Malin och Wille om damlagets säsong

Inför säsongen 2020-2021 hade damlaget ett tydligt mål, vilket var att vinna serien och ta klivet upp i division 1. Laget hann tyvärr bara med fyra seriematcher i oktober och sedan stängde seriespelet ner.
Vi har ställt några frågor till huvudtränarna Wille och Malin om hur säsongen har varit och vilka reflektioner de bägge har efter den här speciella pandemisäsongen. Under stora delar av säsongen har laget varit påverkade av olika restriktioner för träning och seriespelet fick aldrig slutföras.
Laget har letts av kvintetten William Lindh, Malin Rumin, Cili Blomgren, Kenny Vigardtsson och Marcus Tjernqvist. Årets damlag har bestått av spelare födda 2000-2006, så det är ett ungt damlag som Habo Wolley har haft under säsongen som gått.
Hur vill ni summera säsongen för damlaget?

William Lindh

Wille Lindh:

– Den gångna säsongen var definitivt en märklig upplevelse med ett flertal hinder på vägen, men det finns ändå flera positiva aspekter att ta med sig. Efter fyra spelade matcher avbröts seriespelet i vad som kom att bli resten av säsongen. Vid denna tidpunkt låg vi på första plats i serien efter idel segrar och ansåg oss ha bättre chans än de föregående två säsongerna (då vi hamnade på en andraplats) att vinna serien och kvala till division 1.

– Efter det avbrutna seriespelet följde snart ett totalstopp för all träning i damlaget som varade fram till mitten på februari. Sedan dess har delar av laget (de som tillåtits delta under restriktionerna) tränat på och gjort det bästa av situationen.

– Jag kan förstå att det varit utmanande att hålla motivationen uppe när inga matcher eller turneringar funnits i horisonten medan vi tränat, särskilt under de perioder då vi inte haft tillgång till en full trupp. Jag tycker dock ändå att vi har hanterat det hela bra och fortfarande genomfört produktiva träningar där vi hållit stämningen uppe.

Malin Rumin

Malin Rumin:

– Det har varit en väldigt speciell säsong förstås som blev väldigt spretig med totala speluppehåll, spelare som periodvis inte fick träna pga. restriktioner och en del skadeproblem. Det har därför varit svårt att få till flyt och kontinuitet på träningar för att kunna ta nästa steg i utvecklingen.

– Sen är det självklart mycket roligare att få kvitto på match att man gör rätt saker, och eftersom det bara blev ett fåtal matcher under säsongen blev laddningen på träning inte riktigt densamma som när man kontinuerligt har matcher att se fram emot. Samtidigt har denna period varit ett bra tillfälle att nöta mer teknik och fokusera på individanpassad träning.

– Jag tycker att flera spelare har tagit kliv framåt under säsongen, men som sagt hade det varit roligt att få se denna utveckling på match.

Malin Rumin är med sina många landskamper och erfarenhet som spelare både i Elitserien och som utlandsproffs en stor tillgång för damlaget nu när hon klivit in i en ledarroll. Det är oerhört inspirerande för de unga tjejerna i vårt damlag att få lära sig av Malin.

Malin – hur har upplevelsen varit av att kliva in som tränare för damlaget?
  • Det har varit både kul och utmanande i en för mig ny roll som ledare i ett lag.
  • Väldigt roligt att få vara med och försöka bidra med min erfarenhet men jag har många gånger upplevt det svårt att försöka förmedla tanke till handling och få med alla på tåget.
  • Jag har varit med en dag i veckan och haft mest fokus på enstaka moment och teknik på träningarna.
  • Det har varit roligt att se framsteg hos tjejerna men samtidigt en ögonöppnare hur svårt det är att vara tränare. Det är en sak att spela volleyboll, men att lära andra är någonting helt annat!

Wille Lindh har nu varit med som ansvarig huvudtränare för damlaget i några säsonger och ligger även bakom ”bygget” av ett tränarteam runt laget tillsammans med Birgitta Karlsson och några av de ”äldre” spelarna (om man nu kan kalla 21-åringar för äldre).

Wille – hur ser fortsättningen ut för damlaget?
  • Volleybollförbundet beslutade att inga förflyttningar uppåt eller nedåt i serien sker denna säsong då det var så få matcher som spelades.
  • Vi har dock ansökt om att få gå upp till division 1 om det skulle vara något lag som drar sig ur så att en lucka öppnas. Nu väntar vi spänt på besked som förhoppningsvis ska komma under maj. Fram till dess fortsätter vi bedriva en så bra träningsverksamhet som möjligt.
  • När vädret tillåter kommer vi även ge oss ut i sanden!

Vi tackar Wille, Malin, övriga tränarteamet och alla spelare för den här inomhussäsongen och ser redan fram emot nästa säsong. Men först ska vi spela en del beachvolley!

Foto: Torbjörn Gemhed

Cili Blomgren

Kenny Vigardtsson

Marcus Tjernqvist