Medaljregn över Habo Wolley i Mikasa Challenge

Under helgen har 15 Habolag spelat Mikasa Challenge i Örebro, med det blev vi största klubb vilket vi naturligtvis är väldigt stolta över. Samtliga lag har presterat bra och av totalt 92 spelade matcher blev facit 60 segrar och 37 förluster (5 internmöten) vilket såklart är jättebra.

Dock är inte resultatet allt, utan det viktigaste är att ha roligt och kämpa väl. Här kommer lite rapporter från de olika Habo-lagen.

Level 4

I level 4 ställde vi upp med två lag, Spanien och Italien, bestående av tjejer födda 06-07. De fick spela flera matcher var och trots varierande resultat var det nio lyckliga tjejer som lämnade Örebro med varsinn guldmedalj kring halsen. I level 4 är ju alla vinnare!

Habo Italien

Italien mönstrade en fem damer stark trupp i form av Esther Einarsson, Ebba Wessman, Mathilda Tjernqvist, Clara Karlsson och Miriam Svanberg.

 

Habo Spanien

I Spanien spelade Alva Starck, Alma Joelsson, Anna Ottosson och Saga Almfors.

Level 5

I level 5 hade vi åtta lag som spelade i fem olika klasser. I Flickor grön spelade Habo Berlin och i flickor blå Habo London. De slutade på 19e respektive 8e plats efter att ha spelat många jämna matcher

I pojkar blå-grön spelade Madrid och Paris, de köpade tappert men hamnade båda i B-slutspel. I en avslutande match om 11e plats mötte de varandra och Madrid gick segrande i en tight tresetare.

Pojkar röd-svart bestod även den av två Habo-lag. Oslo hade en lite tuffare resa och slutade på nionde plats medan Habo Moskva lyckades ta sig hela vägen till en tredjeplats efter att ha vunnit fem av sina sex matcher. Rikigt imponerade av killarna som har 3-4 år kvar i Mikasa Challenge.

Habo Moskva

Habo Moskva. Coacher Einar Andersson och Jesper Malengård. Spelarna Lukas Morency, Albin Eiderhed, Elmer Andersson och Anton Malengård

Den öppna klassen, där mixade lag spelade och överåriga kunde få dispens, blev det Habo för hela slanten. De två Habolagen Köpenhamn och Rom fick möta varann i final, där en av turneringens jämaste matcher utspelade sig. Rom gick till sist segrande ur striden via 17-15 i avgörande set.

Habo Köpenhamn poserar. Isaac Lingerfors, Filip Björkbäck, Gustav Andersson och Ida Berglund

Habo Rom

Habo Rom. Love Mellström, Leon Jussinpekka, Sebastian Färg samt Tilde Svensson

Level 6

I den svarta pojkklassen ställde Habo upp med ett lag, Kungarna. De hamnade i en mycket tuff grupp och fick efter tre förluster och en vinst se fram emot söndagens B-slutspel. Väl där blev det fyra raka segrar och Kungarna kunde lämna Örebro med en hedersam sjundeplats.

Habo Kungarna

Isak Junvik, Oliver Björklund, Carl Larsson och Olle Johansson. Fyra kungar i laget med samma namn.

Level 7

Level sju, fyrmanna helt utan studs, spelades i en gemensam klass som lockade 25 lag. Fyra av dessa kom från Habo och när gruppspelet var summerat hade Habolagen vunnit 14 av sina totalt 16 matcher.

Under söndagen var det således dukat för fest. Tyvärr hamnade samtliga Habolag på samma sida och var således tvugna att slå ut varandra i kampen om finalplatsen. Söndagen började med att Habo Heroes spelade ut Habo Superstars, för att sedan bli utspelade av Habo Knights. I semifinalen mellan Knights och Gladiators gick Knights segrande efter en härligt batalj. Kampen var så välspelad att domaren, en Umeåcoach, i samband med en time-out passade på att berätta hur bra spel det var för coacherna som bara kunde nicka instämmande.

I finalen ställdes sedan Knights mot Lunds VK. Lundagrabbarna har under flera finaler fått möta olika Habo-lag och rivaliteten mellan klubbarna är stor, men på ett positivt sätt. I finalen av Mikasa Challenge U13 för två år sedan gick Lund segrande ur striden, och så sent som i somras hade två av Lunds spelare spelat ut Knights spelare ur Beach-SM.

Betydelsen av den här matchen var alltså påtaglig redan innan, och när supportrar ur både lägren började strömma in i idrottshuset började viss nervositet infinna sig. Åtminstone hos undertecknad, som hade äran att coacha Knights under helgen.

Första bollen är en fantastisk duell som innehåller allting. Häftiga räddningar, hårda anfall och allt som hör bra volleyboll till. De båda coacherna tittar på varann och konstaterar att det kommer bli en jämn match. Visst antiklimax infaller sig dock när Habo drar ifrån till hela 13-3, men de som trodde att setet var över trodde fel. Lund kommer allt närmre och är så nära som 19-21 innan Habokillarna lyckas ta sig ur rotationen för att sedan ändå ta hem setet med 25-22.

I andra set börjar Habo bäst, men 8 raka poäng för Lund ändrar läget drastiskt. Habo kommer visserligen lite närmare genom bra servar av Marcus Gemhed men Lund är alltför stabila och lyckas utjämna till 1-1 i set med säkra siffror, 25-20.

Drömfinalen mellan Habo och Lund, där de tre Lundakillarna gör sitt sista Mikasa Challenge medan Habokillarna har 1-2 år kvar, går således till ett tredje avgörande set. Stämningen i hallen är på absolut högsta nivå och av de cirka 100 åskådarna som kommit för att titta ångrar sig garanterat ingen. Tredje set börjar illa för Knights, efter att ha tagit första poängen förlorar man fem raka innan Marcus Gemhed lyckas peta in bollen på Lunds planhalva. Han gör sedan själv några bra servar som Lund får problem att anfalla på, gratisbollarna som kommer över hanteras på bästa sätt och Theodor Grahn är nästintill hundraprocentig i anfall trots att han får den absoluta majoriteten av alla pass.

Vid sidbytet är det helt jämnt, Lundledning med 8-7 och båda lag spelar ett stabilt side out-spel precis som ”riktig” volleyboll ska spelas. Vid ställning 8-9 misslyckas Habo med en servemottagning och Lund får chansen att ta en tvåpoängsledning. Då gör Johan Ottosson en till synes omöjlig pancake på lundanfallarens pet och Theodor Grahn spelar enkelt över bollen på tom yta vilket istället innebär kvittering. Johan gör sedan själv ett serve-ess och alla habo-supportrar, bestående av majoriteten av klubbens övriga 14 lag men även nya och gamla vänner i andra föreningar skanderar att Johan är deras kung. Lund gör sedan 10-10 men Habos servemottagning, där framförallt Axel Almfors är en klippa i bagger, sviker inte utan Theo kan vinna side-out till 11-10 och skicka ner Marcus på serven. Bra servar och ytterligare fantastisk defense av firma Almfors/Ottosson ger 13-10 till Habo. Efter ytterligare en bra serve tror alla att en gratisboll ska komma över till Habo, men domaren har sett ett övertramp i serven och istället blir det 11-13. Här skulle man kunna tro att 11- till 13-åriga killar skulle bli lite nervösa, men det gäller inte detta laget utan en stabil side-out innebär 14-11, tre matchbollar till Habo och Lundcoachen tar time-out.

En oskriven regel i Volleyboll är att man inte missar serve efter time-out eller på matchboll. Axel Almfors har läst på reglerna bra och sätter serven i banan, dessutom en bra sådan vilket leder till att bollen går tillbaks på Habos sida. Johan spelar fram, Theo passar och Johan får med en pet göra det alla fyrmannaspelare drömmer om, avgöra Mikasa Challenge svåraste klass.

Vilt segerjubel utbryter och hela klubben stormar banan för att vara med och firar det som blev den bästa tänkbara avslutningen på årets Mikasa Challenge.

Johan Ottosson hissas i luften av klubben sekunderna efter att han petat in matchbollen

Johan Ottosson hissas i luften av klubben sekunderna efter att han petat in matchbollen. Foto Irene Andersson

Habo Superstars

Habo Superstars med Frida Gemhed, Ebba Hörberg, Maya Persson och Filippa Malengård slutade på 10e plats

Habo Heroes

Habo Heroes blev sjua under ledning av coach Filip Bratic. Spelade gjorde Fabian Lundberg, Aron Österström, Jacob Perhamn, Joel Svanberg

Habo Gladiators

Bronsmedaljörer i Habo Gladiators. Isak Joelsson, Ossian Stange, Ali Nuuri, Hugo Morency.

Habo Knights

Guldgossarna i Habo Knights. Marcus Gemhed, Theodor Grahn, Axel Almfors och Johan Ottosson

Slutligen vill vi tacka Örebro Volley och KFUM Örebro för en fantastisk turnering, alla spelare, ledare och föräldrar som varit med och förgyllt helgen samt andra som tycker de förtjänar en tack. Mikasa Challenge avslutar inomhussäsongen för dessa spelare, men inom kort startar beachsäsongen. Med tanke på vädret tycker vi att ni kan starta den redan nu 🙂

Skribent:
Arvid Haag (som coachade Habo Knights, vilket är anledningen till den något Knightsfokuserade rapporteringen)

Foto: Torbjörn Gemhed och Irene Andersson