Habo pressade serieledarna

På onsdagskvällen var det toppmöte i Habo Sporthall mot Hylte/Halmstad som har gått fram som en ångvält under serien hittills. Det blev en sevärd match med flera långa bolldueller. Habo förlorade till sist matchen med setsiffrorna 1-3 (21-25, 26-24, 18-25, 16-25).

Andrew McWilliam fick stuva om i laget i matchen mot Hylte/Halmstad då det tre spelare inte var tillgängliga för spel pga Covid eller familjekarantän. Det gjorde att Axel Almfors fick gör elitseriedebut som libero och Lars Wilmsen fick spela center.

Första setet var jämt inledningsvis och det var främst Algot Danielsson som gjorde många bra handlingar i anfall och tog hela sju poäng i första set. Habo gick förbi Hylte/Halmstad i mitten av setet efter att laget hade spelat ett bra försvarsspel och kunde vända för att avgöra bollarna i egen serve och ta ledningen. Ledningen var aldrig mer än en boll. Spelkvaliteten var hög och vi minns när Hylte/Halmstad:s passare Nemanja Vidovic enhandspassade till Marcus Nilsson som  fick mer eller mindre rens och kunde avgöra. Vid ställningen 19-19 så fastnade Habo i en rotation och vips var det 19-23. Hylte/Halmstad gjorde poäng från alla positioner och är ett starkt lag, men Habo visade att man är med i leken.

Andra set började Hylte/Halmstad fortsatt bra och tog en tidig ledning efter de gjorde bra handlingar i försvar. Habo gjorde några enklare misstag i början av setet och kom i underläge med 2-6. Isak Joelsson började hitta centrarna och det var en nyckel till att Habo orkade hålla jämna steg i detta set. Haboblocket var lyckosamt och detta ledde till både direkta poäng och att försvaret i bakplan kunde lyfta bollar. Förutom att Isak tar hela fyra poäng i detta set så kommer fler spelare in i matchen för Habo och gör det mycket bra. Efter en stark avslutning så kan Habo vinna andra setet på sin andra setboll.

Marcus Nilsson har nu börjat ta många av Hylte/Halmstad:s poäng och Habo hade hyfsad kontroll på Marcus i första set, men den hemvändande världsstjärnan hos gästerna växte ju längre matchen gick. Detta var en av anledningarna till att inte Habo kunde stå emot Hylte/Halmstad i tredje set, men den största var att Hylte/Halmstad lyckades pressa Habo med ännu tuffare servar ledda av proffsen Jovan Delic och Nemanja Vidovic. Detta ledde till att Habo inte riktigt kunde komma till i anfall som tidigare. Hylte/Halmstad kunde vända i egen serve och när de fick upp bollen så var det många gånger just Marcus Nilsson som avgjorde från sin högerkant.

I det tredje setet ledde Habo med 9-5 innan vändningen kom och i det fjärde setet var det jämnt fram till 10-10. Hylte/Halmstad vann tredje och fjärde set relativt enkelt till sist.

Habo gjorde ändå en av sina bättre matcher för säsongen trots flera spelare borta i truppen. Axel Almfors gjorde sin debut i elitlaget med den äran och jämnårige Isak Joelsson gjorde även han en bra match som passare.

Bästa poängplockare:

Andrew McWilliam, 17p
Algot Danielsson, 14 p

Marcus Nilsson, 25p
Juarez Junior Leal Gomez, 12p
Jovan Delic, 12p

Algot Danielsson och Marcus Nilsson utsågs till lagens bästa spelare.

Foto: Victor Arvidsson