Lyckad domarkurs för ungdomarna

Under lördagen gavs möjlighet till domarkurs för alla ungdomar i föreningen som spelar sexmanna. Ett bra sätt att få koll på reglerna inför vårens ungdomsturneringar.

24 ungdomar kom på lördag morgon till Centrala Trafikinstitutets lokaler i Habo. Där för att under ett gäng timmar grotta ner sig i alla de regler som finns inom volleyboll. Utbildare var fantastiska Hans ”Hasse” Almkvist som har en makalös bakgrund som domare med över 800 dömda elitmatcher och mellan 200-300 internationella matcher. Hasse har varit med om i princip alla olika situationer man kan tänka sig. Dagen präglas av klassisk regelgenomgång blandat med diskussioner och en och annan anekdot från Hasses karriär. Mycket intressant att lyssna på.

Nu var det givetvis så att det var 24 ungdomar i åldern 13 – 16 och koncentrationen gick både upp och ner flera gånger under de 5 timmar effektiv tid som kursen höll på. Jag tycker nog ändå att de skötte sig bra och gruppen deltog i diskussioner och lyssnade för det mesta bra.

Detta var en så kallad klubbdomarutbildning och efter en sådan får man formellt sett inte döma några officiella matcher i seriespel. Huvudsyftet med denna utbildning är inte att alla dessa ungdomar ska bli domare i slutändan utan vi ser detta som en del i den volleybollutbildning som de får när de är med i Habo Wolley. Under ungdomsturneringar i Volleyboll (även VSS (div 3)) dömer lagen varandra och då känns det bra att rusta spelarna för att kunna hantera den biten på ett bra sätt, det är juste mot både den som dömer och de lag som blir dömda. En annan väldigt viktig aspekt är för spelare att få perspektiv, att få inblick i hur det är att vara domare och vilka svårigheter som kommer med det. Sen om det finns de som vill utbilda sig vidare som domare via en distriktdomarkurs så är det givetvis en härlig bonus.

Jag vill tacka Hasse för en intressant dag och Centrala Trafikinstitutet för att göra det möjligt att vara i deras lokaler.

Skrivet av
Jens Persson