Habotjejerna klara för Junior-SM efter ett silver i kvalet

Det föregående året stod Habo för en strålande insats när de hamnade på en andraplats i kvalet till J-SM. I år var det dock en ny och föryngrad upplaga som ställdes på planen för att spela om en plats i J-SM i Södertälje.

De senaste åren har ett gäng tjejer födda -00 utgjort grunden för Habos SM-trupp. Detta är det första året då dessa spelare är för gamla för att spela J-SM vilket innebar att vi kom till kvalet med ett till mångt och mycket annorlunda lag än det föregående året. Tillkommit sedan sist har våra NiU-spelare samt Matilda Tjernqvist som flyttats upp från ungdomsleden. Detta lag har dock 3 år kvar som de kan delta i detta sammanhang så det är inte i år som vi ska vara som bäst. Samtidigt var Ebba Hörberg saknad då hon drabbats av sjukdom. Trots detta var målet att gå vidare till J-SM i Södertälje.

I gruppen ställdes vi först mot Karlstad följt av Bjärke som vi lyckades avvärja med kontroll. Line Andersson dominerar i bägge matcher från sin högerkant och avgör de tuffa lägena åt oss. Därefter var det dags för gruppfinal mot Örebro som även de seglat igenom de två första matcherna. Det som stod på spel var en direktplats i finalen vilket i sin tur innebar att man var klar för J-SM.

Bägge lagen var nerviga av stundens allvar och vi var beredda på en tuff match – vilket vi fick. Vi började starkast i det första setet och bibehöll ledningen med ett par bollar fram till halva setet var spelat. Därefter tog Örebro över setbilden efter två lyckade serveserier och var plötsligt i förarsätet. Vi klättrar oss ikapp till setets slutskede och lyckas med nöd och näppe knipa setsegern med 27–25. I det andra setet tar Örebro tag i taktpinnen direkt och trycker tillbaka oss rejält med sina servar samtidigt som de spelar strålande försvarsspel. Trots spektakulära anfall från vår sida kom alltid bollen tillbaka. Örebro spelar inspirerat och gör ett i princip felfritt set. Setet blev till slut 25–15 till motståndarnas favör. I det avgörande setet fortsätter Örebro att ånga på och går snabbt upp i ledning med 6–1. De allra flesta på läktaren var säkerligen övertygade om att matchen var Örebros. Men precis i det ögonblicket gör vi en mirakelvändning, mycket på grund av lyckade serveserier från Line Andersson och Felicia Filipsson, och kommer plötsligt ikapp till 10–10. Ett antal poäng senare kan Matilda Tjernqvist blocka in matchbollen och seger med 15–11 i det avgörande setet var ett faktum. Vi var klara för J-SM!

I finalen ställdes vi sedan mot Lindesberg som i år, precis som det föregående året, gått rent genom hela turneringen och avvärjt alla sina motståndare utan vidare bekymmer. Kort och gott bjöds vi på en god lektion i volleyboll från ett lag som för dagen var på en annan nivå. Setsiffrorna blev 2–0 (25–13, 25–14). Vi gör ingen toppmatch men det hade förmodligen inte gjort någon skillnad denna gång. Vi får istället se till att utvecklas rejält tills nästa gång vi möts! Det är svårt att spela bra när man möter ett så bra motstånd men en eloge bör ändå riktas till Sofia Johansson som spelade aggressivt och utnyttjade det stora block hon ställdes mot på ett bra sätt.

Trots förlust i finalen är spelarna nöjda. Det måste ändå ses som en bedrift att ta sig till J-SM med ett så ungt lag. Ett extra grattis går till Line Andersson och Maya Persson som blev invalda i All-Star Team för kvalet, den sistnämnde för andra året i rad. Nu riktar laget in sig mot kvalet till U-SM (för spelare under 18) som går av stapeln i Degerfors den 15/3.

/William Lind, huvudtränare