Förlust mot H/H men ett fall framåt

Matchen inleds klart bäst av hemmalaget Hylte Halmstad. Via ett par serveess samt ett par misstag på Habos sida går man snabbt upp i ledning 6-2. Hylte fortsätter att sätta press på Habo med bra servande och tvingar fram en första timeout vid hemmaledning 11-6. Hugo Morency börjar därefter att komma igång och producerar på kort tid tre poäng från sin vänsterkant.

Vid underläge 10-14 gör Habo ett dubbelbyte där Isak Joelsson och Matt Passalent ersätter Robin Hedman och Filip Bratic. De spelar tre rotationer innan Habo byter tillbaka vid ställning 13-18, laget spelar under denna perioden jämnt med Hylte och Matthew står själv för två av poängen.

Avslutningen av setet följer samma mönster, Hylte sätter press med sin serve och skapar svårigheter för Habo. Andrew McWilliam tar en timeout vid underläge 15-21 men laget lyckas inte samla kraft till en vändning utan setet går komfortabelt till Hylte med sifforna 25-17.

Habo går snabbt upp i en 3-1-ledning i andra set när Algot Danielsson gör poäng på sin serve. Därefter följer en period med tre raka misstag av bortalaget och sedermera ett enkelt kommunikationsmisstag som tvingar Andrew McWilliam att ta sin första timeout i det andra setet. Laget förbättrar sitt spel och framförallt Robin Hedman bidrar med flera fina poäng tills man endast är en poäng efter vid 9-10. Habo får dock fortsatt kämpa för sina poäng då servemottagningen sällan når fram till passarpunkt, medan Hylte genom bra mottagning har enklare anfall.

Efter en fin boll med flera försvar kan Hugo Morency dunka in bollen till 13-14, men därefter följer en period med tre raka hemmapoäng som tvingar fram Habos andra timeout. Den har önskad effekt och vid 14-17 ser vi samma byte som i första set där Matt och Isak kommer in för att spela tre rotationer istället för Filip och Robin. Matt bidrar återigen med två poäng men tyvärr ökar Hylte sakta men säkert sitt försprång och kan tillslut vinna setet med 25-19 efter ett avslutande block av Lucas Gustavsson.

Det tredje setet blir matchens jämnaste. Lagen inleder tidigt med varsitt anfallsmisstag, men bjuder även på fina anfall från centrarna Alexander Berggren och Lucas Gustavsson.

Första minirycket står Habo för efter att Hugo Morency först smashat in 5-5 efter fint försvarsspel på Habosidan och sedan, med hjälp av ytterligare fina försvarsaktioner, går upp till 7-5. Hylte Halmstad kommer tillbaka och vid 8-8 tar Habo timeout.

Lagen följs sedan åt och vid Hylteledning 13-12 får vi återigen se dubbelbytet där Matt Passalent och Isak Joelsson kommer in. Hylte plockar ett par snabba poäng men efter ett fint anfall av Matt och ett serveess av James Jackson är Habo tillbaka vid likaställning 16-16. Spelet är jämnt men efter tre raka Habopoäng är det ledning 21-20. Efter ett anfallspoäng till Hylte kommer Max Petersson in på serve och gör direkt ett ess fram till 22-21 innan Habo återigen vänder och går upp till ledning 23-22. Då visar Marcus Nilsson att gammal är äldst, med två raka poäng skaffar han sitt lag matchbollar och på den första kan Jovan Delic avgöra matchen via en hård, skarp diagonalspike.

Lördagens match var ett klart fall framåt jämför med matchen i fredags, men Habo har ändå svårt att sätta press på Hylte Halmstad med sin serve, samtidigt som man själv kämpar med sin egen mottagning. Detta gör att det blir få enkla poäng och hemmalaget kan till stor del kontrollera matchen. Glädjande dock att se Robin Hedman bidra med tio poäng samt att Matt Passalent med fem poäng på sex försök visar att det finns stort sparkapital där när han kan vara tillbaka full ut.

Några kommentarer från coach Andrew McWilliam:

  • Förlust idag men det var ett stort steg framåt för killarna, speciellt bra att förbättras så mycket under helgen från första bollen mot Falkenberg. Det visar att vi har kapabla till bra saker denna säsong.
  • Vi ser fram emot att bygga vidare på det till nästa match, om några veckor.

Efter en tuff bortahelg väntar nu ett par veckors speluppehåll i Elitserien innan nästa match, återigen på bortaplan, mot Södertelge den 13/11. Laget får nu möjlighet att jobba vidare på de saker som behöver förbättras och förhoppningsvis kan vi se en full trupp tillgänglig för spel då.

Text: Martin Andersson
Foto: Torbjörn Gemhed