Guld för killarna på Junior-SM!

J-SM sista pusselbiten för Grand Slam på pojksidan

För två år sedan, när 00 senast var äldst i ett mästerskap, skrällde vi och knep en bronspeng i U-SM. När det nu var dags för J-SM var siktet inställt på den mest ädla av valörer, nämligen guld och titeln Bäst i Sverige.

Inspirerade av framgångarna bland de yngre var det ett enormt målmedvetet lag som inledde turneringen, ett lag som vet precis hur bra de kan vara när de får chansen att spela ut helt och hållet och som vet att vägen till toppen inte är lätt. Dessutom är det ett lag som har ett brinnande hjärta för varandra, sin idrott och för sin klubb och det är den kanske viktigaste ingrediensen i hela denna magiska helg.

Lördagens gruppspel präglas av spel där man lägger sig precis ovanför motståndaren i nivå och gör inte mer än man behöver för att vinna gruppen. Den sena kvartsfinalen blir en tuff historia, ett spel som haltar lite och ett imponerande Lund som verkligen spela uppoffrande försvar och tar de chanser de får så krävs det ett skiljeset innan Habo står som segrare och är klara för semifinal.

En semifinal där EVS väntar, EVS som har varit så dominanta i denna ålder under flera år och där vi visserligen gjort riktigt bra insatser i tidigare möten och plockat ett och annat set men aldrig haft chans när det sen verkligen gäller. Vi visste att detta var den match vi måste gräva djupast för att övervinna. Efter ruskigt bra förberedelser med sömn och mat står vi så där i semifinal i J-SM och när matchen börjar är det som en Habovåg sköljer över skånelaget. Ledningen blir en, två, tre, fyra, åtta bollar innan EVS förmår återta serven och få igång spelet. Setet slutar 25-9 till Habo med hjälp av den bästa volleyboll vi lyckas prestera under helgen.

I andra set hittar EVS fotfästet igen och Habo får bekymmer i servemottagningen, Engelholm vinner setet och tvingar fram skiljeset. Setet startar jobbigt för Habo som inte riktigt får till det. Men sidbyte 4-8 och Habo är tillbaka på sidan med sina supporters och då börjar magin komma tillbaka och i Filip Bratics serve kommer vi ikapp och förbi innan Engelholm tar poäng och ställning 14-13. En chans att avgöra och ta sig till final. Tuff serve från Gustav Thor i EVS men William Wymark tar stort ansvar från sin vänsterposition och spelar fram en bra boll som Filip ger Algot som i sin tur dundrar in matchbollen och glädjen som utbryter är totalt. Hela laget vet att detta är det svåraste motståndet för dagen och för första gången lyckas vi besegra detta fruktansvärt duktiga lag.

Finalen går mot Sollentuna, ett lag vi förra året förlorade USM-guldet i skiljeset mot. Ett lag vi mött så många gånger och ibland vunnit mot och ibland förlorat mot. Finalen går i bäst av fem set och det gäller att lyckas hålla fokus, vi har redan spelat 10 tuffa set denna helgen. Vår absolut största styrka är vår förmåga att hitta lösningar i alla möjliga situationer och vår bredd. Vi kryddar det sen med en magisk passare i Filip Bratic som i finalen är så enormt bra i serve och taktik att det är löjligt så är vi ett mycket svårt lag att möta. Vi går in med en enorm vilja och koncentration, det är nu det gäller och det är nu vi ska fullborda helgen. Första set går av bara farten, vi lämnar ett kämpande Sollentuna efter oss i början och kan gå mot en enkel setvinst. Lite svårare i andra men fortfarande mycket stabilt och bra spel. Tredje set är till en början jämnt, det skiljer som mest ett par bollar och vis ställning 9-12 till Habo byter Oliver Eiderhed in i serve och efter fyra raka ess är ställningen 9-16 och setet och matchen är avgjord.

Habo vinner i tre raka set finalen mot Sollentuna och fullbordar den grand slam som Habo stått för på pojksidan denna våren men guld i Mikasa, guld i U16, guld i U18 och nu till sist guld även i U20. Det är Habos fjärde guld i J-SM genom tiderna och det första på 16 år. Detta lag har under många år kämpat och efter en dominans i fyrmanna så har det i sexmannasammanhang gått lite trögt med finalförlust i skiljeset i både U16 och U18 ett par år tillbaka men nu fick allt arbete som lagts ner äntligen skörda frukt och vi vinner vårt efterlängtade guld.

Det finns så mycket att säga om det här laget och hur de spelar och är tillsammans så det går inte att få plats i en artikel som detta. En extra hyllning till de jämnåriga tjejerna är på sin plats – vilket stöd och vilken klubbkänsla. Vi vinner alla tillsammans i Habo Wolley!

När detta lag har sina bästa stunder med klubben och publiken i ryggen då får man gåshud på coachbänken. Men låt mig bara säga så här att detta guld tillhör inte någon ensam person utan det tillhör alla som genom åren stöttat och hjälpt till att forma den grupp som nu spelar. Det tillhör alla som varit med på träningar och turneringar och det tillhör Habo Wolley.

Att jag är imponerad och stolt över vad mitt lag har gjort i helgen bör inte ha undgått någon om man läst hit och att de nu äntligen fått bevisa för sig själva och volleybollsverige att de faktiskt är bäst gör mig alldeles gråtfärdig. Ett perfekt sätt att runda av en kul säsong och en helt otroligt overklig vår.

Nu är inomhussäsongen 18/19 stängd och den går till historien som den mest framgångsrika i vår klubbs historia. Nu tar vi sommar med allt kul det innebär!

Skrivet av
Jens Persson