Habo kopplar grepp om åttondelsfinalserien

Habo Wolley har skaffat sig matchboll i åttondelsfinalserien genom att man under söndagseftermiddagen besegrade Lund i en rafflande femsetare. Nu har man möjlighet att avgöra hemma i Habo Sporthall på tisdag. 

Dagens match började på sämsta tänkbara sätt. Habo verkade ha glömt kvar skorna på hotellrummen i Malmö och hamnade direkt i underläge och trots att man snyggade till siffrorna i sutet blev det ändå en klar förlust med siffrorna 25-20.

Andra set började om möjligt ännu sämre och vid underläge 0-5 var det inte mycket som tydde på att Habo skulle ha något att hämta i Lund. Men helt plötsligt drar man ner på de egna misstagen väsentligt samtidigt som man pressar Lund till misstag i både serve och anfall. Laget vänder andra set till seger 22-25 och lyckas sedan av bara farten ta tredje set också.

Nu i förarsätet är det Habo som är snabbast ur startblocken även i fjärde set. Helt plötsligt får man dock grus i maskineriet när August Borna får igång serven och Habo har förtvivlat svårt att passera Lundablocket. Lund lyckas vända setet och med siffrorna 25-23 tvingar man fram ett femte och avgörande set.

Trots tappet av fjärde set lyckades Habo samla krafter i setpausen och man kniper omedelbart åt sig en ledning 2-5 och kan gå till setbyte vid ställning 4-8. Till skillnad från i fjärde set släpper man aldrig greppet utan istället ångar laget på hela vägen fram till 15, medan Lund stannar på nio poäng i det avgörande setet.

Dagens seger var en rejäl lagseger och den tydligaste skillnaden mot första matchen i Lund var hur man minimerade sina misstag. Endast nio servemiss (varav fem i första set!) och sju anfallsmiss gjorde att Lund fick kämpa för varje poäng medan Lund bjöd på hela 22 servemiss och 14 anfallsmiss.

Coach Jonathan Macdonald summerar känslan efter segern:
-Från underläge 0-5 i andra set kändes det faktiskt som att vi hade kontroll på tillställningen. Med undantag för en liten dipp i fjärde set, där vi tappar det setet, så hade vi ett bra flyt i spelet och alla spelare var delaktiga i segern.

Åttondelsfinalserien fortsätter nu hemma i Habo Sporthall tisdag 26/3 19.00. Se till att vara på plats i god tid före matchstart för att få en bra sittplats. 

Lunds VK 2 – 3 Habo Wolley
(25-20, 22-25, 23-25, 25-23, 9-15)
Bästa poängplockare i Lund
Faeez Alloush, 24p
August Borna, 23p
MartinBergman & Caleb Watson, 13p
Bästa poängplockare i Habo
Dardan Lushtaku, 22p
Keaton Strom, 18p
Alexander Berggren & Lars Wilmsen, 10p