Första vinsten för säsongen

Matchen började med en showig presentation av Habo Wolley. Hemmalaget började dagens match helt identiskt i laguppställningen, som de gjorde i senaste matchen borta emot Vingåker. 265 personer fyllde läktaren och bidrog med en festlig stämning.

Habo Wolley inleder med att vinna två jämna set förlorar tredje set och lyckas samla ihop sig till fjärde set och vinner emot Floby 3–1 i set. En viktig match för Habo att vinna för att lyckas med sitt mål att komma topp fyra i elitserien.

Text: Eric Löf
Foto: Torbjörn Gemhed

Första set

Floby fick en bra start och tog en klar ledning med 3–7. Habo kom i gång genom lyckade servar från Filip Bratić och en bra defensiv och helt plötsligt ledde Habo med 11–10. Habo höjde sig speciellt i sitt försvar och höll i sin ledning med 16–14. Hemmalaget tog en timeout vid 17–17 då setet verkligen stod och vägde i detta läge. Algot Danielsson missade en viktig serve vid 19–20 och vid 19–22 känns det som att första set höll på att rinna ur Habo Wolleys händer!

Alexander Berggren tryckte in en otagbar smash och efter ett enkelt misstag från Floby var det återigen lika 22–22. Lagen vann varsitt viktigt poäng 23–23. Ett servebyte och en timeout sker och efter det vinner Habo en tuff poäng vid 23-lika. Efter ett misstag av heltidsproffset Fall Serigne i Floby var det klart. Habo Wolley vann första set med 25–23.

Andra set

Serigne i Floby började direkt med en stenhård smash. 0–1 till Floby och Bratić visade direkt god känsla och fintade bort Floby till 1–1. Habo servade mycket på Flobys Linus Svensson. Vid 2–5 fick Floby ett övertag i setet. Serigne i Floby gjorde en riktigt bra blockering som gav bortalaget ledningen 3–6. Vid denna tidpunkt i matchen var det ovanligt många fingerslag för att vara på elitserienivå och Habo gjorde detta mest. Robin Hedman i Habo missade en serve och hemmalaget låg därmed under 4–8. Alexander Berggren tryckte in en stenhård smash till 5–8. David Jannesson i Floby tryckte in en välplacerad serve och gav bortalaget ledningen 6–10. Floby vann en tuff poäng genom en bra blockering och tog ledningen med 10–12.

Hugo Morency smashar med fel hand och reducerar för Habo 11–12. En hård och välplacerad smash från hemmalagets Hedman gav ställningen 12-lika.  Serigne från Floby smällde in en smash till 15-lika. Flobys David Jannesson gjorde en mycket stabil smash och tog ledningen 15–17 för bortalaget. Floby blockade ut en boll och ställningen blev 19-lika. Hugo gjorde en väl avvägd smash och gav hemmalaget ledningen 24–22. Alexander Berggren smashade in setbollen som gjorde att Habo vann andra set 25–23.

Tredje set

Habo vann 4 snabba poäng och hade bra energi och ett stort självförtroende. Floby slog en serve i nät 5–2 till hemmalaget. Hedman smäller in en stabil smash 6–2. Hittills har Morency gjort flest poäng – hela 10 till Habos favör. Instenes Dalen i Floby levererar 6–4. Ett väl strukturerat anfall av Floby, men hemmalaget höll sin ledning 9–7. Floby trummade på och gjorde ett tungt anfall som gav bortalaget ledningen 10–11. Det var jämt och efter ett servemisstag tog Habo ledningen 13–12. Vid 13-lika får en Flobyspelare en olycklig armbåge i ansiktet och matchen pausas.

Alexander Berggren är framme igen och avgör 15-lika. Floby gör en bra servemottagning, vilket gör att de enkelt kan lägga undan bollen. Bortalaget tar ledningen med 16–17. Bortalaget fortsätter att hålla emot 18–20. Danielsson i Habo smashar bort Floby 19–20. Två enkla misstag från Habo 19–22, följt av en otroligt välspelad poäng 19–23. Ett servemisstag ger setboll till Floby och bortalaget tar setet direkt 20–25.

Fjärde set

Morency visade framfötterna och hemmalaget ledde 2–1 och gjorde en identiskt poäng vid 5–3. Floby missade en smash vid 7–3 och Morency gjorde troligtvis dagens bästa serve till 8–3. En stabil blockering från bortalaget och ytterligare en välutförd poäng 8–6. En smash bakom 3-meterslinjen med optimal längd från Floby 10–9. I detta skede i matchen var det en högre kvalité från båda lagen och mindre fingerslag, som det var i början av matchen. Morency är framme ännu en gång och gjorde flest poäng åt Habo. Flobys Svensson ger bortalaget ledningen med 14–15. Bratić spelar snabbt fram Berggren som gör ett viktigt poäng till 15-lika.

Matchens lirare Hugo Morency

Aubrey Matthew var Flobys motsvarighet till Morency igår och gav Floby mest poäng i gårdagens match. Danielsson vallade bollen på motståndarna till 17–16. Habo tappade greppet, nuddade nätet och bortalaget fick ett övertag vid 17–19.

Hemmaspelaren Danielsson visar vägen vid 18–19 men bortalaget tryckte tillbaka brutalt tillbaka 18–20. Hemmalaget går in i någon form av trans och vinner 6 raka poäng. Hemmalaget vinner till slut sista poängen och första vinsten i Elitserien är ett faktum efter 25-21 i fjärde set. Matchenslirare i Floby blev Aubrey Matthew och i Habo utsågs Hugo Morency.

Vi hörde direkt efter matchen med tränaren MacWilliam hur hans tankar går.

Grattis till vinsten, hur känns det efter matchen? 

  • Tack så mycket, det känns bra. Det känns extra bra att mina spelare njöt av stunden idag och höjde sig med hjälp av publiken. Många av våra yngre spelare är inte van vid så här stor publik och jag är stolt över hur de hanterade situationen!

Gjorde ni något annorlunda i denna match, jämfört med de tidigare matcherna?

  • Nej inget anmärkningsvärt, vi gjorde några ändringar inför denna match och försökte inte förivra oss. Killarna höll en jämn nivå och höll sig till vår tålamodskrävande taktik.

Vad gjorde dina spelare bäst idag?

  • De hade som jag nämnde innan bra tålamod och förivrade sig inte. Lagets blockeringar och vårt mottagande var starkt, vi stod emot Flobys-storservare bra och det blev jag imponerad av.

Vad kunde laget gjort bättre idag?

  • Givetvis kan allt bli bättre, inget specifikt. Defensiven kan alltid bli bättre, även om den var bra idag. Men vi i Habo vill bli bäst, därför behöver vi förbättra allt!

Habos SM-guldmedaljörer i U16, U18 och U20 firades i setpausen under matchen