Intervju med Alexander Berggren

Alexander Berggren valde i höstas att skriva på ett proffskontrakt i Schweiz och lämnade därmed Habo Wolleys elitlag. Att bli proffs är för många en dröm och för Alexander har den nu gått i uppfyllelse.

Redaktionen har gjort en intervju med allas vår BG för att lyssna hur han har det i Luzern!

* Vilka övervägande gjorde att du valde Luzern?

 • Först och främst har jag velat spela utomlands sedan Alessandro kom till Habo 2016. Han fick mig att vilja utvecklas ännu mer och ökade därmed min dröm att spela utomlands. Därför valde jag att spela Utomlands i Luzern, för att uppnå ett av mina mål som volleybollspelare.

* Hur har det gått för laget så här långt?

 • Jag har inte varit med i laget från start, därför jag har svårt att veta hur mycket laget har utvecklats från start. Men det jag själv känner är en enorm glädje att få spela här!

* Hur har det gått för dig?

 • Det har gått bra tycker jag! Jag har spelat alla matcher sedan jag anlände och njuter av varje träningspass och varje match! Lärt mig mycket från Alessandro som tagit sin tid till mig, även efter träningarna ibland och via telefon.

* Hur är nivån på den Schweiziska elitvolleybollen jämfört med svenska elitserien?

 • Jag vet av egen erfarenhet att efter varje intervju, kan ens egna ord bli ändrade, därför väljer jag att inte gå in för mycket på denna fråga. Den känsla jag upplevt, är att man inte kan ligga på latsidan om man ska spela på denna nivå och lyckas.

* Hur många träningspass kör ni i veckan?

 • En normal vecka har vi ca 9-11 tillfällen då vi spelar volleyboll (Morgonträning+Match inkluderat). Sedan gympass som varierar från vecka till vecka beroende på hur kroppen känner sig. Man kommer upp till 14-16 pass i veckan om man ska lägga ihop allt.

* Hur ser en normal dag ut för dig?

 • Gå upp efter att ha sovit minst 8-10 timmar. Dagen börjar alltid med frukost såklart. Sedan bär det av till gymmet, såpass bra tid att jag hinner till morgonträningen med (ibland brukar jag välja att ha min ”vilodag” från gymmet de dagarna vi har morgonpass). Detta brukar leda till en svensk fika hos Lars.
 • Sedan blir det en fin tillagad lunch innan man förbereder sig inför kvällens volleybollpass.
 • Efter kvällsmaten kan det variera väldigt mycket. Man kollar på film från kvällens volleybollträning som vi alltid filmar och laddar upp på Volleymetrics. Jag brukar alltid ha mina samtal med min sambo Emelie som fortfarande bor i Sverige. Det brukar också vara väldigt skönt att bara koppla av framför Netflix, eller spela lite spel för att koppla bort hjärnan lite ifrån volleyboll.

* Hur bor du och var bo du?

 • Jag bor ca 10 minuter ifrån centrala Luzern i en lägenheten som jag delar med två proffs, en från Tjeckien och en från Tyskland.

* Är det någon skillnad när det gäller hantering av Corona i Schweiz jämfört med Sverige?

 • Jag skulle säga att reglerna är mycket hårdare här. Det känns som det är mycket ”rekommendationer” i Sverige som inte alla bryr sig om att följa (om man jämför med Schweiz).

* Är det något du vill hälsa de som följer Habo Wolley på sociala medier och hemsida?

 • Hejsan alla Habo Wolley fans!
 • Hoppas allt är bra med er i Sverige och att ni ändå kan njuta av volleybollen i soffan hemifrån! Till er alla som har skrivit och hört av sig till mig, ni som stöttar mig, ni vet vilka ni är och jag vill bara säga tack!

Vi tackar BG för intervjun och hoppas få se dig i Habo igen framåt sommaren!

Alexander Berggren – nu i en blå tröja!