Elitlaget avslutade serien med vinst

Habo Wolley vann i lördags en svängig match på bortaplan mot Sollentuna efter fem set. Efter en bra inledning av Habo vände Sollentuna till ledning 2-1 i set innan det var dags för bortalaget att vända tillbaka och tillslut vinna med 3-2 (25-20, 23-25, 12-25, 25-21, 15-5).

Sollentuna skaffar sig en ledning direkt i matchen innan Habo vaknar till och utjämnar. När Beau Graham sätter ett anfall till sju lika går Filip Mokelainen ner till servelinjen och då kommer ett ryck från bortalaget. Bra serve av Filip, följt av bra block- och försvarsspel resulterar i sex raka poäng, varav tre i block. Hemmalaget ger dock inte upp och efter bra servande, bland annat tre serveess, och sedermera en anfallsmiss av Stefan Stolic är de endast en poäng bakom vid bortaledning 20-19. Stefan revanscherar sig dock genom att slå in nästa boll samt ytterligare två när Habo återigen går ifrån fram till setseger 25-20.

I det andra setet är spelet jämnare och inget lag lyckas rycka ifrån. Efter två raka anfallspoäng skaffar sig dock Habo ett litet övertag vid 18-16, men endast för att se Sollentuna komma igen och göra 5-1 under den efterföljande perioden vilket resulterade i en ledning med 21-19 för hemmalaget. Habo kommer tillbaka till 21 lika men Sollentuna skaffar  sig sedan setbollar vid 24-22. Den första räddas av Joren Zeeman men på den andra seglar Habos serve strax utanför baslinjen och det är kvitterat till 1-1 i set via 25-23 för Sollentuna.

Det tredje setet blir en kavalkad av misstag från Habos sida. Sollentuna rycker iväg direkt och fortsätter under hela setet att dryga ut sin ledning. De spelar stabilt, men deras gäster underpresterar kraftfullt i alla moment. Misstag efter misstag gör att setet slutar med en Sollentunaseger med hela 25-12, och ledning 2-1 i set.

Till det fjärde setet är det ett nytt lag som kommer ut på plan, ett lag som mer liknar det som spelade i första set. Återigen jobbar man enligt uppgjord taktik och med färre misstag och det ger resultat då man snabbt skaffar sig några poängs försprång. Genom bra block- och försvarsspel får Habo kontroll på Sollentunas anfallsspel, och även om stockholmarna är så nära som 12-13 så känns det som att det är bortalaget som har kontroll på händelserna och kan via 25-21 kvittera till 2-2 i set.

Det femte och sista setet är liknande det föregående, Habo är laget som spelar bäst och med minst misstag och medan hemmalaget gör ett poäng gör bortalaget 4-5 genom hela setet. Det resulterar i hela 15-5 till Habo i sista set och en skön seger med 3-2 i set.

Elias Andreasson välförtjänt vald till bästa Habospelare mot Sollentuna. Foto: Tilda Larsson

Elias Andreasson välförtjänt vald till bästa Habospelare mot Sollentuna.
Foto: Tilda Larsson

Coachen reflektioner:
Det är en match med lite olika ansikten. När vi följer vår taktik och drar ner på våra egna misstag så har vi full kontroll tycker jag, däremellan bjuder vi på alltför många egna misstag, givetvis även pressade av att Sollentuna spelar bättre i perioder. Tredje set är en rejäl djupdykning som mest är att glömma. Vi presterar endast TVÅ egna anfallspoäng i setet och ingen annan speldel imponerar heller. I fjärde och femte set däremot spelade vi enligt plan och gjorde det svårt för våra motståndare och då var vi för dagen det bättre laget.

Det finns mycket jag är nöjd med i denna match. Kanske inte direkt nivån på spelet, men mentalt tycker jag att vi gör stora framsteg. Vi kommer ut i första set och jobbar fokuserat och avslappnat tillsammans som ett lag, följer vår taktik och får då bra utdelning på det. Jag är även mycket nöjd med setet vi lyckas vända matchen på efter den rejäla djupdykningen i tredje. Vi har tidigare haft en tendens att fortsätta dåligt när det har gått emot, men mot Sollentuna kommer vi ut till fjärde fullt fokuserade på vad som komma skall istället för vad som har hänt och det gör att vi vänder och vinner matchen.

Detta var säsongens sista seriematch och efter en tung vår, med endast tre poäng, kan vi se tillbaka på en vår där vi har tagit poäng mot alla lag utom Falkenberg och Linköping, vunnit mot alla utom de två samt Hylte, samt plockat 19 poäng. Det gör att vi nu kommer in i slutspelet med en positiv känsla även om vi vet att vi står inför en svår uppgift. Ikväll, söndags, blev det nämligen klart att Falkenberg valde oss som kvartsfinalmotståndare. Det blir en härlig utmaning i en serie där vi går in som klara underdogs och utan något att förlora. Redan nu på onsdag spelas den första kvartsfinalen, hemma i Habo Sporthall, och jag hoppas att jag får se er alla på plats för att stötta oss!!

Bästa poängplockare i Habo:
Joren Zeeman, 18 p
Stefan Stolic, 14 p

Bästa poängplockare i SVK:
Staffan Blomgren, 14 p
Johan Lindström, 11 p