Krav på vaccinationsbevis i Elitserien i volleyboll

Från och med 1 december blir det krav på vaccinationsbevis om man är över 18 år och vill besöka sammankomster med mer än 100 personer. Detta gäller alltså nu på lördag om du vill se på Elitseriematchen mellan Habo Wolley och Sollentuna i Habo Sporthall.

Elitserieföreningarna har fått information av Svenska Volleybollförbundet vad som gäller:

  • Endast publik över 18 år och inte spelare, ledare, funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören omfattas av kravet att visa vaccinbevis. Spelare och ledare som sitter på läktaren, liksom journalister eller andra externa besökare betraktas som publik.
  • Endast bevis på vaccination med två doser eller läkarintyg på att man av medicinska orsaker ej kan vaccinera sig är giltigt. Bevis på tillfrisknande eller negativt PCR-test är ej godkänt.
  • Arrangören ska verifiera vaccinationsbevisets äkthet och kontrollera att personuppgifterna stämmer genom att begära legitimation. Arrangören ska också begära legitimation för att vid tvivel säkerställa att någon är under 18 år.
  • Med appen Vaccinationsbevis verifiering framtagen av Myndigheten för digital förvaltning kommer vi att kontrollera att vaccinbevisen är giltiga genom att skanna QR-koden på vaccinationsbeviset.

Här kommer tio punkter som kan vara bra att känna till för dig som åskådare.

1. För att slippa bekymmer bör man till att börja med vara vaccinerad. Det är gratis att vaccinera sig. Det kan ta upp till sju dagar innan en vaccination har registrerats.

2. Kravet på vaccinationsbevis gäller för alla som har fyllt 18 år.

3. Så här enkelt skaffar du vaccinationsbevis: Gå in på covidbevis.se och logga in med din e-legitimation. Du kan sedan hämta, skriva ut eller spara beviset i din smarta telefon.

4. Vaccinationsbeviset är gratis.

5. Man kan få vaccinationsbevis efter en dos, men då är beviset inte giltigt överallt. Dubbla eller trippla doser är att föredra.

6. Vaccinationsbeviset har en QR-kod som arrangören kommer vilja scanna. Man kan få intyget med QR-koden både på papper och digitalt.

7. I vaccinationsbeviset står bland annat hur många doser man tagit och hur länge beviset gäller.

8. Om beviset är utfärdat efter 1 oktober är det giltigt i 180 dagar. Tidigare bevis gäller i 90 dagar.

9. Kravet på vaccinationsbevis gäller för evenemang inomhus.

10. Spelare och ledare räknas inte in bland de 100 åskådarna på ett evenemang. Spelare, ledare och funktionärer behöver i nuläget inte visa upp vaccinationsbevis.

Mycket mer än så behöver man inte tänka på. Covidbevis.se är lösningen för dig som vill komma på nästa hemmamatch.

Välkomna till Habo Sporthall på lördag!