Historiskt dubbelguld på U16-Mästerskapet!

Habo Wolley vann guld för både tjejer och killar i helgens U16-Mästerskap i Falköping. En enastående bedrift och extra roligt att vi vinner klubbens första historiska mästerskapsguld på tjejsidan!

Pojkarnas guld innebär också att vi har vunnit alla ungdomsmästerskap på pojksidan i september; Junior-SM (U20), Ungdoms-SM (U18) och U16-Mästerskapet (U16). Dessutom vann vi den äldsta klassen på Mikasa Challenge (Level 7). Ett stort grattis till alla fantastiska spelare och ledare för denna remarkabla prestation!

Här följer refererat från våra två guldlag i helgen. Vi hade även med ytterligare två yngre lag som spelade den lättare klassen grönblå och från dem kommer referat senare.

Flickor U16 

Äntligen! Aldrig tidigare har ett damlag från Habo Wolley tagit sig ända till final i ett ungdomsmästerskap. Än mindre tagit hem segern. Habos 06:or skrev därför historia den 26:e september 2021 när de slog Svedala i en rafflande final i U16-mästerskapet i Falköping.
Helgen började med gruppspel på lördagen, med ett inledningsvis mycket svajigt spel från Habotjejerna. Både spelarna och coacherna hade en del att fundera på hur laget skulle disponeras för att kunna göra bra ifrån sig. Det blev snabbt mycket bättre, samtliga fyra matcher i den stora gruppen avklarades utan setförlust efter mycket bra spel i slutet av dagen.
Det fina gruppspelet gav en plats i semifinal direkt, vilket innebar sovmorgon inför dagen som ingen av dessa tjejer någonsin kommer att glömma. I semin väntade Solna, inte bara deras spelare utan även en galen hejarklack på läktaren som fick hela hallen att koka. Habos yngre killar kämpade en ojämn kamp på läktaren men gav ändå ett välbehövligt stöd. Habo gick in och satte en enorm press på Solna med tunga servar från start. Detta gjorde att Solna aldrig riktigt fick chansen att få igång sitt fina spel som de visat upp tidigare, de tappade trycket i anfall vilket ofta slutade med att Habotjejerna fick chansen att dundra in en smash istället. Segern var tveklös och finalplatsen ett faktum.
I finalen väntade Svedala, som om möjligt hade en ännu galnare hejarklack. Samtliga i hallen letade febrilt efter något att stoppa i öronen för att stå emot publikens ljudnivå. En helt fantastisk stämning. Svedala spelade bra! Hårda servar och skoningslösa anfall gjorde att Habo blev tillbakapressade i första set som gick till Svedala utan att Habo gavs en riktig chans att komma in i matchen. I andra set skedde en imponerande vändning, Habo gjorde ett par taktiska förändringar, reste sig en nivå i serve och anfall och vann ganska stabilt.
Tredje set är en holmgång. Svedala kopplar greppet, rycker till 5-1 och 10-6. Hallen kokar, Habos segrande killag ansluter och skriker sig hesa för att hjälpa tjejerna. På något sätt kommer Habo sakta ikapp genom bra servar och ett härligt kämpande på varje boll. En lång boll vid underläge 12-13 blir avgörande, Habo vinner den och Tyra går för att serva. Resten är, som sagt, historia.
I flera år har killar från Habo dominerat ungdomssidan. Den stora kullen med tjejer är något yngre och har levt lite i skymundan av killarnas framgångar. De har enträget tränat på, kämpat med seriöst spel mot ofta mer storvuxna spelare. Belöningen kom nu!
Alla, verkligen alla, tjejer i detta lag höjde sig rejält jämfört med vad vi någonsin har sett dem spela tidigare, en helt fantastisk insats! Stort grattis, vi kan räkna med att se dessa tjejer och de kommande årskullarna från Habo i många år framöver!

En stor framgång för dessa tjejer som även har tjejerna som gått före dem i årskullarna 00/01 och 03 att tacka för att de nu står högst upp på prispallen. Förebilder.

Truppen: Anna Ottosson, Alma Joelsson, Filippa Isaksson, Elsa Erlandsson, Tyra Danielsson, Alicia Wigardtsson, Nellie Ytterström och Matilda Tjernqvist.
Coacher: Martin Joelsson, Jens Ottosson, Marcus Tjernqvist, Markus Erlandsson och Eskil Joelsson.

/Skrivet av Martin Joelsson

Pojkar U16 

Först och främst måste jag säga att arbetet som gjorde guldet möjligt har grundlagts under lååång tid från volleybompa , kidsvolley och fyrmanna. Jens Persson är mannen som dagligen nöter bollkontrollen på grabbarna och Jens Ottosson mfl. drar i trådarna. Matthias Hallernäs och undertecknad blev inkallade när Jens P fick resa på en FIVB coachkonferens i Slovenien!
Som engagerade pappor är vi ofta på träningarna och bidrar och känner laget väl. Många andra har del i detta och ska känna sig delaktiga i detta kvitto på vad vi gör och ska fortsätta utveckla!
Efter två(!) träningar tillsammans inför U16 med möjlighet att ställa upp lagets rotationer var en enkel plan att i första hand säkra bästa möjliga mottagning och sedan hitta anfallsutvägar i varje rotation. Detta visade sig ganska enkelt då Albin var helgens passare (vi har 3 lika bra passare!), Felix naturlig höger, Adam vår libero och Wilhelm vår enda center. Övriga rotationer delades mellan Elmer, Ted och Axel som fick ta emot serve(+Adam), anfalla och blocka på alla positioner. Dock oftare med Elmer på kanten som med sin anfallskraft var ostoppbar. I ett annat lag skulle ALLA 7 spelare troligen bli lagets viktigaste servemottagare(!?) men med Axel, Ted, Elmer och Adam i mottagning funkade allt utmärkt fram till finalen.
7, 12, 9, 11, 15, 18, 10, 11 var motståndarnas siffror fram till finalen. Flera lag kunde inte hantera hoppservarna från Habo och variationen i anfallet var helt enkelt överväldigande. Fantastiskt kul att se hur alla kan hitta lösningar även i luriga lägen!
Exempelvis när motståndarna i en match före final droppar över dubbelblocket (med Albin) och vänster fram räddar bakom block. Felix kliver in från pos 1 och passar till kanten men inte framåt utan bakåt till Albin som får rent nät!
Finalen blev som önskat och förväntat mot Södertelge som har flera riktigt bra spelare som kan konkurrera med Habos lag.
Men finaler är ett särskilt kapitel och förväntningar kan skapa ett ok som blir onödigt tungt om motståndarna får en bra start. Lek och stoj med leenden var som bortblåst och underläge 2-5 med en serie av misstag och sammanbitna miner visade på överspänning. Bra servar från motståndarna givetvis men detta var inte harmoni. Timeout!
Tricket är att försöka göra det man alltid gör annars och inte försöka överarbeta med helt nya slag eller med mindre marginaler. Slappna av, tugga på, det ordnar sig! Grabbarna tog till sig och snart kom en vändning.
Vi kom ikapp vid 16-16 och snart var det 19-16 och nu började misstagen komma från andra sidan nätet. 25-20 och nu kom det leenden.
Behåll lugnet, spela enkelt (men kanske inte lika varierat) och trycket att prestera rullar över på motståndarsidan som en ångvält!.. Andra set börjar jämt fram till 6-6 men sedan kommer marginalen krypande och vid överläge 19-14 känns det ordentligt stabilt.
Matchen avslutas symptomatiskt med ett misstag från motståndarna och Habo tar guldet alla hoppats på och känt var inom räckhåll.
Med bara 7 spelare kan mycket gå fel men det höll och alla har fått spela i princip hela tiden.
Inför turneringen poängterade jag att troligtvis alla i laget kommer ha känslan att dom fått för lite pass och det är så det blir i bra lag men belöningen är att du är en del i ett guldgäng vilket alltid är det finaste du kan uppnå i din sport och hur blir man rutinerad på psykologin i finaler? Man börjar tidigt och spelar många!
Hoppas vår guldkillar fortsätter att vara goa killar som tränar bra och stöttar varandra så kan det bli fler finaler i framtiden!
Truppen: Albin Eiderhed, Adam Lindell, Ted Zethson, Felix Hallernäs, Elmer Andersson, Wilhelm Axberg, Axel Åkerstedt.
Coacher: Per Åkerstedt, Matthias Hallernäs, Olle Åkerstedt
Skribent: Per Åkerstedt