Eftersnack med Lillis

Martin ”Lillis” Andersson har varit assisterande tränare i elitlaget den gångna säsongen 2020-2021 och webbredaktionen har gjort en intervju med honom för att höra om hans tankar så här strax efter säsongen är över.

Martin har lång erfarenhet från en egen spelarkarriär och var även huvudtränare för Habo Wolleys elitlag så sent som säsongen 2015-2016. Vi vill tacka Lillis för säsongen och ville ställa lite frågor till honom om hur han ser på det som varit, och komma skall…

Här kan du läsa lite om hans tankar om den gångna säsongen och hur laget och klubben kan utvecklas vidare.

Hur vill du summera säsongen 2020-2021?

 • Det är lite blandade känslor. Vi avslutar med att slå seriesegraren på bortaplan, men åker ändå ut i ett Golden Set. Det är lite bitterljuvt, jag är väldigt glad över den nivå vi visar upp i den matchen, men självklart väldigt besviken över att åka ut.
 • Jag har med en dåres envishet hävdat att vi har potential i laget för att slå alla lag i serien, vilket jag också tycker att vi har bevisat, men vi har inte riktigt jämnheten över tid.
 • Så för att summera kan man väl säga att jag på många sätt är nöjd med utvecklingen av laget och den högsta nivå vi har, men hade hoppats att det kunnat ge ännu bättre resultat.

Vad är du mest nöjd med från din horisont?

 • Vi tar oss till GP för första gången sen 2012, vi är länge på en fjärde plats i serien och slutar till sist femma. Ser man det så får man vara nöjd med klivet uppåt Habo Wolley har tagit i Elitserien.
 • Men mest nöjd är jag nog ändå över utvecklingen på laget under säsongen. Jämför man med var vi stod i början av säsongen med nu så är det stor skillnad på kvaliteten.

På vilket sätt har pandemin påverkat laget?

 • Förutom det uppenbara rent sportsligt, att vårt GP till stora delar blev förstört, så har det inneburit både utmaningar och förtjänster. Positivt så till vida att vi har haft fler spelare tillgängliga för A-laget då övriga lag inte kunnat träna, men svårt så till vida att både spelare och ledare missar träningar och matcher pga minsta förkylning.
 • T ex har jag fått ta över coachsysslorna på match två gånger under säsongen då Morris varit förkyld.

Hur ser du lagets och spelarnas utveckling under säsongen?

 • Både som lag och individuellt har vi sett en stor utveckling och det är jag nöjd med, och det är också ett kvitto på att Morris träningsfilosofi med mycket fokus på spel och spelövningar har gett resultat.
 • Som jag berört ovan så tycker jag att laget presterar på en helt annan nivå nu än i början av säsongen, i alla speldelar.
 • Individuellt så skulle man kunna lyfta fram de flesta av våra spelare, men några som jag tycker sticker ut utvecklingsmässigt är de tre som slagits om en plats på vänsterkanten, Robin, Algot och Hugo där alla tre har höjts sig väldigt mycket.
 • Även våra två passare har jag sett en stor utveckling hos under säsongen.
 • Jag vill även lyfta fram en mer mental aspekt som jag tycker har utvecklats under säsongen och det handlar om hur man förhåller sig till konkurrensen i ett elitlag. Vi har många unga spelare som konkurrerar om få platser på banan, och det är för många en ganska ny upplevelse, vardagen i ett elitlag är inte alltid rättvis och det behöver man lära sig som ung spelare, att hantera det på rätt sätt. Där tycker jag Jonathan Angel har varit väldigt viktig för detta laget där han har bidragit med lärdomar som han har dragit från tidigare erfarenheter. Det är väldigt positivt att ha en sådan person i laget.

Hur ser du på vad vi ska utveckla runt elitlaget framåt?

 • Det enkla svaret är givetvis allt, men jag skulle vilja lyfta två saker. Det ena är rent organisatoriskt runt laget, med fler personer som kan hjälpa till att minska belastningen på tränarna, det höjer nivån på allt runt omkring och ta bort eventuella orosmoment från spelartruppen. Det är väldigt mycket bättre idag än det var när jag kom som spelare till klubben, men här finns fortfarande saker att förbättra, och det är något som jag vet klubben arbetar med just nu.
 • Den andra biten som jag tycker är en viktig utvecklingspunkt är spelarna och deras approach till sin idrott. Det är få eller inga spelare som är heltidsproffs i Sverige, men som spelare behöver man se till att ha en så professionell inställning som möjligt där volleybollen ändå är nummer ett, även om man måste arbeta eller studera vid sidan. Det handlar om att förbereda sig, att ta den där extra halvdagen ledigt från jobbet för att ladda upp etc. Om vi kan få spelarna att lägga det där lilla extra så kommer det skapa en atmosfär som både är väldigt rolig att finnas i och som kommer generera framgångar för Habo Wolley.
 • Jag tycker att klubben har en unik möjlighet med många unga talangfulla spelare, och om de lägger in den kraften jag nämner, samtidigt som klubben ger dem bästa möjliga förutsättningar, då har Habo Wolley och spelarna en väldigt ljus framtid i Elitserien.

Vi tackar Lillis för hans analys av säsongen och för intressanta tankar om hur klubben ska utvecklas framåt!

Foto: Liene Regza

Martin Andersson (foto: Liene Regza)