Habo illa ute i slutspelet

Habo åkte under söndagen till Falkenberg för att försöka ge sig på en av senaste decenniets stora volleybollgiganter i denna kvartsfinalserie som avgörs i bäst av tre matcher. Trots att matchen inte spelades på Falkenbergs ordinarie hemmaplan utan i en reservhall så var det Falkenberg som gick segrande ur matchen som gick över fyra set, efter att Habo aldrig kom upp i den nivå som krävs för att besegra Falkenberg.

Habo inledde matchen piggt och ledde med både 0-2 och 2-5 innan Falkenberg vaknade till. När Falkenberg sedan vaknat till släppte Habo både in och förbi hallänningarna som gick upp till ledning 23-17 innan Habo snyggade till siffrorna till 25-21.

Även andra set började Habo starkast och här hade man ledningen ända till 16-12. Där fick man dock rejält med grus i maskineriet och när setet var slut var det istället Falkenberg som hade fyra poäng ner till Habo.

Tredje set kändes uppgivet från början det då istället var Falkenberg som hade kommandot från start. Vid ställning 21-20 till hemmalaget lyckas dock Habo samla krafter och vinna fem raka pinnar vilket tvingar fram ett fjärde set.

Tyvärr visade det sig att tredje set bara var ett symptom av ”klassiskt tredje set”, samma sak som vi upplevde i tisdagens match mellan Habo och Lund. I fjärde set var det inget snack utan Falkenberg spelade skjortan av Habo och vann med förkrossande 25-15 och därmed också matchen.

Habo hade under stora delar av matchen problem med servemottagningsspelet. Ingen av de fyra servemottagarna Habo hade på planen kan kvittera hem godkänt i det momentet. Dålig servemottagning gjorde att vi fick svårt att utnyttja våra centrar vilket annars var en del av matchplanen då vi vet att vi är starkare än Falkenberg i mitten. Nu blev det istället en match som fick avgöras från kanterna och trots att både Keaton Strom och William Lind gjorde bra anfallsinsatser räckte det alltså inte till.

När man summerar statistiken ser man att Habo spelar i princip lika bra i varje set, det är helt Falkenbergs skiftande nivå mellan setet som avgör resultatet och från sidan blev det tydligt att det var Falkenberg som styrde och ställde denna match. Habo måste upp i nivå om man ska kunna tampas med Falkenberg, och då det är en motståndare med hög energi gäller det att inte låta dem komma in i för mycket flow för de blir de väldigt svårstoppade.

Det finns dock ingen tid att deppa ihop. Redan på tisdag spelas returen hemma i Habo sporthall. Förlust då betyder att säsongen är över för Habo medan seger tvingar fram en avgörande match i Falkenberg på torsdag. Habo är erkänt starka på hemmaplan så nu hoppas vi att DU tar dig till Sporthallen på tisdag och ser till att detta inte blir säsongens sista match. 

Falkenbergs VBK 3 – 1 Habo Wolley
(25-22, 25-21, 21-25, 25-15)
Bästa poängplockare i Falkenberg
Johan Gruvaeus, 23p
Michael Michelau, 18p
Daniel Gruvaeus, 17p
Bästa poängplockare i Habo
Keaton Strom, 15p
Lars Wilmsen, Dardan Lushtaku & William Lind, 12p