Haboseger mot Södertelge

Habo vann årets första match med 3-2 efter setsiffrorna 21-25, 25-18, 25-16, 26-28 och 15-11.

Habo klarade inte att ta de tre poängen trots ledning med 24-20 i det fjärde setet. Södertälje ville inte släppa taget och på den egna sidan strulade hemmalaget till det vid några av matchbollarna. Matchen hade lite olika karaktärer. De två första seten var relativt jämna, men inget av lagen hade någon riktigt stabil sideout.

Foto: Torbjörn Gemhed

Habonyförvärvet från Peru, Daniel Urueña, visade direkt att han kommer bli en viktig förstärkning för laget. Södertälje har ett stort lag och har bra centrar så Daniel fick en bra värdemätare i denna match. Södertäljes hårt slående högerspiker Enock Some är tung i anfall och det var viktigt för Habo att ha koll på Enock.

Första setet böljade lite fram och tillbaka. Habos kapten Erik Sundberg spelade mycket bra och trots att han tog hela 7 poäng i första set så kunde Södertälje vinna setet med klara 21-25. Våra hemmagrabbar hade lite svårt i servemottagningen inledningsvis och då blir det tufft i sideouten.

I andra set var det jämnt till mitten av setet vid ställningen 15-15, men sen kunde Habo rycka i två uppställningar. Först då Filip Bratic hade en bra serveserie och sedan då Isak Joelsson kom in och servade förtjänstfullt. I mitten kämpade våra centrar på bra och drog isär Södertälje blocket. Erik tog 9 poäng i detta set och var starkt bidragande till att Habo kunde vinna det andra setet och ta tillbaka hemmalaget in i matchen.

Erik Sundberg

I det tredje setet så ställde sig Jonatan Angel för att serva vid ställningen 1-1 och han gjorde det mycket bra och hans serve kunde Habo ta tio raka poäng. Ledning med 11-1 är svårt att jaga ikapp även om Södertelge kämpade tappert. Habo kunde relativt enkelt vinna detta set, Erik fortsätter att ta många poäng men även Daniel Urueña tar ett tre blockpoäng och två anfallspoäng i detta set.

I det fjärde setet så kliver Enock Some och Chris Kalfic fram, men det efter att Habolaget har svårt att avgöra trots fyra matchbollar. Efter ett par minst sagt tveksamma domslut gällande nätberöring och övertramp i två av matchbollarna som upprör Habospelarna mycket så behöver Södertälje bara en setboll innan de stänger det setet. Matchen borde ha tagit slut efter fyra set och bilder efter matchen visar också att Habo skulle ha vunnit matchen redan här.

I det femte setet kommer ett mycket taggat Habo in på banan och visar från början att den här matchen ska vinnas. Södertelge hamnar snabbt på efterkälken mot ett aggressivt Habo och är aldrig nära i detta sista set. Daniel Urueña kliver fram för laget och tar hela fem poäng i sista setet, men hela laget bidrar till att Habo tar två poäng.

Robin Råkeberg skadade olyckligt sin fotled i nätduell tidigt i matchen, förhoppningsvis så är Robin snart tillbaka. Haralds Regza var skadad men bör vara vara tillbaka snart.

Kommentarer från coach Morency:

Mathias säger att han nöjd med spelarna i stort och vill även plussa Filip Bratic som blir jämnare och bättre för varje match. Mathias är nöjd så här långt när man tittar på tabellen, men det finns en del kvar gällande jämnhet i spelet. Potential finns och det kommer bli ännu bättre framöver.

Vi summerar detta som en svängig match som Habo till slut lyckades vinna efter båda lagen har tagit och givit.

Daniel Urueña blev utsedd till Habo bäste spelare och till Södertäljes bäste spelare passaren Nedeljko Radivic.

Bästa poängplockare i Habo:

Erik Sundberg ​33p

Daniel Urueña ​20p

Bästa poängplockare i Södertelge:

Some Enock ​​22p

Chris Kalfic​​ 15p

Sam Taylor-Parks​ 15p