Habo fortsatt obesegrade under 2016

Habo Wolley knep idag sin tredje raka seger och är fortsatt obesegrat under 2016. Matchen mot Örkelljunga böljade fram och tillbaka men tillslut stod hemmalaget som segrare med 3-2 (19-25, 25-20, 26-24, 20-25, 25-10) och två poäng kan adderas i tabellen.

Habo inleder matchen blekt och i Sebastian West Helgessons serve rycker Örkelljunga åt sig en åttapoängsledning vid 10-2. Habo gör misstag i de flesta speldelar och gästerna tillåts kontrollera händelserna. Den starten skapar en för stor uppförsbacke för hemmakillarna, men mot slutet av setet knaprar man ändå in några poäng och börjar få lite ordning på spelet.

Till andra set har hemmakillarna vaknat ordentligt och matchen är nu jämn. Ett första litet ryck är på väg när Habo tar en ledning med 10-8, men Örkelljungas tränare Jonas Svantesson är snabb med att ta en timeout och den har önskat effekt. När nästa timeout tas är det istället Habo som tvingas till det vid underläge 11-13. Här börjar en period där Habo gör ett avgörande ryck, först tre raka anfallspoäng och lite senare tre poäng i Alexander Berggrens serve. Hemmakillarna håller i ledningen och vinner setet med 25-20.

Habo får en tung start i matchens tredje set, efter fyra raka egna missar ligger man snabbt under med 1-4. En timeout får fart på hemmakillarna, men bara tillfälligt. Örkelljunga verkar bestämda på att ta kommandot i matchen och seglar väg till leding 13-8 med hjälp av bra block- och försvarsspel som de vänder till egna anfallspoäng. Hemmakillarna vägrar dock att ge sig och med hjälp av bland annat tre serveess utjämnar man vid ställning 15-15. Lagen turas sedan om att ha ledningen med någon poäng till Stefan Stolic kliver ner till servelinjen. I Stefan serve tar hemmalaget tre raka poäng och en ledning med 23-21. Slutet blir rafflande då skåningarna kvitterar till 24 lika innan Habo tar två raka poäng och setsegern med 26-24.

Det fjärde setet inleds återigen med att Örkelljunga drar ifrån. Habo försöker, men klarar aldrig att riktigt ta sig in i setet. Hemmalaget har problem i servemottagningen och får svårt att avgöra bollarna, något som tabellfyran genast utnyttjar. Setet är aldrig spännande och Örkelljunga vinner med 25-20 och tvingar fram ett femte och avgörande set.

Femte set inleds med Beau Graham på servelinjen och firma Persson/Haag i framlinjen. Beau servar bra och Arvid och Jens stänger ner högerkanten totalt med tre raka blockpoäng och en ledning med 4-0 är ett faktum. Örkelljunga börjar hitta in i setet och tar sig så nära som 6-7 men efter en timeout av Habo bankar Beau Graham in en av sina 27 poäng och Habo leder med 8-6 vid sidbytet. Där kommer ännu en gång ett ryck i Stefan Stolic serve och ledningen är upp i sex bollar vid 12-6. Detta släpper inte Habo utan vinner setet med 15-10 och matchen med 3-2.

Beau Graham blev med sina 27 poäng utsedd till Habos bästa spelare mot ÖVK. Foto: Tilda Larsson

Beau Graham blev med sina 27 poäng utsedd till Habos bästa spelare mot ÖVK.
Foto: Tilda Larsson

Coachens reflektioner:
Tredje raka segern kom, men vi fick slita för det vilket vi hade förväntat oss eftersom vi mötte tabellfyran. Jag har dock känt hela säsongen att vi hade denna seger inom oss och det var riktigt skönt att den kom idag.

En nyckel till dagens seger är att vi fortsätter mala på även när det går emot oss, vi klarar av att inte bli frustrerade. Det gör att vi vänder på tredje set och även att vi kan gå in i femte med en bra känsla trots att vi aldrig är nära i setet innan. Dessutom följer spelarna taktiken bra idag och vi får Örkelljunga dit vi vill.

Nu gäller det att vi jobbar hårt med vår servemottagning inför framtiden, där måste vi stabilisera för att inte få så stora tapp som vi får idag. Positivt där är att vi nu har Filip Mokelainen i laget som idag kommer in och avlastar på ett bra sätt.

Beau Graham är dagens stora poängplockare och förtjänar beröm. Efter en lite tyngre start kliver han fram stort i andra halvan av matchen. Jag tycker även att Arvid Haag spelar upp sig allteftersom under matchen efter en lite trög inledning. Men totalt sett är även detta en lagseger där alla spelare bidrar och jobbar bra ihop.

Viktigt nu är att flytta fokus till nästa match som är redan på lördag då vi har en viktig match mot RIG Falköping på bortaplan. Vi behöver en seger även där och lyckas vi inte med det kommer dagens seger inte att ha lika stor betydelse.

Bästa poängplockare i Habo:
Beau Graham, 27 p
Stefan Stolic, 15 p

Bästa poängplockare i ÖVK:
Tomas Vilimas, 24 p
Andre Brown, 14 p
Lennie Hansson, 14 p