Habo D spelade dubbla matcher hemma

Inför lördagens sammandrag var många av våra spelare upptagna på andra håll
så vi fick låna in två spelare, Joar Kvarnstrand och Joel Svanberg, från
Habos C-lag. Joel gick vänster i första matchen, men kunde inte vara med i andra.
Joar som mestadels spelar center fick prova på att gå högerspiker i detta sammandraget.

Truppen för helgen var: Jonathan, Wilhelm, Theo, Mario, Joel, Joar, Felix och Fred.

Eftersom ingen av våra mer rutinerade passare var tillgängliga
fick Felix förtroendet att spela passare för första gången. På liberopositionen
var läget liknande så Mario fick testa på i den rollen.

I första matchen mötte vi Trollhättan som inför matchen låg sist i tabellen.
Vi startade matchen med Joel på serveposition från vilken han princip i princip avgjorde första
setet från start. Vi hade en ledning med 12-0 innan Trollhättan lyckades ta poäng.
Första setet slutade med 25-4.

Trollhättan kom igång lite mer i andra set men Habo höll i taktpinne och kunde
relativt enkelt vinna med 25-12.

I tredje set höjde sig Trollhättan ytterligare och bjöd på allt bättre
motstånd. De hade ett par bollars ledning i början av setet och höll jämna steg
med Habo fram till 15-14. Habo ryckte då ifrån till 20-14 vilket Trollhättan
inte kunde vända. Det blev till slut 25-17 och 3-0 i set.

Joel visar i denna matchen på stor rutin och en mycket bra serve som leder fram
till många av våra poäng. Mario gör ett utmärkt jobb som libero och Felix kommer
snabbt in i sin roll som passare. Joar gjorde en utmärkt insats på högerkanten.

Fred gör debut i D-laget på ett utmärkt sätt från sin vänsterposition där han
tar flertalet poäng . Theo och Jonathan spelar center och stänger förtjänstfullt av
motståndarnas anfallsvägar. Habo kom sällan i läge att anfalla från mitten, men när
tillfället dök upp tog Theo fasta på dem med ett par effektiva centeranfall.

Wilhelm, som vanligtvis spelar center eller höger, delade vänsterposition med Fred
och visade att han även behärskar den kanten. Han var effektiv i både servemottagning och
anfall.

I andra matchen väntade Vingåker som vunnit tre av sina fyra tidigare matcher. De hade endast förlorat mot Team Valla B som vid skrivande stund är serieledare. Vi tittade på Vingåkers match mot Trollhättan och kunde konstatera att Vingåker skulle bli en klart svårare motståndare även om Trollhättan såg till att de fick kämpa för varje set.
Mycket riktigt blev det en jämn tillställning i första set mot Vingåker. Vi testade lite nya positioner, där Mario, Theo och Jonathan gick vänster medan Fred och Wilhelm tog plats på mitten. Habo hade en ledning vid 11-9 men sedan tog Vingåker kommandot med ett par poäng. Habo höll jämn takt och ställningen var 22-23 innan Vingåker lyckades ta två avgörande poäng och vinna setet.
Med tanke på att vi var bra med i matchen gjordes endast små justeringar till andra setet som återigen började jämnt. Habo hade en ledning med 12-10 när bollarna började studsa Vingåkers väg och de gick till en ledning med 13-17. Habo gjorde då ett spelarbyte för att bryta mönstret. Vingåker höll sin ledning men Habo knappade sakteliga in. När Felix fick chansen att serva krympte avståndet ytterligare. Vid 18-20 tog Vingåker timeout med förhoppning att bryta trenden, men Felix fortsatte slå in floatservar som motståndarna hade stora problem med. (Efter matchen berömde Vingåkercoachen Felix serve)
Vid 20-20 tog Vingåker ytterligare en timeout men även denna var verkningslös. Habo seglade vidare till en setseger med 25-20.
I tredje set var planen att plocka fram den konstellation som fungerat bäst under dagen för att kunna lägga in ytterligare en växel. Det började relativt jämnt precis som i de andra seten men sedan började Vingåker dra ifrån. Man kunde ana en viss trötthet eller bristande koncentration från Habospelarna som bl a tappade poäng på egna rotationsfel. Förvirringen kan även ha berott på de positionsbyten som gjorts under dagen. Oavsett så stämde allt mindre i detta set. Som mest låg vi under med 8-17. Efter ett spelarbyte och timeout knappade vi in något men Vingåker vann till slut setet med bekväma 20-25.
I fjärde set gjorde vi några små justeringar, bl a genom att byta på vänstrarnas positioner för att få till lite förändringar. Positionsbytet visade sig dock skapa ytterligare bekymmer och återigen gjorde vi ett par egna rotationsfel. Att Vingåker spelade inspirerat hjälpte inte heller till. De spelade ett mycket bra försvarsspel, det bästa vi mött hittills i division 3. Habokillarna var nästan alltid med i block och försvar men bollarna studsade inte vår väg denna matchen. I början av matchen blockade vi ner Vingåkers vänsterspelare ett flertal gånger, men senare i matchen gick dessa anfall via fingrarna ut istället.
Vid ställningen 4-12 var Joar tvungen att lämna för att hinna med en annan match i division 2. Theo gick in på högerkanten istället.
Bollarna fortsatte studsa Vingåkers väg trots att Habokillarna kämpade på. Minerna började bli alltmer uppgivna när motståndarna drog iväg till en ledning med 7-20. Vi tog ytterligare en timeout och konstaterade att detta skulle bli jättesvårt att vända. Men matchen var inte slut och vi gick in för att avsluta med flaggan i topp. Vi höll jämna steg setet ut tills Vingåker kunde sätta in matchbollen vid 11-25.
Detta var Habos första förlust i division 3 och besvikelsen var givetvis stor. Vi hade kunnat gå upp i serieledning, men fick nöja oss med en andraplats i tabellen. Vi samlades efter matchen för att prata igenom dagen. Pekka, som var coach för dagen, förklarade att killarnas resa inom seniorvolleybollen bara hade börjat och att det är ofrånkomligt att man på vägen kommer att stöta på förluster och motgångar. Det är inget konstigt, utan precis tvärtom. Vi bygger erfarenhet och får ta lärdom av både vinster och förluster.
Våra unga Habospelare är dessutom vana vid att vinna det mesta och känner bara till ett fåtal lag som brukar ge dem ordentligt motstånd. Nu har vi ytterligare ett sådant lag – Vingåker! Äntligen har vi någon vi kan ta revansch mot i kommande möten! Vi tar med oss lärdomar och hoppas att Vingåker kommer taggade till nästa möte. För det kommer vi garanterat vara!
Nästa sammandrag är också på hemmaplan, den 15 januari 2022. Då möter vi Lotorp och serieledaren Team Valla B. Kom gärna och titta!