Silver till Habos herrar i U23-SM

Habos herrar har för första gången deltagit i U23-SM. En blandning av spelare från elitlaget, RIG, B-laget och en inlånad förstärkning från Engelholm kunde tillsammans bärga silvret till Habo Wolley

Som en del i satsningen på unga egna produkter bestämdes inför året att Habo skulle ställa upp i U23-SM. Efter att man under våren vunnit junior-SM fanns det naturligtvis förhoppningar om ett framstående resultat även i den här åldersklassen, och man kan konstatera att laget motsvarade förväntningarna.

Gruppspelet inleddes efter en sovmorgon mot Suld som är ett stockholmsbaserat lag beståendes av i princip bara spelare med ursprung i Mongoliet. De spelar en ganska okonventionell volleyboll som kan ställa till problem för många men de mer välskolade Habospelarna hade inga problem att avvärja motståndarna och under matchen kunde helgens coach tillika elitlagets passare Caleb Konrad ge hela truppen speltid.

Efteråt vankades gruppfinal mot Lunds VK där man sattes på betydligt tuffare prov. I Lund återfanns en av turneringens största stjärnor, landslagsspelaren och spänstfenomenet August Borna, och Habo var verkligen illa ute då man förlorade första set och andra set sedan gick till skiljebollar. Habo lyckades dock tvinga fram ett avgörande set och väl där var Habo starkast och man kunde således vinna gruppen.

Eftersom Habo var lottade in i grupp C fick man trots gruppseger ändå spela kvartsfinal. Det fick man göra mot Lidingö och här gjorde Habo processen kort och vann i två raka utan att förta sig.

Efter en god natts vankades det semifinal mot segraren i grupp B, Södertelge VBK. Telge startade matchen klart bäst och rusade fram till ledning 5-1 innan Habo fick ordning på spelet och snabbt kunde replikera till 5-5. Det var sedan jämnt fram till 12-12 då Habo la i en högre växel och lyckades springa ifrån till hela 25-16 mycket tack vare utmärkt servande från Max Peterson. I set två slarvade inte Habo i början utan lade gasen i botten från start och kunde direkt ta en ledning som man sedan utökade till 25-15 och finalplatsen var fixad.

I final ställdes man mot favorittippade Falkenbergs VBK som gått som en ångvält genom turneringen. Med fyra seniorlandslagsspelare och en hel startsjua som får rikligt med speltid i elitserien var det definitivt tuffast möjliga motstånd för de yngre och mindre erfarna Habokillarna. Mycket riktigt visade det sig också vara för tufft och trots att Habo kämpade tappert var man aldrig riktigt nära utan Falkenberg kunde vinna finalen klart i två raka set och därmed titulera sig som U23-mästare 2019. Habo å andra sidan fick nöja sig med silvermedalj, vilket såklart inte heller är fy skam.

Utöver silvermedaljer fick dessutom Max Peterson och Einar Andersson med sig t-shirts hem som visade att de båda killarna tagits ut i turneringens all star-team.

Habo Wolley vill tacka Lund för ett trevligt arrangemang och ett särskilt tack riktas också till familjen Tegenrot som upplät sitt hus i Lomma som boende för laget samt Engelholms VS för att vi fick låna Max.