Första U23-SM för ett ungt tjejlag

Ett ungt Habolag genomförde klubbens första U23-SM på damsidan i helgen!

Med en genomsnittsålder på 16.8 ställde Habo upp med turneringens yngsta lag i en turnering där landets bästa spelare under 23 deltog. Ett ypperligt tillfälle att möta spelare i den absoluta toppen i Sverige tänkte vi inför turneringen. Men naturligtvis väldigt tufft också, vilket visade sig under turneringens gång.

Efter två rättvisa förluster mot giganterna Lidingö och Engelholms VS, med flertalet elitseriespelare i truppen, ställdes vi mot Hylte/Halmstad i gruppspelets sista match. Att vi skulle till B-slutspel var klart sedan innan men i denna match spelades det om vilket motstånd man skulle komma att ställas mot i den första slutspelsmatchen. Motståndarlaget tog kontroll över matchen direkt och vi lyckades inte riktigt få bort dem från nät med vårt servespel vilket gjorde det svårt för oss i försvarsspelet. Det första setet gick till slut till dem men vi lyckades få med oss en bra känsla in i andra set efter att ha spelet bra i setets slutskede. Där fortsatte vi i samma anda som vi slutade med i första set och tog kontroll direkt. Vi får bort dem från nät på ett strålande vis och får stopp på deras nyckelspelare gång på gång i försvar, främst med hjälp av stabilt satta block signerade duon Line Andersson och Victoria Frednér. Vi fortsätter att kontrollera matchen och lyckas slutligen med vändningen till 2–1 i set och matchvinst. Den starkast lysande stjärnan i matchen är Matilda Tjärnqvist som briljerar i både anfall och block samtidigt som hon spelar extremt moget trots att hon är den yngsta spelaren i hela turneringen.

Under söndagens slutspel har vi kollektivt en dålig dag tyvärr och kommer i sin helhet inte upp i den nivå vi är vana vid. Matcherna mot Lund och (återigen) Hylte/Halmstad urartade sig på lika sätt – vi lyckades inte behålla samma servepress som tidigare utan att det medförde en del missar samtidigt som antalet egna misstag blev flera. Nackdelen med turneringar är att en dålig dag kan gå ut över ett helt slutspel. Det är sådantsom händer dock och nu är det bara att blicka framåt.

Nu i efterhand får vi vara medvetna om att vårt lag har ett antal år på sig att utvecklas i detta sammanhang och att det var bra att få känna på hur motståndet är på den högsta nivån. Två kära återseenden i laget var tidigare nämnda Line samt Maya Persson som visade att de lärt sig en hel del sedan de begett sig till Riksidrottsgymnasiet i Falköping efter sommaren. Med denna upplaga av U23-SM i bagaget ser vi fram emot att klättra i placeringarna under kommande år!

Skrivet av William Lindh