Seger mot Malmö

Habo Wolleys herrar B fortsätter att övertyga och vann under söndagen borta mot ett starkt Malmö. Setsiffrorna skrevs 1-3 (18-25, 16-25, 25-17, 24-26). 

Det här var säsongens längsta bortamatch för B-laget i fina nyrenoverade Heleneholmshallen i Malmö. Laget för dagen: Isak Joelsson (passare), Johan Ottosson, Marcus Gemhed och Isak Sandberg (vänster), Gustav Hellström (höger), Axel Almfors (libero), Isak junvik och Jonatan Widegren (center).

Malmö ställde upp med en namnkunnig uppställning där flera spelare har meriter från elitseriespel. Med rutinerade spelare som Patrik ”Pax” Bertilsson, Johan Mårtensson och Nils Åkerman så visste vi på förhand att det här skulle bli en tuff match. Det blev också en väldigt spännande volleybollmatch där vi till sist kunde dra det längsta strået, även om det satt långt inne.

Vi startar matchen riktigt bra och vinner både första och andra set med riktigt bra spel där vi inte låter Malmö komma in i matchen. Tongivande spelare i Habo i de inledande seten var Isak Joelsson, Gustav Hellström och Johan Ottosson som spelar riktigt stabilt. Vi lyckas också få upp flera bollar i försvar med Axel Almfors i spetsen. Malmö har lite svårt att komma till och vi lyckas stoppa dem både i block och försvar flertalet gånger.

I det tredje setet kommer Malmö ut som ett nytt lag och sätter hård press på oss i sin egen serve. Vi får inte heller tag i deras anfallare på samma sätt som tidigare i matchen när hemmalaget lyfter sin servemottagning betydligt. Tredje set går lika övertygande till Malmö som de två första seten gick till Habo. Hemmalaget visar att vi inte ska komma undan utan kamp från deras hemmahall.

I det fjärde setet är det jämnt från början och lagen turas om att ha greppet om setet. Habo har en ledning vid 17-19, men hemmalaget kommer tillbaka med några vassa handlingar till ledning 22-19. Vid det läget tar vi tillbaka serven och Isak Joelsson går ner för att serva. Fyra bombservar briserar och vi står plötsligt framme vid matchboll. Oerhört starkt av Isak i ett avgörande läge i matchen. Då slår Isak ytterligare en stenhård hoppserve som landar precis innanför linjen (när vi kollat efter på videon), men domaren är hinner inte med på den stenhårda serven, är osäker och dömer omboll. Isak drar på en ytterligare tuff serve som Malmö den här gången lyckas få upp och även avgöra på i anfall. Därefter får vi en chans till och på en tight pass på nät lyckas Johan fixa in bollen och vi tror att vi har vunnit matchen (igen) och hinner börja jubla i ring på planen, men domarna bedömer att Johan är över med ena foten i anfallet och bollen döms till Malmö. Ett svårbedömt läge, men tufft domslut för vår del såklart. Plötsligt likaläge 24-24 och två matchbollar förlorade på ett snöpligt sätt.

Isak laddar stora kanonen

Lite upprörda känslor i vårt lag där vi två gånger tyckt att vi har vunnit matchen. Men killarna samlar ihop sig och efter en perfekt mottagning av Axel dundrar Jonatan in bollen från centerpositionen till en tredje matchboll. Johan går ner för att serva och lyckas få bort passaren från nätet så att han får passa från fem meter. Malmö anfaller på vänsterkanten och slår bollen… ut dömer domaren (även om Malmö den här gången ville ha det till touch). Tredje gången gillt och vi har vunnit matchen! För övrigt utmärkta domare som gör en kanoninställning och fick ett antal svårbedömda bollar i slutet som det blev lite kalabalik runt eftersom det var så jämnt mellan lagen. Men ingen skugga över domarna som gör en toppeninsats.

Malmö visade sig bli en precis lika tuff motståndare som förväntat och är ett verkligt skönt gäng att spela mot under ledning av lagkapten Patrik Bertilsson. Bra stämning i hallen under matchen både mellan lagen med bra kamp och med några högljudda supportrar på läktaren som hejade på sitt hemmalag. En kul match och med tre poäng i bagaget så blev det även en lite skönare hemresa för oss. Segern innebär dessutom att vi kliver upp på andra plats i tabellen efter halva serien!

Sammantaget en riktigt bra laginsats mot ett bra Malmö där vi får bättre ordning på vårt försvarsspel än tidigare i höst. En extra guldstjärna till Isak Joelsson som står för en bra insats som passare och två serveserier i både andra och fjärde set som håller absolut högsta klass. Sju serveess av Isak som blir näst bästa poängplockare med 15 poäng. Gustav Hellström gör sin bästa match i anfallsspelet för hösten och får stort förtroende på högerkanten som han även förvaltar väl med både tunga anfall och smartness. han blir även vår bästa poänggörare med 21 poäng. Jonatan Widegren blir tredje bästa poänggörare med 11 poäng.

Vi har riktigt vass servemottagning i den här matchen med hela 73% positiva mottagningar. Det gör det enklare att spela volleyboll. Det enda setet som vi dippade lite i var det tredje setet då halkade vi ner på 57% positiva. Som sagt en riktigt bra laginsats där vi även får vårt block-/försvarsspel att stämma riktigt bra.

Nästa match för B-laget är RIG Falköping hemma i Habo Sporthall lördag 18 december kl. 14.00. Hoppas vi ses i sporthallen då!

Foto: Torbjörn Gemhed
Text: Jens Ottosson