Förlust i välspelad match mot LVC

Det blev förlust i söndagens välspelade möte med Linköping. Efter två inledande set som bjöd på bra och spännande volleyboll orkade inte hemmalaget hålla upp spelet i det tredje setet och matchen slutade med siffrorna 0-3 (22-25, 29-31, 12-25).

Matchen inleds med att Habos centrar tar två raka blockpoäng, först Jens Persson och därefter Beau Graham, innan Linköpingsanfallarna kommer igång. Spelet håller därefter hög kvalitet där vi får se stabilt sideout-spel av båda lagen innan Habo gör ett litet ryck till 11-8 efter ett servess av Jens Persson. Spelet är fortsätt jämnt och laget byter allt som oftast serverätten genom bra anfallsspel, men LVC knaprar sig ändå något närmre. Efter tre raka Linköpingspoäng tas Habos första timeout, den har effekt så till vida att man vinner nästa boll, men sedan kommer snabbt tre nya bortapoäng och som ett brev på posten ännu en timeout. Efter denna kliver Beau Graham fram och kvitterar genom två raka anfallspoäng och ställningen är 20-20. På slutet visar sig dock Linköping starkast och via bra försvarsspel som de också vänder till anfallspoäng tar de hem setet med 25-22.

Andra set fortsätter liknande, dock med några fler misstag än i det föregående setet. Ett första ryck kommer av LVC fram till 12-8 efter några bra försvars- och blockhandlingar. Habo ger dock inte upp och när Beau Graham drar dit ett serveess är Habo endast en poäng bakom vid ställningen 13-14. Spelet böljar fram och tillbaka och vi ser bra aktioner på båda sidor, men när ovan nämnde Beau blockar ner ett Linköpingsanfall fram till 23-21 ser det lovande ut för hemmalaget. Gästerna är dock ofina nog att ta sig ikapp via ett anfall av Martin Larsson samt ett anfall strax utanför sidlinjen av Habo. Slutet blir rafflande men trots två setbollar lyckas inte Habo knipa setet. LVC visar sig starka i anfall och vinner sina bollar och tillslut avslutar landslagsspelaren Erik Sundberg setet via ett serveess fram till 31-29.

I det tredje setet är Habo med fram till 4 lika, därefter är det i princip bara ett lag på banan. Habo har stora svårigheter i sin servemottagning, bland annat gör Linköpings nya australiensare fyra raka serveess mot slutet, vilket resulterar i jobbiga anfallslägen som man inte lyckas vinna. Setsiffrorna rinner iväg ordentligt när Habo inte mentalt orkar stå upp och Linköping vinner enkelt med 25-12 och matchen med 3-0.

Coachens reflektioner:
Jag ska börja med det dåliga, det tredje setet. Där orkar vi inte mentalt efter att knappt ha tappat andra set och tyvärr ser vi ett haveri i vår servemottagning. Detta är något vi måste se till att jobba på, vi har tidigare visat att vi kan vända ett underläge med 0-2, så det gäller att spela hela vägen in.

Nu till det som var bättre. Första och andra set är den bästa volleyboll vi har presterat i år. Spelet håller väldigt hög nivå, det kan man inte minst se på antalet misstag som görs. I första set är de, totalt för båda lagen, tre stycken. Den kvaliteten och stabiliteten var längesen jag upplevde ett Habolag prestera. Båda lagen bjuder på bra sideout-spel, men även riktigt bra försvarsspel och publiken bjuds på flera härliga dueller. Tyvärr lyckas vi inte knyta ihop något av de två första seten och en stor anledning till det är att Linköping är vana att spela på denna nivå, vi är det inte än. Därigenom gör de många små detaljer bättre och det fäller tillslut avgörandet. Dessutom måste man berömma Linköpings servemottagning, med Albin Eriksson i spetsen, som håller hög nivå och ger dem ovärderlig stabilitet.

Vi måste själva stabilisera upp vår mottagning ytterligare en del i några sekvenser samt prestera på den här nivån oftare. Gör vi det kommer det också bli vana för oss och vi kommer göra många detaljer bättre vilket kommer leda till bra resultat framöver.

Beröm ska idag utdelas till flera spelare. Arvid Haag tycker jag gör sin kanske bästa match för säsongen, Chris Kalfic gör en bra match i anfallet, Beau Graham gör många bra handlingar, men framförallt vill jag lyfta fram Elias Andreasson som jag tycker gör en mycket bra match!

Bästa poängplockare i Habo:
Joren Zeeman, 16 p
Beau Graham, 13 p

Bästa poängplockare i LVC:
Martin Larsson, 21 p
Erik Sundberg, 19 p