Habos 408 nya centimetrar

Lär känna våra två nyförvärv Axel Qvarnström och Chris Kalfic i en intervju strax efter att de har flyttat till Jönköping för att spela med Habo Wolley. Tillsammans mäter de två unga killarna hela 408 cm.

Precis innan deras första träning tillsammans träffar jag Axel Qvarnström och Chris Kalfic. De laddar upp på Habo kök och bar, båda äter kebabpizza med pommes.

– Habo har betydligt bättre kebab än Vingåker, säger Axel medan Chris envisas med att den i Ljungby är bättre. Axel Qvarnström kommer alltså från Vingåker, där han började spela volleyboll i mellanstadiet. Efter tre år på volleybollgymnasiet i Falköping återvände han till Vingåker för att satsa vidare där. Nu känner han att han vill vidare, och att Habo är ett naturligt steg i hans fortsatta utveckling.
– Habo gör dessutom en utpräglad satsning på unga svenska spelare, en kategori jag själv passar in på.

Chris Kalfic är tennisspelaren från Ljungby som just före gymnasiet testade på volleyboll i Hylte Halmstad. Han visade sig ha stor fallenhet för sporten och när studentexamen var i hand gick flyttlasset till Örkelljunga för spel där.
– Jag utvecklades mycket i Örkelljunga men jag känner att prio ett för att jag ska fortsätta gå framåt är att jag tar en plats i startsexan som mottagande spiker. Örkelljunga har väldigt bra spelare på den positionen så jag kände att jag behövde ett miljöombyte för att få mer speltid. Sen är det roligt att vi är fyra spelare med rötter från Balkan, berättar Chris.

Ni kommer ju båda från två småstäder, hur trivs ni i Jönköping?
– Det är klart att det är annorlunda att inte hälsa på varenda kotte man möter på Ica exempelvis. I småstäder känner man precis alla men här känner jag ingen, säger Axel. Chris har samlat på sig ett års storstadsvana från när han spelade i Örkelljunga och bodde i Helsingborg, men han känner helt igen sig i Axels beskrivning.
– Man vet ingenting om Jönköping heller. Bara att Vättern ligger här och att det finns snygga tjejer, haha!

Om vi lämnar staden ett tag och går in i Habo Sporthall, Vad har ni för personliga mål för säsongen?
– Jag ska in i startsexan, säger Chris direkt. Axel är lite mer betänksam men till sist säger han att 260 egna poäng, ett snitt på tio per match, kan vara en bra målsättning
– Sen ifall det skulle komma något proffs och ta min startplats får jag omvärdera mina mål helt enkelt, tillägger han.

Hur ser ni på laget än så länge?
– Det jag har sett än så länge är ju hälften ynglingar och jag har svårt att se en startsexan i dagsläget. Förhoppningsvis utkristalliserar det sig när det närmar sig säsongspremiär, svarar Axel.
– Sen är det svårt för styrelsen att komma framåt innan de fått besked från storstjärnan Adnan Herco ifall knäna håller ett år till, fyller Chris i.

Ifall ni ska tippa elitserien, vilka vinner och vad slutar Habo?
– Falkenberg tar det igen! Säger både i mun på varandra. Hur det går för Habo är de lite oense om, vid bestämmer oss för att enas vid att inte spekulera innan vi vet hur truppen ser ut.

När vi summerar säsongen i vår. Vad tror ni kommer vara ert bästa minne då?
– Att vi skrällde och tog oss till GP, säger Axel Qvarnström glatt.
– När jag dunkar in matchbollen i avgörande set i den femte finalmatchen, kontrar Chris.

Ifall vi lämnar sporthallen igen och istället försöker lära känna Axel Qvarnström och Chris Kalfic. Vilka är era förebilder?
– Egentligen vill jag säga Peter Harrysson och Per Morberg men jag måste säga Mathias ”Mjuk” Gustavsson, passaren i Vingåker. Han är kung och har snygg tjej.
– Min pappa! Säger Chris utan att tveka.

I volleyboll är det ju som bekant en fördel att vara lång. Axel du är 205cm och Chris 203, finns det några nackdelar i privatlivet med att vara så lång
?
– Skallen har blivit härdad av alla takbjälkar jag har gått in i och min Skoda är ju lite trång…berättar Axel.

Har ni några dolda talanger?
– Jajaja! Massor, fast alla kanske inte passar sig här. Men jag är blackjackmästare och bra på trummor, skrattar Axel.
– Beatboxar. Sen är jag bra på att flörta, eller jag gillar att flörta i alla fall. Speciellt med tvillingarna Lazic. (Landslagsspelare och proffs i Frankrike respektive Tyskland. Reds anmärkning)

12AXELFyra snabba med Axel:
Hård spike – Tigersprång
Poäng på pet – Roofa på inspike
Spöa Vingåker – Spöa RIG Falköping
Sängen – Gymmet

Vad bör Habos publik veta om Chris och Axel?
-Att jag kommer bli nya Markus Nilsson (Sveriges storstjärna i ryska ligan), säger Chris. Axel blänger lite surt på Chris eftersom folk ofta sagt just det till honom, då han har längden och vänstersläggan gemensamt med Markus.
-Men okejdå, att jag var nära att gå till Habo redan förra året och sen säsongen tog slut med Vingåker har jag längtat efter första matchen i Habotröjan.

 

3CHRISFyra snabba med Chris:
Hård spike – Grym defense
Habo Sporthall – Skolådan (Örkelljungas minimala hall)
Vinst i avgörande – Snabb trenolla
Kroatiska tjejer – Svenska tjejer

Slutligen, är det något ni vill hälsa till alla ungdomar i klubben?
-Elitseriematcherna kan bli en riktig show, men bara ifall ni är där och hejar, avslutar Chris Kalfic.

skrivet av Arvid Haag

(Nästa nyhet) »