Fem set i Linköping för Herrar B

Linköpings VC som för bara tre år sedan vann SM-guld spelar numera i division 1. Några av spelarna från storhetstiden finns fortfarande med i laget. På lördagen åkte vårt B-lag till Linköpings Sporthall för match. Det blev en jämn tillställning som hemmalaget till sist vann med 3-2 i set (25-22, 23-25, 25-21, 19-25, 15-10). 

Vi åkte till Linköping med vetskap om att det skulle bli en svår bortamatch. Linköping förfogar över flera namnkunniga spelare som exempelvis Tomas Mroz och Dimitri Bogdanovitj med flerårig elitserieerfarenhet. Detta kryddat med ett antal duktiga yngre spelare från de egna ungdomsleden. Dessutom är LVC i år förstärkta av Habofostrade Oliver Eiderhed och Noel Karlsson som spelade med vårt lag förra säsongen!

Linköpings Sporthall är en riktigt bra volleybollarena med högt i tak och rymligt på alla sätt och vis. Känslan är nästan som om man spelar utomhus under bar himmel och det gör att man lätt tappar lite ev känslan för rymd. Vi märkte av detta genom att vi hade ovanligt svårt att hitta servepress och att vi tappade iväg fler lägen när spelet blev ”stort” än vad vi vanligtvis gör. Efterhand under matchen fick vi allt bättre ordning på detta och som sagt – en härlig volleybollhall att spela i!

Linköping som coachas av Jesper Bergström startade matchen lite bättre än oss och även om det var jämnt hela vägen upp till 20 poäng i det första setet så var det hemmalaget som hade taktpinnen på något sätt. Vi hade lite svårt att riktigt komma igång med vårt spel. Hemmalaget vinner med 25-22 i ett jämnt förstaset.

I det andra setet är det Habo som tar kommandot och även om Linköping kommer riktigt nära på slutet så kan våra rödvita killar jämna ut matchen till 1-1 i set efter 23-25. Johan hittar Carl från alla möjliga och omöjliga lägen och han är närmast ostoppbar i mittenspelet  och på kanten vinner både Marcus Gemhed och Gustav Hellström mycket poäng.

Trenden fortsätter i det tredje setet där vi länge har ledningen. Vid 9-14 till Habo så känns det som om vi ska kunna ta även det tredje setet, men då lägger LVC in en högre växel och är ifatt vid 18-18 och kan sedan vinna setet med 25-21. Vår känsla är lite att vi ”ger bort” det tredje setet, men samtidigt ska sägas att Linköping spelade riktigt vasst under den andra halvan av setet.

Det fjärde setet blir en kamp från början där vi verkligen inte vill släppa taget om den här matchen. Vi får till vårt spel bra och vinner även flera spektakulära långa bolldueller. Minnesvärda bollar ur Haboögon sett är när Gustav efter att ha fajtats med domarstolen lyckas vinna en boll och Johans klockrena block på setbollen. 19-25 och utjämnat.

I det fjärde setet ställer LVC upp med sina tre största och mest rutinerade spelare framme vid nät från start och de lyckas genom några smarta blockpoäng ta initiativet i skiljeset. Efter den starten så är det en jämn tillställning, men vi lyckas aldrig riktigt få kontakt och trots bra spel så får vi se oss besegrade efter 15-10 i skiljeset.

Sammantaget så gör vi en klart godkänd match mot Linköping som är ett topplag i serien. Vi gör en några misstag ibland som vi nog kan ”skylla på” ovanan att spela i den här typen av hall, men det lär vi oss av. Känslan efter matchen är att vi har ett riktigt bra sampel mellan Johan och de bägge centrarna Carl & Jonatan, som firar triumfer i anfallsspelet. Vi har också snäppt upp vår servemottagning ett steg och blir också allt bättre på att följa vår plan för hur vi ska spela.

Habolaget för dagen: Johan Ottosson (passare), Carl Larsson och Jonatan Widegren (centrar), Marcus Gemhed, Isak Sandberg, Maksym Melnik och Gustav Hellström /spikers) samt Axel Almfors (libero). Coacher för dagen som vanligt Jens Persson och Jens Ottosson.

Det var riktigt roligt att se våra ”exporter” Oliver Eiderhed och Noel Karlsson som spelade riktigt riktigt bra idag (även om det var i ”fel” matchtröja). Oliver var klockren i servemottagning och effektiv i sitt anfallspel som vänsterspiker och Noel gör en riktigt bra match både i mottagning och defence som libero. Kul att de har hittat en bra miljö att fortsätta spela volleyboll i nu när de studerar i Linköping.

Nu har vi spelat fem matcher och har mött tre av topplagen på bortaplan. Det har blivit förlust i alla dessa matcher, men vi har varit nära…

Våra bägge hemmamatcher har vi vunnit med 3-0 i set och det är tydligt att vi får till vårt spel lite bättre i vår egen hall hittills. Vi känner att vi är med i alla matcher och när vi får vårt spel att stämma så är vi jobbiga att möta för alla lag i serien.

Rollfördelningen i laget börjar bli tydligare för varje match och vi kommer att bli allt vassare under säsongen. Ibland är det lätt att glömma att alla spelare i laget är 17 och 18 år gamla. Det är ett väldigt ungt lag vi spelar med i division 1.

Alla spelare som var med i Linköping får klart godkänt och ett extra plus går till Carl Larsson och Marcus Gemhed i den här matchen.

Nästa match är kommande helg mot Gothia på hemmaplan. Då hoppas vi på en hejaklack i Habo Sporthall!

Aktuell tabell (klicka här)

Foto: Torbjörn Gemhed
Text: Jens Ottosson