Integrationsprojektet är igång!

Vi hade ett lyckat uppstartsmöte igår kväll med cirka 20 deltagare och nu kör vi igång!

Habo Wolley vill hjälpa till med integrationen av nyanlända och vi tror att vi har goda förutsättningar att bidra på det här området.

Vi har fått stöd från Smålandsidrotten för projektet som löper under resterande del av säsongen 2015-2016 och intresset för vårt projekt är mycket stort från olika håll. Läs gärna artikeln i JönköpingsPosten om integrationsprojektet: http://www.jp.se/article/de-bjuder-in-flyktingar/ 

Några av orsakerna till att vi gör detta är bland annat att:

  • Det finns ett stort intresse bland klubbens medlemmar.
  • Många nyanlända har redan en relation till vår idrott då volleyboll är en av världens största idrotter.
  • Vi har sedan länge flera medlemmar från andra länder som kan bidra i projektet.

Vi vill gärna samverka med andra initiativ i Habo och tanken är att projektet ska möjliggöra för alla som vill att göra en insats att göra detta.

Konkreta insatser som vi ska genomföra i projektet är:

– Volleyboll för nyanlända vuxna
– Volleyboll för ensamkommande flyktingbarn
– Lots till andra idrottsföreningar
– Familjeevent i samband med elitseriematcher

På uppstartsträffen kom även många andra ideér upp om vad vi kan och vill göra i projektet. Presentationen på uppstartsträffen finns här: Integrationsprojekt HW 2015 [presentation 151111)

 

Vill du också hjälpa till i projektet?

Vi har idag startat en Facebookgrupp som är öppen för alla som vill engagera sig i projektet och genom idrotten hjälpa nyanlända och etablerade flyktingar in i samhället. Även de som inte är medlemmar i Habo Wolley är mer än välkomna att vara med. Här går du med i gruppen ”Integrationsprojekt Habo Wolley” (klicka här).

 

Ensamkommande flyktingar 13-18 år

De flesta insatser i projektet är tänkta att vara på ideell basis, men vi kommer från start att ha några nyckelpersoner involverade som får en viss ersättning för sin insats. Ensamkommande flyktingbarn gör vi en särskild riktad insats med då detta är en prioriterad del av projektet.

Samer Samir och Humojen Nuuri kommer att arbeta i projektet med start nu och hela säsongen ut. Deras fokus kommer att vara kontakt med gruppen ensamkommande flyktingar i åldern 13-18 år i Habo kommun. Bägge har sedan tidigare kontakt med de flesta av dessa. Samer pratar arabiska och Humojen persiska vilket underlättar i dessa kontakter.

De har redan börjat kontakta några i målgruppen i Habo och ska bjuda med dem på träningar med klubbens befintliga träningsgrupp för P00-01 på måndagar 19.00-20.30 i C-hallen och onsdagar 15.00-16.30 i C-hallen. Deltagande för flyktingarna i klubbens verksamhet under hela säsongen är gratis.

Samer och Humojen kommer också att stärka upp denna träningsgrupp som tränare och sköta träningen tillsammans med ordinarie tränare Arvid Haag och Jens Persson. De flyktingar i målgruppen som är intresserade av lots till andra idrottsföreningar kommer också identifieras av Samer och Humojen och här kan det finnas behov av hjälp från andra.

Kul att vi redan är igång med en väldigt konkret och viktig del av projektet!

Mer info om projektet kommer på hemsidan och Facebook.

Om du har några frågor om projektet så är du välkommen att höra av dig till Jens Ottosson, 0708-986606, info@habowolley.se