra vilket ledde till en komfortabel seger med 25-14. Andra raka segern.

I sista gruppspelsmatchen mötte vi danska VK Vestsjælland, som hittills inte hade vunnit några matcher. Vi vinner första set med 25-20 men spelar långt ifrån bra. Andra set går ännu sämre och vi förlorar första setet för dagen. I skiljesetet är grabbarna sugna på att säkra segern men det vill sig inte alls. Vi är det bättre laget på pappret men förlorar ändå setet och matchen. Grabbarna verkar sakna energi och är inte riktigt alerta. Viljan finns, men huvudena hänger inte med. Dåliga lunchmöjligheter och en varm hall med dålig luft kan vara en möjlig förklaring.

Trots förlusten vinner vi gruppen och möter Falkenberg (återigen) i finalen. Matchen väntades börja redan inom 20 minuter. Daniel tar initiativet och springer till närmaste livsmedelsbutik, ca 700 meter bort, och kommer snart tillbaka med bananer och choklad. Några av grabbarna köper även toast i kiosken och vi ser till att alla dricker bra med vatten.

Första setet i finalen börjar lite stelt precis som matchen innan, men energikicken från bananerna börjar ge effekt. Lagen vinner varannan poäng och följs åt till 18-18. Här fick Vilhelm till en bra serveserie och vi fick grepp om setet som till slut vanns med 25-20. Vid sidbytet serverar Daniel laget choklad för en extra boost. Precis som i första matchen mot Falkenberg tar vi ett tydligt kommando i andra set och spelar bra volleyboll. Setet slutar 25-18 och guldet är säkrat!

Alla i truppen fick spela lika mycket under turneringen och om man bortser från matchen mot VK Vestsjælland gjorde alla bra ifrån sig. Albin och Ted växlade som passare och båda var (som vanligt) mycket säkra i den rollen. Båda var dessutom säkra i serve. Mario hittade hem på vänsterkanten och fick till flera hårda, välplacerade anfall. Theo jobbade aktivt i försvar, fick till många riktigt hårda hoppspinnservar och avgjorde finalen tack vare Teds välserverade kortis. Jonathan var stabil över hela planen, hade en bra serve och flera bra anfall. Wilhelm stod för de vassaste centeranfallen och lyckades i de sista matcherna kalibrera in sin stenhårda serve. Axel skapade trygghet i servemottagning, upptäckning och defence. Samuel tog stort ansvar på högerkanten med varierade anfall, block och uppoffrande försvarsspel. Joar växlade utan problem mellan vänster- och högerkant, var stor i block och anfall samt servade smart.

Vi firade segern med ett snabbt segerfoto och sedan förstärkte vi Haboklacken i den pågående U18-finalen. På läktaren försökte hemmaklacken överrösta Habos ”O! A! Röd och vit!…” varpå vi ropade ännu högre tills Olle drämde in den avgörande bollen via EVS-blocket.

Habo vinner både röd och svart klass vilket firas på McDonalds. Därefter bar det hemåt i mörkret med flera av ungdomarna sovande i bilarna. Framåt kl 22 kunde vi kliva ner i sängen och på måndag är det träningsuppehåll så att alla får välbehövlig vila.

Under turneringens gång var det många av oss som följde Habo U18s GPX-matcher i bilen, hotellrummen och läktaren. Det kändes extra kul att ta hem gulden i Ängelholm för att säkra full pott i helgen!