Från Habo Wolley till Stanford University

Line Andersson är en stor talang inom svensk volleyboll från Habo Wolley. Vi ville höra lite mer om den spännande volleybollresan som fortsätter nästa höst på Stanford University där hon har kommit in på BÅDE beachvolley och volleyboll.

Det är en stor dröm för många unga volleybollspelare att få ett scolarship i USA för att kunna kombinera sina studier med volleyboll och det äventyr som utlandsstudier innebär. Line har dessutom kommit in på ett av de mest kända och prestigefulla universiteten.

Line var över i Kalifornien för att besöka skolan tidigare i höst tillsammans med pappa Manne (se bilden). Ett spännande äventyr väntar efter studenten på RIG Falköping. 

Vi ställda några frågor till Line om hur det har gått till att bli antagen och hur stort det är med volleyboll i USA.

Hur stort är beachvolley och volleyboll på college och universitet i USA?

 • I USA är volleybollen lik stor som fotboll är i Sverige på tjejsidan, alltså den största och mest välkända sporten som alla har spelat någon gång under uppväxten. Så har det varit under en lång tid i USA.
 • Beachvolleybollen är inte lika etablerat stor sport, men det blir större och större. Även om det inte ör lika stort som volleybollen är den betydligt större än här i Sverige.
 • En bra sammanfattning är väl att USA vann guld i båda grenarna i Tokyo nyligen.

Hur känns det att ha kommit in på både beachvolley och volleyboll på ett av världens mest berömda universitet?

 • Det känns faktiskt helt sjukt. Hade aldrig trott att jag skulle vara intressant ens på beachvolleybollsidan, än mindre av volleybollen.
 • Jag sökte mig till USA med det primära målet att kunna spela beach- och volleyboll på hög nivå. Att själva skolan skulle vara bra var inte lika viktigt för mig i början. Därför är det ännu sjukare att Universitetet i sig är så bra, eftersom det inte riktigt var något jag prioriterade till en början.

Vad ser du mest fram emot när du åker över till Kalifornien efter sommaren 2022?

 • Jag ser fram emot allt!
 • Men mestadels ser jag fram emot att få vara i den träningsmiljön. Det kommer börja med inomhussäsong, så jag kommer kastas in i träning med några av de bästa tjejerna i USA, med en av de bästa tränarna.
 • Jag ser fram emot den nya kulturen, stilen av träning och gym jag kommer utsättas för.
 • Det medför även att jag absolut inte kommer vara längst, yngst, eller har störst potential (Inomhus eller Beach). Det kommer vara en stor utmaning, men jag är så sjukt taggad på att vara i en miljö där jag kan utvecklas och ha kul!

Hur hög nivå är det på volleybollen på Stanford University jämfört med här i Sverige?

 • Eftersom jag aldrig har tränat med dom eller sett dom spela live, är det lite svårt att veta exakt. Jag är ganska övertygad om att de hade vunnit tex Elitserien utan större problem.
 • En annan stor skillnad är att det finns 14 spelare som spelar på mycket hög nivå. Alltså finns det inte en start-sexa som är bra och resterande fyller ut.
 • Detta gör att träningarna blir av lika hög nivå som matcherna, vilket skapar en extremt bra miljö för att utvecklas.

Hur ska man göra man om man som ung volleybollspelare är intresserad av att göra den här resan?

 • Till en början fick jag hjälp av min vän Tyra Areskoug som precis hade gått igenom hela ansökningsprocessen och var villig att hjälpa mig mycket. Genom henne fick jag en uppfattning om vad som behövde göras, vilket hade varit svårt att veta utan hjälp.
 • Till en början skickade jag mail till coacher och skickade highlight-video själv, vilket var väldigt mycket jobb.
 • Mot slutet tog vi hjälp av Tiebreak Agency, ifall Stanford inte skulle bli av. Så mitt första tips är väl att fråga någon som vet mer om det (tex mig). Se till att man har tillgång till material när man spelar match, och att man har hyfsade betyg i skolan.
 • Det finns Agencys man kan ta hjälp av, vilket jag verkligen rekommenderar att överväga. Även om det i slutändan inte var det som gav mig den här möjligheten, underlättade det extremt mycket!

Stort tack till Line för intervjun och vi är många från Habo Wolley som kommer att följa resan i Stanford till hösten!