Framgångar på Ungdoms-SM – lagreferat

Habo Wolley P01
Habo Wolleys SM-lag i U18 har under helgen stått för riktigt bra spel, målet var från start satt på finalen och vara med och slåss om guldet.
Efter två komfertabla segrar mot Falkenberg och Vindrarp stod det klart att det skulle bli gruppfinal mott största konkurrenten Sollentuna. En enormt valspelad match som Habo vinner i två galet jämna set, 27-25 och 31-29. Gruppvinsten ställer oss mot kvartsfinal mot Ystad, en match där fokus börjar tryta men vi vinner även där mycket stabilt.
På söndagen blir det semifinal mot sensationen Habo Wolleys Öppna lag som tagit sig hela vägen till semi genom hårt arbete och skicklighet. En väl genomförd match spelas och de äldre killarna står, inte helt oväntat, som segrare i bataljen. Så hade vi uppnått vårt mål om final och nu var siktet inställt på Guld!
Sollentuna står för motståndet och vad kul det är att spela med detta arrangemang.
Matchen börjar skakigt från Habo och det märks att det finns en viss nerv. Sollentuna drar tidigt ifrån med 6 bollar och även om Habo jobbar på vinner Sollentuna första set 19-25. I andra sälpper det och vi spelar med det härliga Go som vi är så bra på. Vi vinner enkelt andra set 25-15. I tredje set är det tydligt att båda lagen inte kommer ge sig utan ett riktig fight. Det är jämnt och det ska inte avgöras förrän i de abslut sista bollarna. Tyvärr för vår del är det Sollentuna som är starkast och vinner tredje set 13-15 och därmed guldet.
Ett resultat som givetvis svider i våra Habo Wolley-hjärtan men även om slutresultatet inte är som vi ville så kan ingen ta ifrån oss att vi presterar en grym volleyboll och bjuder på riktig underhållning. Vi kan gå ifrån finalen med högt huvud!
Jag tackar mina pojkar och klubben för helgen. Det finns många guld att jaga, vi kommer igen!
/ coach Jens Persson
Habo Wolley F01
I helgen har det spelats U-SM i Jönköping, knappast något som undgått alla volleybollfans. Efter ett fantastiskt bra kval i Degerfors så hade Habo även med ett flicklag bestående av en blandning av aningen mer rutinerade tjejer från damlaget påfyllt av desto mer gröna tjejer från Habos U16-lag.
I gruppen ställdes man mot IFK Bergshamra, Engelholm VS och Västerås VK. I första matchen ställs vi mot Bergshamra som inte alls bjuder upp till dans och setsiffrorna skrivs till 25-9, 25-8. Efter snabb scouting av de två resterande lagen i gruppen förstår man Västerås är vår måstematch för att vi med rimlig chans ska lyckas med avancemang till lördagens kvartsfinal.
Om Bergshamra inte bjuder upp till dans så gör Västerås definitivt det! Habo inleder trevande med tre servemiss samt att lagkapten Moa Forzelius bara några bollar in i matchen stukar foten och kommer därefter inte kunna spela mer under turneringens gång. Första set blir roligt att följa eftersom båda lag spelar kvalitativ volleyboll men det känns att Habo inte riktigt lyckas få grepp för att lyckas ta sig om och första set slutar 25-20 till VVK. Set två visar Habo-tjejerna att de inte ska bjuda på några onödiga misstag och i kombination med att flera av tjejerna har effektiva servar kan vi ta hem set två med 25-19 och skiljeset väntar nu.
Tredje set blir det jämnaste och mest gastkramande setet i turneringen. Trots att vi bjuder på ett enstaka misstag i setet lyckas vi inte ut ta hem det utan det slutar måttligt rättvist till Västerås och redan då var hoppet om kvartsfinal borta…
Engelholm som tillslut slutar tvåa i hela SM blir tyvärr för svåra men tjejerna svarar bra enligt min mening med att inte hålla igen i serve och anfall. Matcher som dessa när man kan spela utan press och tvingas till att göra sitt yttersta för att vinna det minsta är ofantligt bra för ens utveckling! Engelholm vinner med 25-15, 25-17.
Söndagens matchspel inleds tidigt med match mot Ystad redan klockan 8.30. Tjejerna är inte alls vakna och första set slutar 25-17 till YVK. Set två var det förstas motsats. Tjejerna hade varit passiva och slarviga i första set men i andra set var de blodtörstiga och precisa! Filippa Malengård totalt slaktar Ystads mottag från nio meter och reste av laget sluter upp bakom henne när det inte blir direkt servess och ser till att setet slutar 25-10 till Habo. Med tanke på hur jämna Ystad hade varit i första se visste man att det skulle bli en tuff historia i set tre. Båda lagen byter ständigt poäng mend varandra men YVK är numret för starka när det verkligen gäller och vinner matchen med 2-1 i set efter att ha vunnit skiljesetet med 15-12.
I matchen om placering 13-16 stod Örebro på andra sidan, ett lag som vi slog två gånger i kvalet i Degerfors. Tyvärr var tjejerna inte tillräckligt hungriga och säkert trötta efter de två tighta förlusterna mot Västerås och Ystad. Setsiffrorna 25-27 i första set ser jämt ut, men i coachens mening så förtjänar Örebro den setvinsten eftersom vi inte ser till att ta vara på våra chanser. Örebro vinner sedan
komfortabelt andra set också med 25-17 vilket innebär att vi spelar om att inte bli sist.
Vi och IFK Bergshamra spelar den minst smickrande matchen vilket vi klarar av att ta hem, tack och lov!
Sammanfattningsvis tror jag att tjejerna är mycket besvikna om de läser det inom snar framtid, något jag verkligen inte ska vara! De har ställts mot svåra motstånd då man svarat med riktigt bra volleyboll flera gånger. Trots att Moa Forzelius egentligen inte var med något alls i de svåra matcherna klarar de andra av att hålla lågan uppe och spela som ett lag.
De tighta matcherna vittnar om att det saknas rutin och kontinuitet i laget. Något som tyvärr har varit mycket svårt att få ihop då flera av spelarna inte har spelat sexmanna i mer än ett halvår samt att de äldre tränar med damlaget. Så med dessa förutsättningar vill jag ändå säga att jag är mycket nöjd med att vi tog oss till SM och dessutom svarar med bra volleyboll i flera matcher.
/ Coach Oscar
Habo Wolley Öppen
På tjejsidan så är den öppna klassen oftast välbesökt, men tyvärr så ser verkligheten annorlunda ut på pojksidan! I år tänkte vi i Habo Wolley ställa upp med ett lag i den öppna klassen bestående av spelare från 03-04 laget. Eftersom antalet anmälda lag var för få bestämde SVBF att vi fick delta i den ordinarie SM-tävlingen. Efter lite sista minuten värvningar på spelare som Carl Eskdahl, Jonah Karlsson och Filip Björkbäck så kändes det som att vi skulle kunna genomföra en turnering. Övriga spelare som ingick i laget: Johan Ottosson, Isak Joelsson, Ali Nuuri, Olle Johansson Marcus Gemhed och Isak Junvik.
I första gruppspelsmatchen spelar vi mot Stöcke VK och vi visar omgående att vi inte tänkt vara med bara för att se och lära. Vi sätter enorm press i serve som sen stressar Stöcke till enkla misstag. Vi vinner matchen med 2-0 (21-12 21-19). Efter lunch väntar sedan gruppfavoriterna Lunds VK. Vi möter ett oerhört taggat lag som inleder matchen felfritt och vi ligger snabbt under med 7 poäng. Vi spelar sedan upp oss och håller ganska jämna steg med Lund resten av första set men förlorar med 18-25. I set 2 inleder Johan Ottosson med en fantastiskt serveserie och man ser snabbt att killarna från Lund är märkbart stressade. Vi utjämnar matchen efter 25-21 i andra set. Med starkt stöd på läktaren är skrällen ett faktum efter 15-8 i avgörande set. Att vi skulle kunna bjuda på motstånd det trodde jag men att det skulle räcka till seger mot Lund kändes lite overkligt.
I sista gruppspelsmatchen mötte vi Floby/Falköping. Om vi segrade så skulle vi slippa drakarna Sollentuna VK och Habo Wolley i en eventuell kvartsfinal. Med siffrorna 25-20 och 25-15 slutade vi på en första plats i gruppen och laget var framme i en kvartsfinal mot Falkenbergs VK. Precis som matchen mot Floby/Falköping möter vi en motståndare som vi spelat mot många gånger. Senast i semifinal på U-16 mästerskapet för några veckor sedan.
Vi inleder kvartsfinalen starkast och vinner 1:a set med 25-15. 2:a set är dagens svagaste insats där jag för första gången känner att vi slarvar. Förlust i set 2 (23-25) och matchen fick avgöras i ett skiljeset.. Vi vinner till slut matchen med 2-1 (15-10 i avgörande)
Laget är otroligt nog klara för semifinal mot klubbens SM lag.
Vi förlorar semifinalen ganska klart mot klubbkompisarna och tyvärr får Isak Joelsson utgå med axelbekymmer. På både U16 mästerskapet och Mikasa Challenge har Isak Joelsson varit närmast ostoppbar. Han imponerar lika mycket även mot ännu äldre motståndare. Totalt respektlös och väldigt allround står han för lagets mesta anfallspoäng.
Trots stort stöd av nära och kära räcker vi inte till mot välväxta Norsjö i matchen om bronset. En fantastiskt insats totalt denna helg. Vi kommer igen större och starkare 💪☝
/ Mathias Morency alias all⭐