Habo kvitterade i kvartsfinalen

På söndagskvällen var det dags för den andra kvartsfinalen och precis som i den första matchen var det bortalaget som stod som segrare. Efter en match som Habo Wolley spelade fokuserat och stabilt stod man som segrare med 3-1 (25-23, 16-25, 25-20, 25-19).

Matchen inleds med att Habo omgående skaffar sig ett par poängs ledning då Falkenberg har problem med sitt anfallsspel. Ledningen håller i sig fram till 9-9 då det är kvitterat men Habospelarna ordnar dock omgående en ny ledning genom anfallspoäng av Joren Zeeman och Jens Persson följt av ett serveess av Stefan Stolic. Återigen försöker hemmalaget ta sig tillbaka och går om vid 16-15 och tvingar fram en Habotimeout, sedan fortsätter setet jämnt och med något av lagen någon poäng före fram till 23-23. Då avgör Habo genom ett anfall i mitten av Beau Graham samt ett block av Stefan Stolic fram till 25-23.

I det andra setet startar hemmalaget starkt och redan vid hemmaledning 8-5 tas Habos första timeout. Den har tyvärr inte önskad effekt utan Falkenberg fortsätter att få press på sina gästers servemottagning samt bra kontroll på deras anfallsspel och det innebär att de ökar på ledningen. Vid andra timeouten står det 15-9 till hemmalaget. Habo får se sig besegrade med hela 16-25 i detta set.

Efter tiominuterspausen är det återigen ett fokuserat och beslutsamt Habolag som kommer ut på banan. Anfallsspelet skördar framgångar i båda lagen men när Habo kliver fram med tre raka anfallspoäng följt av ett serveess är det ledning 11-7 och Falkenberg tar timeout. Hemmalaget lyckas trots det aldrig jobba sig ikapp i setet, Habo har bra press på deras mottagning vilket gör att de har svårt att vinna bollar, samtidigt som servemottagninglinjen i Habo har spelat upp sig och skapar en stabilitet i det egna spelet. Setet vinns tillslut med 25-20 av gästerna.

Även om fjärde set är jämnt inledningsvis känns Habo som det för dagen starkare laget. Med stabil egen sideout tuggar man på och tillslut kommer även utdelningen av bra block- och försvarsspel när man kan vända till tre raka anfallspoäng och ett litet ryck till 12-10. Falkenberg lyckas kvittera till 12 lika med därefter är Habo i ledningen setet ut. Falkenberg tar sin andra timeout vid Haboledning 18-14 men den hjälper föga utan Habo rinner tillslut iväg till setvinst med 25-19 och vinst med 3-1 i set.

Joren Zeeman gjorde en riktigt bra match och valdes till bästa Habospelare. Foto: Bosse Svensson

Joren Zeeman gjorde en riktigt bra match och valdes till bästa Habospelare.
Foto: Bosse Svensson

Coachens reflektion:
Skönt att vi kunde kvittera kvartsfinalserien, ett underläge med 0-2 i matcher hade varit jobbigt. Nyckeln till segern är att vi idag får igång vårt eget anfallsspel och där gör Arvid Haag ett bra jobb med att inkludera alla spelarna. Grunden för det läggs även i vår servemottagning som, framförallt i andra halvan av matchen, är väldigt stabil.

Vår egen serve och efterföljande block och försvar tyckte jag att vi såg bra tendenser i redan i onsdags och det bygger vi vidare på och lyckas bromsa Falkenbergs anfallsspel. När både detta och vår egen sideout fungerar så är vi jobbiga att slå och det är spåret vi måste fortsätta på.

Nu gäller det att glömma denna match och ta sikten på morgondagen för redan då smäller det igen med ny bortamatch. Vi vet att söndagen inte var våra motståndares bästa match och räknar med ett mycket taggat och fokuserat Falkenbergslag imorgon. Men fortsätter vi på samma nivå, eller till och med ytterligare något snäpp upp, då kommer vi tvinga dem att prestera riktigt bra volleyboll för att slå oss.

Till sist vill jag rikta ett stort tack till Ebbe Andreasson som var den bästa enmansklacken man kan tänka sig! Tack för stödet!

Bästa poängplockare i Habo:
Joren Zeeman, 19 p
Beau Gramham, 16 p

Bästa poängplockare i FVBK:
Darryl Shank, 18 p
Pedro Mendes, 13 p