Seger mot Vingåker i svängig holmgång

Andra matchen i play off in är till ända, och det var antagligen årets svängigaste match som utspelade sig i Habo Sporthall. Stora delar av publiken satt med andan i halsen enda fram tills dess att Habo kunde banka in matchbollen i femte set.

Under söndagen var det volleyboll för hela slanten i Habo Sporthall. Damlaget inledde dagen med att städa av Tuve VK med 3-1 i set i toppmötet i Div 2, Habo B förlorade en jämn femsetare mot ett förstärkt RIG Falköping C där Habokillarna Algot Danielsson och Einar Andersson som normalt spelar i RIG A var med. Dagen avrundades sedan med elitseriematch, där Habo drog det längsta strået mot Vingåkers VK.

Det var nog ingen som hade förväntat sig något annat än en jämn match mellan Habo och Vingåker. Lagen hade vunnit varsitt möte under säsongen, och segraren av dagens match skulle placera sig före förlorare i play off in-serien.

Vingåker inledde matchen med bländande spel och även om Habo gjorde många bra anfall var VVKs libero Mattias Lindberg ständigt på rätt plats och rädda bollarna, som Vingåker allt som oftast konverterade till eget poäng. Setet slutade 25-22 efter att Vingåker kontrollerat tillställningen från start till mål.

Set två började även det skakigt för hemmalaget, och inte blev det bättre när Jonny Macdonald sträckte ljumsken och fick utgå efter några bollar. Lyckligtvis hade Habo Dardan Lushtaku på bänken, den volleybollintresserade vet såklart att Dardan spelat 78 landskamper som passare och varit given i starter de senaste 8 åren. Dardan kom in och tog sig an den nygamla uppgiften med bravur. Han lyckades framförallt spela in Habos centrar i matchen och man kunde vinna andra set och utjämna matchen.

I tredje set fortsatte Habo driva på och ledningen var så stor som 18-11 när Vingåker bytte in Max Regitnig och fick ny energi. Hastigt och mindre lustigt stod det 20-19 till Habo men man lyckas återigen rycka till 24-19 och setet är så gott som hemma. Tyvärr var det inte riktigt hemma, och Vingåker tog sex raka poäng efter flera misstag från Habos anfallare och istället för Haboledning var det Vingåker som tog kommandot med 1-2 i set.

Fjärde set påminde mycket om tredje, bara det att rollerna var ombytta. Vingåker hade ledningen med 8-15 och 13-18 men i William Linds luriga floatserve lyckades Habo ta flera raka poäng och studsa upp i ledning 20-18, som man sedan utökade till 24-20. Återigen inföll dock nerverna i Habo vid mesta olämpliga tillfälle, den här gången lyckades man dock lösa ett jobbigt läge vid ställning 24-22 då Lars Wilmsen slår över bollen med ryggen mot nät vilket totalt ställer Vingåkersförsvaret.

I det avgörande setet tog Habo en tidig ledning som man lyckades hålla hela vägen in i kaklet. Särskilt spektakulärt var Dardan Lushtakus två raka passaröverlägg där det första höll högsta internationella klass.

Dagens match var en rejäl lagansträngning från Habo Wolley. Keaton Strom och Lars Wilmsen tog ett stort lass i anfall och fick högt förtroende från den vikarierande passaren Dardan som även han tog åtta poäng, Elias Andreasson tog flera högklassiga försvar och var klockren i servemottagningen, William Lind gjorde en suverän serveinsats, Alexander Berggren var hypereffektiv de passningar han fick och levererade fyra tunga blockpoäng och Jocke Lindbom tog tre viktiga poäng i det avgörande femte setet.

Nu får laget en helg ledigt innan man spelar den avslutande play off in-matchen hemma mot Södertelge VBK 9e mars 17.00. Därefter vet vi hur slutspelsträdet kommer att se ut.

Habo Wolley – Vingåkers VK
(22-25, 25-20, 24-26, 25-22, 15-11)

Bästa poängplockare i Habo
Lars Wilmsen, 25p
Keaton Strom, 24p
Alexander Berggren, 13p
Bästa poängplockare i Vingåker
Tomasz Mroz, 22p
Albin Bishop Eriksson, 16p
Max Regitnig, 7p