NIU – Elitsatsning på hemmaplan

För drygt ett år sedan startades en ny idrottsinriktning på Sandagymnasiet i Huskvarna. Habo Wolleyprofilen Jens Persson blev instruktör för de åtta första volleybolleleverna på det populära idrottsgymnasiet.

NIU, Nationell idrottsutbildning, ger idrottare med potiential att nå nationell elitnivå möjlighet att kombinera studier med träning på skoltid.

För spelare i Habo Wolley innebär det ett spännande alternativ på hemmaplan till exempelvis Riksidrottsgymnasiet, RIG, som är i Falköping.

  • Första året var en utmaning, säger Jens. Det var roligt, men allt var nytt och ingenting gick på rutin. Sen kom Corona och alla fick sköta sin träning själva. Det funkade ändå ganska bra, eleverna fick lära sig att ta ett stort eget ansvar. Vi fick också mer tid till teori och planering.

Just att lära sig att tänka som en elitidrottare är en viktig del av utbildningen på Sanda, som många utanför kanske inte tänker på. Det handlar om vikten av riktig kost, tillräckligt med sömn och återhämtning, mental inställning och så vidare.

  • Jag brukar säga att det är här på Sanda de har tid att lära sig vad det innebär att vare elitidrottare. Alla volleybollspelare på Sanda har största delen av sin träningsdos hemma i klubben, men i skolan fyller de på med en teoridel som ofta inte ryms i klubbarbetet på samma sätt.
  • Även styrketräningen hjälper vi till med, där har vi ett fantastiskt gym på skolan med heltidsanställd instruktör som gör program till alla eleverna.

För att eleverna ska orka med all träning krävs planering. Jens har suttit med alla spelarna och gjort ett veckoschema för att få till både bollträning, gym och tid för vila och skolarbete. Han visar lite stolt upp dokumenten på sin telefon, en mapp för varje elev.

  • Det är väldigt individanpassat, alla har olika tider i skolan och på fritiden. För vissa planerar vi om nästan varje vecka för att anpassa till matcher och annat som händer. Det kräver en hel del jobb, men jag ser det som en viktig del för att de ska fungera och må bra!

Ett år efter starten har ytterligare 13 elever anslutit, nästa år ska det fyllas på upp till de 30 platser som finns för volleyboll på skolan.

  • Det är jättekul, vi har fantastiska gäng både på tjej- och killsidan. Jag ska inte ljuga och säga att det är helt friktionsfritt, många tränar ju med varandra ibland flera gånger per dag, men på det stora hela funkar det jättebra!
  • Vi är på jakt efter en tränare som kan hjälpa till en gång i veckan när alla tränar samtidigt, det skulle höja nivån på den träningen ytterligare. Nästa år krävs det definitivt ytterligare trängarresurser.

Sandagymnasiet gör en stor sak av att kombinera idrott och skola och erbjuder utbildning i 16 olika sporter. Ca hälften av eleverna går en idrott, hälften gör det inte.

  • Sanda är en otroligt inspirerande miljö, säger Jens. För eleverna såklart, men även för mig. Jag sitter i tränarkorridoren, med tränare för både lagsporter och individuella sporter. Det diskuteras upplägg, skillnader, likheter, tips och idéer varje dag! Jag är helt säker på att det höjer kvalitén på hela skolan!

Jens Persson är en person som lever och andas volleyboll, när han inte är på Sanda hittas han lättast i någon av hallarna i Habo. När vi träffar honom har han precis fått hjälp av ett stort gäng frivilliga från klubben att flytta till en ny lägenhet, en tydlig indikation på hans popularitet.

  • Tanken har slagit mig att det blir ganska mycket volleyboll. Men så länge det är kul är det inget problem, och det har inte blivit tråkigt än så länge, säger han och ler. Sen reser han sig upp för att ge lite instruktioner om hur porslinet i köket ska placeras till några ungdomar som går och plockar bland flyttlådorna.

Sanda NIU Volleyboll 2020-2021

Skribent: Martin Joelsson
Foto: Torbjörn Gemhed

Texten kommer även att publiceras i Sideout som kommer ut i brevlådan i alla hushåll i Habo kommun till helgen