Lyckad påskhelg i Göteborg

Vad är skidåkning i Chamonix eller Sälen – när man kan fira påsk med sand och palmer. I Göteborg!

Habo var väl representerat i flera olika klasser under årets största inomhusturnering i beachvolleyboll, Easter Cup. En bra helg med stjärnor i världsklass – och dessutom med flera stora framgångar för Habo.

Open grön, Theodor Grahn och Hugo Morency

Helgen började med långfredagens Open Grön-turnering. Det skulle visa sig bli en riktigt lååång fredag, från 8 på morgonen till närmare 20 på kvällen. Rekordmånga hade anmält sig och arrangörerna tvingades stänga vid 32 lag. Bland dessa fanns Habo-duon Hugo Morency/Theodor Grahn. Tillsammans låg de på 14:e plats i rankingen och var som 15-åringar yngre än de övriga lagen, men rejält taggade att bjuda motstånd.

Efter ett något sömnigt gruppspel kom de tvåa i sin grupp av fyra lag. Men spelet växte för varje match, de egna misstagen blev något färre och de offensiva anfallen något vassare. Det var uppenbart att de inte hade tänkt åka hem utan ett bra slutspel.

Parallellt med Open Grön herrar spelades även Open Grön damer, en Challengerturnering och dessutom en Europatouromgång med några av Europas bästa beachvolleyspelare, varav fyra svensklag: Martin Appelgren/Simon Bohman, Alexander Annerstedt/David Åhman, Linus Tholse/Jakob Molin samt Alexander Herrmann/Ludvig Simonsson.

Med andra ord var det ganska rörigt i den enorma hallen bakom Kvibergs gamla kasernbyggnader. Men efter att ha arrangerat Easter Cup i 25 år är göteborgarna vana vid att trixa ihop spelscheman. För Morency/Grahn blev det seger i åttondelsfinalen mot Gotlandsbröderna Wessberg (15-7, 15-7), seger i kvartsfinalen mot Chobrak/Sriton (15-13, 15-9), och i semifinal mot Prytz/Ernevad (21-6, 21-11). Vid det laget bjöd femtonåringarna stundtals på bländande spel och precis som resultatet visar kom motståndet aldrig riktigt nära.

Finalen spelades mot Daniel Persson och Stefan Nikolic från Trollhättans VK. Trots att de båda spelat mycket bra i flera matcher, inte minst i semifinalen, bjöd de på ganska magert motstånd i finalen. Både i försvar och anfall dominerade Habokillarna och resultatet blev (21-12, 21-14). Trötta och glada kunde Hugo Morency och Theodor Grahn ställa sig överst på prispallen.       

Open svart, Filip Bratic och Oscar Hult

Precis som dagen innan är det på lördagen nytt deltagarrekord (28), fast i tävlingsklassen snäppet högre, Open svart. Matchstart är redan 8.45 på morgonen efter drygt 20 minuters värmning. Men trots att laget slängs in i hetluften direkt kan de avvärja det första motståndet enkelt. Inför andra matchen står ett av turneringens bäst rankade lag som motstånd, eftersom  Filip är den enda i duon som har med sig entrypoäng gör det att laget får tufft motstånd i gruppen. Första set vinner Bratic/Hult efter att strikt ha hållit sig till den uttalade taktiken. Duon fortsätter på samma vis men motståndarna spelar upp sig och lyckas på så vis vinna både andra och tredje set. Sista matchen i gruppen vinner Bratic/Hult relativt enkelt med och slutspelet är fixat.

Efter WO i åttondelsfinalen står laget inför två bollsäkra finnar. Något som kommer bli den mest nervbitande matchen i turneringen. Utan någon förkunskap om finnarna så får man lägga upp taktiken under matchens gång och det blir tydligt att ett vinnande koncept är att få bort dem från nät, eftersom de är mycket duktiga med sitt placeringsspel. Taktiken fungerar och Bratic/Hult vinner första set. Finnarna börjar andra set med helt annat mindset och bjuder på provocerande säker beachvolley flera gånger framöver. De lyckas på så sätt komma in i lagets huvuden och andra set går till finnarna. En snörplig setförlust och att ta hem tredje snabbt och effektivt var nu planen, dock blev det inte riktigt så. Trots tappert slit av Bratic i försvar lyckas finnarna spela till sig poäng efter poäng och helt plötsligt har finnarna matchboll, 14-9. Av oklar anledning tar de timeout, något som ger Bratic/Hult chansen att samla sig. Efter bra servar från Filip och sex bollar senare är ställningen 14-15. Matchen slutar sen 15-17 efter ett välställt block av Oscar. Monsteruppphämtning var nu ett faktum!

Semin avlöser kvarten fort men denna gång gör duon det enkelt för sig med att avvärja motståndet snabbt efter bra servespel. I final står det lag som Bratic/Hult förlorade mot i gruppen, en utmaning de båda lagen är mycket taggade på för att visa vilka som faktiskt är bäst när det gäller som mest!

Filip är den som fått serve i stort sätt hela turneringen och så fortsätter det även i finalen. Men som så många gånger förut lyckas han alltid att hitta ytterligare en växel och sparar inte alls på pardonen i finalen. Set ett går till Bratic/Hult men andra set till motståndarna. I skiljeset var det bara ett lag på banan och det var Bratic/Hult och det slutar 15-4 efter skoningslöst servande från dem båda.

PU16, Axel Almfors/Linus Olofsson, Lukas Morency/Albin Eiderhed och Carl Larsson/Gustav Hellström

I den yngre klassen U-16 deltog 4 spelare från Habo Wolley. Det var Lukas Morency i par med Albin Eiderhed, Carl Larsson som spelade ihop med Gustav Hellström från Kungälvs Volleybollklubb och Axel Almfors som spelade ihop med Linus Olofsson från Göteborgs Beachvolleyboll Club. Efter avslutat gruppspel så spelades ett slutspel där Axel och Linus fick möta Albin och Lukas i semifinal. Lukas och Albin kämpade tappert men fick ge sig trots storspel. I den andra semifinalen så vann Carl och Gustav ganska klart och gick därav till final som liten favorit efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet. Axel och Linus vann finalen med 2-0 i set trots underläge och setbollar emot sig i andra set.

Som tränare för dessa 4 spelare blir man lycklig över att se hur mycket de har utvecklats under säsongen som gått. Att kombinera inomhusvolleyboll med beachvolleyboll är verkligen superbra.

Ungdomsklassen, Oliver Eiderhed/Marcus Gemhed och Theodor Grahn/Hugo Morency

I den äldre klassen deltog Habo Wolley med 2 lag, Oliver Eiderhed i par med Marcus Gemhed och Theodor Grahn som spelade ihop med Hugo Morency. Redan i gruppspelet så mötte Habokillarna varandra och det syntes att Theodor och Hugo har spelat och tränat mer beachvolleyboll i vinter än sina kompisar från Habo. Matchen slutade med en 2-0 seger för Hugo och Theodor men Oliver och Marcus spelade bättre ju längre matchen gick. Habolagen slutade 1:a och 2:a i gruppen vilket ledde till att Theodor och Hugo var direktkvalificerade till semifinal. Oliver och Marcus tvingades spela en kvartsfinal mot ett lag från Göteborg som slutade 3:a i den andra gruppen. Matchen blir en riktig rysare där Habokillarna till slut vann med 2-1 i set och gick till semifinal mot ett annat  lag från Göteborg. Matchen var stenhård men tyvärr var det de äldre killarna Gabriel och Robin från Göteborg som gick vidare till final. I den andra semifinalen mötte Hugo och Theodor det högst rankade laget i turneringen, Markus Ohlsson och Alfred Mjörnheim från Stockholm. Efter en stabil insats vann de med 2-0 i set och chansen fanns att kunna vinna ytterligare en turnering under påskhelgen. Finalmotståndarna Gabriel Berggren och Robin Örtenfelt från Göteborgs Beach Club startade finalen klart bäst och vann 1:set med 15-13 och ledde 2:a set med 9-6 och såg verkligen ut som vinnare men då visade verkligen Hugo och Theodor varför de segrade i långfredagens Open Grön. Efter en makalöst stark vändning så vinner Hugo och Theodor 2:a set med 15-12 och startade sen tredje setet med en högre växel och vann tillslut ganska komfortabelt.

 

Vi vill avsluta med att tacka Göteborgs Beachvolleyboll Club för ett trevligt arrangemang och säga att vi ses snart igen

skrivet av Mathias Morency, Daniel Grahn och Oscar Hult