Stabil hemmaseger mot Sollentuna

Habo vann fjärde matchen i rad i Elitserien efter 3-1 i set mot Sollentuna hemma i Habo Sporthall. Denna gång med setsiffrorna 25-17, 27-29, 25-21 och 25-15.

Sista omgången innan serien vänder och en efterlängtad hemmamatch igen. Pga de nya restriktionerna med Covidpass så valde många att se matchen hemifrån istället och det var därför inte lika välfyllda läktare som vanligt. Ändå en skön känsla av att spela på hemmaplan och vi fortsätter att vinna i vår hemmaborg!

Hugo Morency var tillbaka på planen i denna match och Filip Mokelainen spelade libero, i övrigt förväntad startsexa för Habo. Sollentuna hade förstärkt med Vladan Ceremidzic men varken Peter eller Staffan Blomgren var tillgängliga för spel idag. Första setet började Habo stabilt och Filip Bratic levererade passen till alla anfallare som fick bra lägen att ta poäng. I Sollentuna var det Jakob Molin och Fredrik Ljung som tog mest poäng. Habo vann setet ganska enkelt, men Sollentuna började spela upp sig i slutet av setet.

Som i de tre senaste matcherna då Habo har vunnit första set så infinner det sig en oskärpa i mottagningen och egen serve i början av andra set.  Habo ligger under med 4-9 och 7-12 innan Habo får ordning på Sollentunas hoppfloat servar och hittar rätt sin egen serve. James Jackson går som en klocka i anfall och samarbetet mellan Filip och James fungerar bättre och bättre för varje match.

Vid 17-17 har Habo kvitterat efter att Filip Mokelainien har gjort några fina räddningar i försvar. Även Alexander Berggren lyfter en stenhård smash i bakplan som förvaltas på bästa sätt av Habo. Lagen följs åt i detta set och det är Habo som får både den första och den andra setbollen. Habo har en boll uppe och Andrew McWilliam är så nära att shotta in setet men bollen smiter precis utanför. Det blir istället Jakob Molin som sätter in setbollen två bollar senare med en stenhård diagonal smash för sitt Sollentuna.

James Jackson är alltmer tongivande i laget

Återigen börjar Habo svagt i det tredje setet, men som tidigare nämnt har det hade börjat lossna för James Jackson och han levererade allt bättre i tredje set. James stod för hela fem anfallspoäng och ett serveess. Habomottagningen har lyft sig ett par nivåer och Filip behöver inte jaga så mycket boll.

Eftersom både Berggren och Jackson går bra i mitten så måste Sollentuna blockera mittenanfallen och Algot och Hugo får det lite enklare. Andrew McWilliam fortsätter att producera mycket poäng samtidigt som Sollentuna har det tufft sitt anfall. Det är främst Jakob Molin som fortsätter att leverera poäng. Habo vinner det tredje ganska enkelt trots en svag inledning av setet.

Jubel efter en vunnen boll

I det fjärde set sätter Habo full fart mot sin fjärde trepoängare och rycker till sig en 6-1 ledning. Förutom att Andrew McWilliam tar 8 poäng i sista setet så tar alla spelare minst två poäng i detta set. Bra insats av hela laget här. Filip avslutar med ett överlägg på matchbollen.

Habo har en stabilare mottagning idag, förutom någon period i slutet av första och i början av andra, och detta gör att centrarna gör många poäng i sina anfall. Väldigt positivt att se att både Algot och Hugo levererar på sina kanter. Laget blir mer och mer samspelt och fyra raka segrar i ryggen känns bra när serien nu vänder.

Filip leder laget bra från passarplatsen

Floby borta väntar nästa helg. Det blir en rolig utmaning då de slog Vingåker i en femsetare den här helgen.

Kommentarer från Martin Andersson (coach):

  • Överlag en bra insats där vi visar att vi är det bättre laget så länge vi håller oss till vår taktik, något som vi behöver bli bättre på.
  • Jag tycker att alla spelare gör bra insatser, några att lyfta fram tycker jag är James Jackson som kanske gör sin bästa match hittills i Habotröjan, samt Algot Danielsson och Filip Mokelainen. Både Algot och Filip hade en svacka i mottag under matchen men tar sig ur det på ett bra sätt vilket är starkt.
  • Dessutom kul att se Filip som blir bättre och bättre efter sin skada och visade prov på några riktigt fina försvarsräddningar under matchen.

Bästa poängplockare Habo:

– Andrew McWilliam, 23p
– Algot Danielsson, 16 p

Bästa poängplockare Sollentuna:

– Jakob Molin, 15p
– Fredrik Ljung, 9p

James Jackson och Jakob Molin utsågs till lagens bästa spelare.

Jakob Molin

James Jackson

Foto: Torbjörn Gemhed
Text: Andreas Hult