Full pott för damlaget trots gott motstånd!

Idag var det derbydags då vi besökte Jönköping för att möta värdlaget och Degerfors. Båda motståndarlagen bjöd på ett bättre spel än senast men i slutändan lyckades vi ändå komma därifrån med 6 poäng.

Derbymötet kom direkt i första matchen mot ett Jönköping som hängt med i tabelltoppen men underpresterade i vårt senaste möte. Det är ett ungt lag som utvecklats mycket sedan sist så vi var beredda på en jämn match – vilket det blev. Jönköping öppnade starkast i det första setet tack vare en bra servepress och ett strålande försvarsspel. Vi gör bra grejer i anfall men de visar upp flera spektakulära räddningar efter varandra för att sedan lyckas vända tillbaka och vinna i sitt anfall. Samtidigt lyckas vi inte riktigt hålla uppe vår normala servepress utan att det blir lite för mycket misstag. Jönköping sitter i förarsätet fram till setets andra halva där vi sakta tar oss tillbaka. Vid underläge med 13–16 tar vi en lyckad timeout som följs av en serveserie på 5 bollar av Maja Törnström och plötsligt är det vi som har övertaget. Vi lyckas ta några bollar till i egen serve och vinner med 25–21.

Det andra setet är det vi som börjar bäst och vi går ända upp till 12–6 innan Jönköping börjar spela upp sig. Kanske är vi lite för bekväma men vi börjar släppa in dem i matchen och har endast en tvåpoängsledning när vi når 20-strecket. Återigen är det dock vi som är skarpast i setets slutskede och vi lyckas till slut ta setvinsten efter att ha vunnit tre poäng i rad.

Det kändes lite som att musten gick ur Jönköping efter att ha förlorat två tighta set i rad. Vi gör ett ryck i setets första halva efter en lyckad serveserie av Sofia Florqvist. Därefter lyckas vi kontrollera matchbilden bra nog för att tämligen säkert spela hem matchens sista set. Trots två tighta set vinner vi med 3–0 (25–21, 25–22, 25–19).

På tur stod Degerfors som förstärkt sitt lag sedan vi mötte dem sist. Vi öppnar dock matchen bäst och tar ledningen direkt i Towe Sjödells serve. Hela setet igenom ger vi dem inga enkla poäng samtidigt som vi är distinkta i anfall. Towe hittar Flor Crosta väldigt bra i sin nygamla centerposition för denna match och där hon är svårstoppad.

I det andra setet kommer dock Degerfors in med ett helt annat spel och sätter press på oss direkt. Vi är dock några poäng före in i setets slutskede där deras Ida Larsson får till en bra serveserie som vi har svårt att hantera. Vi gör justeringar och lyckas komma till hyfsade anfall men då gör Degerfors ett bra jobb i block för att sätta stopp för oss. De tar en ledning som vi inte lyckas hämta tillbaka och kommer undan med en knapp setseger.

Degerfors lyckas dock inte bibehålla den höga nivån i de resterande två seten samtidigt som vi lägger i nästa växel. Tilda Tovle och Felicia Filipsson är effektiva i anfall från vänsterkanten och Alma Hellström styr upp vår defensiv i bakplanen. Vi spelar hem de nästkommande seten utan att det behöver bli alltför nervigt för våra supportrar som hejar på. Vi stänger matchen och tar samtliga 3 poäng efter vinst med 3–1 (25–11, 23–25, 25–17, 25–14)

Överlag gör våra passare Towe Sjödell och Sanna Björell ett bra jobb med att snabba på vårt anfallsspel vilket vi tränat mycket på den senaste tiden. Detta öppnar upp mycket ytor för våra anfallare vilket ökar vår effektivitet och tar vår offensiv till en ny nivå.

Nu har vi endast ett sammandrag kvar denna säsong och den spelas på hemmaplan lördagen den 21/3. Vi hoppas på en livlig tillställning för att avsluta säsongen på topp!

/Wille Lindh