Information från Habo Wolley angående corona-viruset

Med anledning av spridningen av Covid-19, även kallad Corona, vill Habo Wolley förtydliga och uppmana till att följa de rekommendationer som givits av myndigheter för att minimera smittospridningen. 

Vi fortsätter bedriva vår verksamhet som vanligt fram tills att rekommendationer om annat kommer, men för att det ska bli en trygg miljö för de som är friska vill vi gå ut med följande uppmaning:

  • Om du har sjukdomssymptom så stanna hemma från träning, cup/match och andra sammankomster som publik på elitseriematch eller lagsamlingar.
  • Märk upp vattenflaskor tydligt med namn så att ni inte tar fel. Självklart delar vi inte vattenflaska med varandra.
  • Var extra noggrann med handhygien och tvätta händerna ofta och ordentligt. Använd gärna handsprit.
  • Undvik onödig kroppskontakt så som handskakningar och peta inte heller dig själv i ansiktet. 

Habo Wolley bevakar utvecklingen och om det blir förändringar kommer vi att gå ut med ny information här på hemsidan. 

Följ info från SVBF löpande här: https://www.volleyboll.se/Svenskvolleyboll/Nyheter/Informationmedanledningavcoronautbrottet

Uppdatering 13 mars – 22:55
Svenska Volleybollförbundet vill uppmana alla medlemsföreningar att fortsätta med sin träningsverksamhet inom ramen för regeringens förordning om begränsning av allmänna sammankomster. Folkhälsomyndigheten understryker betydelsen av att idrottsaktiviteter fortsatt arrangeras. Att avbryta dem är inte till någon hjälp, tvärtom motverkar det de allmänna hälsomålen.

Undvik onödiga kontakter
Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens hygienrutiner och råd och riktlinjer som gäller om du känner sjukdomssymtom. Den som har sjukdomssymtom ska inte delta i vår verksamhet. Den som är frisk kan delta som vanligt. Däremot rekommenderas att all onödig kontakt mellan och inom lagen/lagledningen/domare och funktionärer begränsas. Svenska Volleybollförbundet rekommenderar att handskakningsceremonier mellan lag, domare och funktionärer undviks innan, under och efter match.

SM-slutspelet
Utifrån dialog som hållits med serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) under fredagen den 13 mars har Svenska Volleybollförbundet beslutat att ställa in de två inledande omgångarna i SM-slutspelets kvartsfinalfas, helgen 14-15 mars samt vardagarna 18-19 mars. Hur SM-slutspelet ska avgöras, behöver utredas ytterligare utifrån rådande situation och förutsättningar, som snabbt kan komma att ändras. Ny information lämnas senaste torsdagen den 19 mars.

Vi beklagar att texten kommit sent.

Division 1-3
Svenska Volleybollförbundet har som mål att samtliga serier i division 1, 2 & 3 ska slutföras enligt fastställt spelprogram. Ingen publik tillåts på matcherna, beslutet gäller från och med fredagen den 13 mars. Matcherna hanteras av arrangörerna efter myndigheternas riktlinjer. Svenska Volleybollförbundet respekterar samtidigt lag och föreningar som känner oro inför matcherna som ska spelas, primärt de som ligger planerade att spelas helgen 14-15 mars. Under de extraordinära omständigheter som råder får varje enskild förening som har planerad seriematch aktuell helg själv ta ställning till om man vill genomföra matchen eller om man vill skjuta upp den. Om en förening vill ställa in sin match i helgen ska man ta kontakt med motståndarlaget och domarna snarast möjligt och därefter direkt mejla Svenska Volleybollförbundets tävlingsledning (TL) via tl@volleyboll.se. Svenska Volleybollförbundet följer utvecklingen noga och utvärderar löpande rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet, varför riktlinjerna kan ändras med kort varsel.

Vi beklagar att texten kommit sent.

USM-kvalen
Vi upprepar också att Svenska Volleybollförbundet under förmiddagen fattade nytt i beslut i frågan om helgens USM-kval. Utifrån dialog med arrangörerna bestämdes att helgens tävlingar skjuts på framtiden för att preliminärt arrangeras helgen 25-26 april. Informationen har kommunicerats ut till både arrangörer och anmälda föreningar. Den nya USM-kvalhelgen sammanfaller med EM-kval som ligger planerade för Sveriges FU17- och PU18-landslag som ska spela i Nederländerna respektive Serbien. Svenska Volleybollförbundet för en kontinuerlig dialog med Europeiska Volleybollförbundet angående EM-kvalens genomförande och hoppas kunna ge besked i frågan så snart som möjligt.

Uppdatering 12 mars – 22:30
Utifrån förutsättningar och dialog med arrangörerna har Svenska Volleybollförbundet beslutat att helgens USM-kval, som spelas på fyra orter runt om i landet, kan genomföras som planerat i helgen som kommer, om inga nya riktlinjer kommer från Folkhälsomyndigheten. Samtliga arrangörer har meddelat sig positiva till genomförandet och alla tävlingar har färre än 500 deltagare, i enlighet med regeringens förordning om begränsning av allmänna sammankomster. Arrangerande föreningar tillsätter de funktionärer som krävs för att kunna genomföra arrangemanget.

Vidare arbetar Svenska Volleybollförbundet tillsammans med serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) för att hitta en väg framåt för pågående SM-slutspel, vars kvartsfinalfas är planerad att starta helgen 14-15 mars med totalt åtta matcher. Mer information om detta följer den 13 mars.

Uppdatering 12 mars – 10:00
Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Förordningen innebär att det, från och med torsdag 12 mars och tills vidare, i hela Sverige, blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Förbudet gäller både inomhus och utomhus.

Då inga av våra egna planerade evenemang i Habo Sporthall under mars-april tar emot fler än 500 deltagare så påverkar detta inte våra evenemang direkt. Däremot uppmanar vi alla som känner av några symptom på förkylning, halsont, hosta väljer att stanna hemma. 

Riksidrottsförbundet kommer under torsdagen samla företrädare för specialidrottsförbunden (SF) för att diskutera hur regeringsbeslutet påverkar olika evenemang inom idrottsrörelsen, och hur idrottsrörelsen gemensamt bäst hanterar detta.

Exakt vad detta kommer att innebära för oss återkommer vi med så snart vi vet mer. Vi följer diskussioner och beslut från idrottsförbund och myndigheter kontinuerligt och går ut med info så snart den är tillgänglig.

Läs mer
Riksidrottsförbundets information
Folkhälsomyndighetens information
Utrikesdepartementets reseinformation
Krisinformation.se

Svenska volleybollförbundet har sammanfattat information och ger länkar till myndigheter och andra instanser:
https://www.volleyboll.se/Svenskvolleyboll/Nyheter/Informationmedanledningavcoronautbrottet

Publicerat: 11 mars kl. 13:55