Habo Wolley spräckte Hylte/Halmstads mäktiga segersvit

När Hylte/Halmstad kom till Habo Sporthall gjorde de det med 18 raka segrar. Inte sedan åttonde mars hade de förlorat, men när hallänningarna lämnade planen efter en 2,5 timmars lång batalj var sviten bruten när Habo stod som segrare i en rafflande femsetare. 

Lördagseftermiddagen i Habo Sporthall började på ett lite annorlunda set. När domaren skulle blåsa in spelarna på planen upptäcktes ett hopprep som hängde ner från vikväggen rakt över planen. Efter några tröstlösa försök att få ner repet kom tränarna tillsammans med domaren överens om att i händelse av att bollen träffar repet ska den spelas vidare som att inget har hänt.

När väl matchen är igång är det Hylte som är snabbast ur startgroparna. De drar iväg till 3-7 och fortsätter sedan rycka hela vägen till 11-17 då Habo tar sin andra time-out. Under time-outen kommer Mathias Morency med en hemmasnickrad höjdhoppsribba+innebandyklubba och lyckas få ner hopprepet till tonerna av Inspector Gadget. Kanske var det hopprepet som stört Habo, för efter time-outen tar man åtta av de nio nästkommande poängen och det är framförallt i Alexander Berggrens serve man är lyckosam. Slutet blir en nagelbitare där Hylte är först till 23 men Habo får första setbollen. Den räddar Hylte/Halmstad men på andra försöket kan Habo Wolley stänga setet genom ett serve-ess av Dardan Lushtaku.

Andra set förs av Habo till en början men från 8-7 gör Hylte/Halmstad ett ryck till 14-9. Habo jobbar sig sedan ikapp till 17-17 men i slutet är det sedan bortalaget för hela slanten när Hylte anförda av framförallt Adam Bradbury kvitterar till 1-1 genom att vinna andra set 19-25.

Tredje set blir matchens enda riktigt ojämna historia. Hylte trycker gasen i botten från början och Habo har förtvivlat svårt att förvalta sina anfall medan Hylte har hisnande 61% anfallseffektivitet. 15-25 slutar setet och många i publiken förväntar sig antagligen att detta ska bli ytterligare en i (den fem matcher långa) raden av 1-3-förluster.

Habo ville dock annorlunda och i fjärde set har laget repat mod och setet blir fantastiskt underhållande med många, långa bolldueller där både lagen gör häftiga handlingar och få misstag. Habo sitter i förarläget vid ledning 21-16 men kanske är det nerverna som spökar för Hylte går ifatt till 22-22. Habo är ändå först till 24 och får där två setbollar, vilka man inte lyckas förvalta. Istället blir det Hylte som får först en och sen en till matchboll vilka Habo lyckas rädda. Vid 26-26 kliver Jonny Macdonald ner till servelinjen och stänker in ett servess, nästa boll lyckas Habo stoppblocka Hyltes anfall och Keaton Strom utnyttjar läget och gör ett dödande anfall för att utjämna matchen.

Femte set är kanske inte lika välspelat som det fjärde men precis lika spännande. Habo är återigen starkast i början och får med sig en trepoängsledning som håller hela vägen till 11-8. Tre raka hyltepoäng utjämnar dock matchen hastigt men mindre lustigt för hemmalaget, och ytterligare tre bollar senare är det Hylteledning vid ställning 12-13. Habo tar side-out genom ett distinkt överlägg från Jonny Macdonald som sedan byts ut mot William Lind i ett blockbyte som även  i tidigare set varit framgångsrikt. Dardan Lushtaku tar då över passarrollen men när Dardan själv försvarar Hyltes anfall blir det istället Lars Wilmsen som kan servera tidigare nämnda Lind som inte gör någon besviken utan ordnar Habos första matchboll. Precis som föregående boll är det Dardan som tar försvarsräddning och Lars som passar, men denna gång går bollen till Keaton Strom som placerar bollen på parallellen och sensationen är ett faktum.

Segern är en riktig lagprestation men största segerorganisatörer är Dardan Lushtaku och Keaton Strom. Dardan tar både spektakulära och viktiga poäng i anfall samt skapar enorma problem för Hylte med sin serve. Han räddar dessutom mycket bollar i försvar som vi kan vända till egna poäng. Keaton å andra sidan är idag omutbar i anfall med 20 poäng på 38 försök och 42% effektivitet.

Habo Wolley 3 – 2 Hylte/Halmstad VBK
(26-24, 19-25, 15-25, 28-26, 15-13)
Bästa poängplockare i Habo Wolley
Dardan Lushtaku, 23p (MVP)
Keaton Strom, 21p
Lars Wilmsen, 16p
Bästa poängplockare i Hylte/Halmstad
Adam Bradbury, 24p (MVP)
Nicholas Goodell, 22p
Arno Slipac, 8p

Nästa hemmamatch spelas lördag 8e december 16.00 då Vingåkers VK gästar Habo Sporthall.