Succé på Mikasa Challenge 2019

Habo Wolley åkte med hela 20 lag som alla gjorde riktigt bra insatser i helgens Mikasa Challenge, Sveriges största ungdomscup i fyrmannavolleyboll med 282 deltagande lag. 
 
Allra bäst klarade sig de äldsta grabbarna som tog hem alla tre medaljerna i Level 7 med klubbens pojkar födda 2004. I den äldsta pojk-klassen har Habo Wolley nu tagit hem guldet de senaste fem åren!
 
Utöver dessa tre medaljer i level 7 tog klubben hem ytterligare fyra silvermedaljer i andra klasser.
 
Som vanligt så följde ett antal unga ledare med som coacher för de yngre lagen och detta var mycket uppskattat. Vilka fantastiska förebilder ni är!
 
Samtliga våra tjugo lag har haft en riktigt trevlig och lärorik helg och nu laddar vi om för en sommar med mycket beachvolley!
 
Alla resultat från Mikasa Challenge 2019 (klicka här):
https://www.profixio.com/matches/mikasa-challenge-2019 
 

Placering alla Habolag 2019

Habo Chick Hicks– L7 Pojkar – 1:a
Habo Ramone– L7 Pojkar – 2:a
Habo Blixten– L7 Pojkar – 3:a
Habo Guido– L7 Pojkar – 9:a
Habo Doc Hudson– L6 Rödsvart Pojkar – 2:a
Habo Kungen – L6 Grönblå Pojkar – 2:a
Habo Lizzie – L6 Svart Flickor – 9:a
Habo Sally – L6 Röd Flickor – 11:a
Habo Flo– L6 Grönblå Flickor – 16:e
Habo Minna– L6 Grönblå Flickor – 21:a
Habo Luigi– L6 Grönblå Flickor – 2:a
Habo Sheriffen– L5 Rödsvart Pojkar – 2:a
Habo Argentina– L5 Rödsvart Pojkar – 6:a
Habo Italien– L5 Blå Flickor – 9:a
Habo Cuba – L5 Grönblå Pojkar – 7:a
Habo Brasilien– L5 Grönblå Pojkar – 9:a
Habo Mexico– L5 Grön Flickor – 7:a
Habo Tyskland– L4 Rödsvart – sammanställs ej
Habo Holland– L4 Grönblå – sammanställs ej
Habo Japan– L4 Grönblå – sammanställs ej
 

Lagrapporter för alla lag

 
Habo Lizzie
Wow!!
Vilken helg, den kan summeras med utmanande, utvecklande och mycket krigande. Ida Lindgren, Nellie Ytterström, Alicia Wigartsson och Matilda Tjernqvist åkte till Örebro och var supertaggade för att spela L6 svart för första gången i Mikasa.
De kunde inte få ett tuffare motstånd i första matchen än Sollentuna vinröd, vilka visade sig senare bli segrare i L6 svart. Efter att ha smält denna match kom de fram till några viktiga detaljer för att ge denna turnering en chans, spela som ett lag, spela med glädje och våga göra misstag. Detta resulterade att de gick ut och vann den andra matchen mot Sollentuna lila.
3:e matchen var en av de bättre matcher Habo Lizzie spelade. För motståndet stod Engelholm blå, det var en jämn match som tyvärr sluta de med siffrorna 25-22, 25-23. Tjejerna gjorde ett fantastiskt försvarsspel, de vågade stå kvar och plocka bollarna istället för att backa undan och ta dem med studs. Engelholm blå slutade på en andra plats i L6 svart.
De två efterföljande matcherna (Helsingborg och Täby svart) gick till 3:e avgörande set där vi tyvärr inte lyckades knyta ihop säcken. Tjejerna fick även i dessa matcher öva mycket försvarsspel och gjorde det så bra att det blev lättar att komma till anfall.
 
Med erfarenheterna från dag 1 satte tjejerna högsta tempot och krigade till sig en seger mot Sollentuna gul, riktigt bra servar blandat med att läsa motståndarna spel fortsatte de med bra försvarsspel och avslut. 2:a matchen blev en returmatch mot Sollentuna lila, med revanschlust från motståndarna visste tjejerna att det gäller att vara fokuserade och spela sitt egna spel och då skulle det finnas en chans till seger. Denna chans gav de sig själva genom god laganda och hjälpa varandra, med setsiffrorna 25-21, 21-25, 12-15 lyckas de knipa segern.
3:e matchen startade lika bra som de två tidigare matcherna under dagen, tjejerna tog första set efter fortsatt bra servande, försvar och anfallsspel. Andra set blev inte riktigt som de tänkt sig, det rann iväg och slutade tyvärr med förlust. 3.e set var en jämn tillställning till den fick ett abrupt slut då en av motståndarna brakade rakt in i en bänk och fick hämtas med ambulans.
I och med att motståndarna bara skulle bli tre i sitt lag kände tjejerna att de inte ville spela vidare och gav motståndarna matchen. Sista och 9:e matchen för tjejerna spelades mot Täby svart. Detta var nog den bästa matchen de spelade. De lyste i ögonen på tjejerna som bara ville vinna, har nog aldrig upplevt denna glöd i ögonen på dem. Täby hade riktigt duktiga tjejer som smashade bollen hårt. Habo Lizzie stod upp på linjen och plockade de flesta bollarna och även blockade bollar. Tyvärr blev det förlust med 25-27, 27-29.
Summering av turneringen, tjejerna har fått utmana sig själva med att våga stå kvar och plocka hårda bollar, blocka och smasha. De har utvecklat sitt spel överlag men framförallt försvarsspelet. De har fått kriga i varje match och inse att man inte är starkare än sin svagaste länk, man vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Vi som coachat detta lag, Jenny Lindgren, Kenny Wigartsson och Marcus Tjernqvist är grymt stolta och glada över att se denna utveckling ni gjort.
/Marcus Tjärnqvist
Habo Sally
Habo Sally bestod av Anna Ottosson, Emelina Nilenfjord, Julia Larsson och Alma Joelsson, och de ställde upp i Level 6 Röd. Det var en klass med många bra lag, och tjejerna insåg snabbt att för att kunna matcha upp motståndet gällde det att våga satsa på att komma till anfall även i jämna och spännande lägen. Detta gjorde de verkligen, vilket ledde till ett par imponerande skalper under dagarna. Habo Sally utmärkte sig med sitt tålmodiga spel där målet alltid var att smasha, på ett sådant sätt att flera av motståndarlagets coacher kom fram och gav beröm.
Inför sista matchen satte vi upp varsitt personligt mål, som samtliga uppfylldes. Detta blev en fantastisk match där spelet verkligen lossnade, och vi avslutade med en skön seger. Det blev slutligen en 11 plats av 17 lag, vilket är mer än godkänt.
Det var som vanligt mycket trevligt att coacha dessa tjejer, det är verkligen ett rent nöje! Ett speciellt omnämnande går till Julia Larsson som skämde bort laget med att döma förstadomare i alla matcher, för att hon ”gillar att ha makt” 🙂
/Martin Joelsson
 
Habo Kungen
I årets upplaga av Mikasa Challenge åkte Habo Kungen – bestående av Jonathan, Mario, Samuel, Theo samt coacherna Noel/Pekka – för att representera Habo Wolley i Level 6 blågröna klass. För Samuel var detta första Mikasa men de andra var veteraner.
 
Lördagen började med en match mot Vivalla. Första matchen brukar vara lite skakig men Kungarna vann första set ganska komfortabelt. Men i andra set slutade spelet fungera vilket ledde till en något oväntad setförlust. Tredje set gick inget bättre och Kungarna förlorade matchen på eget grepp. 1-2 (25-20, 23-25, 13-15)
 
Noel kom då den ypperliga idén att vi skulle ut på en långpromenad. Killarna turades om att välja hur vi skulle gå i olika vägkorsningar. Efter en halvtimmes zick-zackande hamnade vi i en nybyggd park med en jätterutschkana och ett stort utegym. Här lekte både spelare och ledare en bra stund innan vi tog oss tillbaka till hallen.
 
I dagens andra match mötte vi KFUM Örebro som visade sig vara en betydligt svårare motståndare än Vivalla, men nu var killarna på bettet och spelade mycket mer fokuserat. Det blev en klar seger med 25-18, 25-13.
 
Sista lördagsmatchen gick mot Team Valla som hade vunnit båda sina tidigare matcher och därmed ledde gruppen. Det blev en mycket jämn kamp efter bra spel från båda lagen. Det blev till slut vinst för Kungarna med 25-21, 26-24 och gruppsegern var fixad. På söndag väntade A-slutspel.
 
Lördag kväll åkte killarna till disco på Tegelbruket medan ledarna pustade ut i sovsalen.
 
Klockan 10 nästa morgon var det dags för semifinal mot Hästhagen som hade kommit två i andra gruppen. Hästhagen har bara haft volleybollverksamhet i ett år men visade redan på fina kvalitéer i sitt spel. Matchen blev jämn och båda lagen fick kämpa för varje boll. Till slut stod dock Kungarna som segrare efter 26-24 och 25-22 i set. Finalplatsen var säkrad!
 
I den andra semifinalen spelade Team Valla mot Solna som hade vunnit sin grupp. Det blev en riktig rysare som avgjordes i tredje set med Team Valla som segrare. I finalen fick Kungarna därmed åter möta Team Valla som givetvis var sugna på revansch!
 
Habo Kungarna började stabilt och vann första set med 25-17. Andra set var mycket jämnare men vid 24-23 hade Kungarna matchboll och Samuel var en hårsmån från att avgöra med en block som Valla lyckades fiska upp i sista millisekunden. Valla tog sedan tre raka bollar och vann andra set med 26-24. I tredje set hade Team Valla bättre flyt än Kungarna som inte riktigt fick spelet att fungera som tidigare. Valla vann till slut med 15-8 och Kungarna fick nöja sig med en silverpeng. Killarna var givetvis besvikna, men kände ändå att de hade gjort en riktigt bra turnering, framför allt med tanke på hur skakigt det startade.
 
Jonathan visade sig under turnering vara lagets klippa med stabilt spel på alla positioner. Han stod för flera stora blockpoäng och var ”störst” på plan.
Theo hade lagets hårdaste servar och smashar vilket vi vann många poäng på. När Noel beställde serveess levererade Theo nästan felfritt.
Mario visade upp ett tryggt och moget spel med få misstag. Han servade stabilt genom hela turneringen och fick till många riktigt vassa avslut.
Debutanten Samuel kämpade hårdast och växte mest av alla under turneringen. Med en riktig vinnarskalle och höga krav på sig själv satte han allt mer skräck i motståndarna ju längre turneringen led!
Till sist en stor eloge till Noel som vägledde spelarna på ett ypperligt sätt både på och utanför planen!
 
Efter att ha hejat på Habo i de andra slutspelsmatcherna rullade bussen hemåt och trots flera finalförluster för Habolagen var humöret på topp
 
Det var som vanligt ett privilegium att få åka med alla fantastiska barn, ungdomar, coacher och föräldrar på dessa turneringar! Det är något mycket speciellt med gemenskapen och klubbkänslan som man nästan måste uppleva för att kunna förstå!
 
/Pekka Strandroth 
 
Habo Sheriffen
Laget som spelade level 5 röd/svart bestod av Adam Lindell, Joel Wigardtsson samt Noel och Elias Samuelsson. Lördagen började med tre relativt komfortabla 2-0 segrar. En starkt bidragande orsak till detta var tuffa servar som gjorde det svårt för motståndarna att komma till anfall. Samtliga killar i laget har den här säsongen tagit stora steg framåt i anfallsspelet och man lyckades döda många bollar på egen hand med hårda spikes.
I sista matchen blev det gruppfinal där man ställdes mot ett EVS lag som också var obesegrade. Nu var det habolagets tur att känna på sin egen medicin då två av EVS killarna hade riktigt stabila och tunga hoppservar.  De hade också tufft anfallsspel men habolaget plockar upp flera bollar i försvar och kan vända till egna anfall. Trots en riktigt bra insats blir det förlust med 2-1 och en andraplats i gruppen. Detta innebar en kvartsfinal mot Stöcke på söndagsmorgonen istället för en direktplats i semi.
 
Efter en god natts sömn var killarna supertaggade och spelade sig enkelt fram till semifinal där nästa EVS lag väntade. Återigen blev det en tuff tresets match men den här gången var det Habo som tog hem segern efter att ha hämtat igen underläge flera gånger i sista setet.
 
I finalen var det återigen dags att möta samma EVS lag som i gruppen och vi visste att det skulle bli en tuff match. I första set blev det en mycket jobbig start där EVS fick bra utdelning i serven plus flera habomisstag. Laget vaknar till i slutet och lyckas snygga till siffrorna men det blir ändå en klar setförlust. I andra set är det betydligt jämnare men vi ligger hela tiden några poäng efter. Vi kommer så nära som 22-24 innan EVS lyckas avgöra matchen.
 
Summerar man turneringen så presterar Habo Sheriffen en fantastiskt härlig och underhållande volleyboll vilket resulterar i en välförtjänt silvermedalj.
 
/Johan Samuelsson (oerhört stolt coach!)
 
Habo Ramone
Under helgen har jag coachat laget Habo Ramone och i laget ingick Isak Joelsson, Olle Johansson, Viktor Arvidsson och Lukas Morency. Med tanke på att tre av spelarna var i finalen förra året så fanns det goda möjligheter till en framskjuten placering. 
Gruppspelet på lördagen spelades mot KFUM Jönköping Loke, Habo Guido och Västerås Volley och utan att spela särskilt bra vinner vi samtliga matcher utan att förlora något set. Som tränare har inte fokus varit så stort på fyrmanna denna säsong och ibland lyser det igenom att vi inte har tränat tillräckligt. 
Söndagen inleds med kvartsfinal mot Kungälv och jag tycker att killarna ser mer fokuserade ut än under lördagens matcher. Vassa servar och hårda anfall gräver djupa hål i Kungälv killarnas mottag och försvar. Slutresultatet vittnar om en ganska ojämn tillställning med Habo Ramone som segrare (25-8 25-9). 
I semifinal väntar sen kompisarna från KFUM Jönköping Thor. Här märks det tydligt att många av Habo spelarna har rutin när det kommer till att spela semifinaler och finaler. KFUM killarna är något nervösa samtidigt som Isak, Olle, Lukas och Viktor verkligen spelar bra fyrmannavolley. Vi vinner matchen övertygande med 2-0 (25-11 25-17). 
Vi förlorar finalen mot kompisarna Habo Chick Hicks med 1-2 (25-17 19-25 11-15). Första set spelar vi fantastiskt bra och det är framförallt med hög press i serven som vi tvingar Johan, Gustav och Elias till svåra avslut. I set 2 och 3 spelar vi bra men Chick Hicks höjer nivån rejält och vi får acceptera förlusten mot en för dagen bättre motståndare. 
Som tränare blir man oerhört stolt över vår fantastiska träningsgrupp! Med 4 lag i level 7 slutar vi 1:a, 2:a, 3:a och 9:a. Habo Wolley har nu vunnit Level 7 klassen 4 år på raken och alltid med mål att få till jämnstarka lag. 
Det bör nämnas att det är 10st 04:or från träningsgruppen som i helgen spelade sin sista Mikasa Challange. 
Avslutningsvis några rader från Isak Joelsson;
  • Jag känner mig såklart stolt när jag får spela en turnering med lag från hela Sverige och sen kommer vi 1:a, 2:a och 3:a. 
/Mathias Morency

Habo Ramone med Västerås

Habo Holland
I Habo Holland var det 5 tjejer som för första gången åkte på Mikasa Challange. Lite nervöst inför avresa men släppte så fort de satte sig i bussen. Under lördagens matcher ställdes laget mot Westan, Solna och Holmsund. En första match mot Westan som var tight hela vägen, men där Westan drog det längsta strået i båda seten. Men nu var turneringen igång och tjejerna kämpade hela vägen.
 
Nästa drabbning var mot Solna, 4 kvicka spelare, som var svårspelade och tog mycket av vårt anfallsspel och spelade bra tebax. Ett jämt första set som kunde slutat åt båda hållen men där Solna knep det till slut. Och sen sprang det iväg lite snabbt i andra.
 
Sista matchen var mot Holmsund, ett gäng som övertygat, spelar långt och hårt. Holmsund är bättre än oss i första och vi hittar inte igenom dem. Vi hade pratat mycket om rörelsen, hela tiden redo, och så även i denna pausen. Efter det går tjejerna ut och spelar en fantastisk volleyboll, servarna sitter, de kommer till smash i varje anfall, spelar hårt och långt, helt underbart och se. Och den glädjen hos tjejerna när de tar 2 set var underbar. Det var de så värda!! Och det stannade inte där. I tredje fortsätter dem, ligger lite före hela tiden, så nervöst, både för dem och mig. Men de knyter ihop det helt fantastiskt och kämpar sig till matchvinst efter 15-13 i tredje. En härlig känsla att få den där framgången för dem, underbart!
 
Kvällen avslutas tillsammans med rumskompisarna från Habo Japan med dansstopp, limbo, disco och pyjamasparty. Ledarna tog samtidigt fram korsordtidningarna för ett eget battle😉!
 
En tidig söndagsmorgon men kanske någon timme för lite sömn gjorde gänget lite svårstartat. Vi tog oss an Westan på morgonen som med en lite bättre rörelse och lite piggare ben slog oss i 2 set. Men ändå väldigt gott mod i tjejerna som i match 2 mötte Lindesberg. Tjejerna spelade en bättre volleyboll men hade ändå svårt att få till sitt spel. Det blev ett jämt första set men där vi till sist drog det längsta strået efter en kämpainsats. 2 set var det bara ett lag på banan. Ett bra servande la grunden till att vi på ett säkert sätt även vann 2 set!! När tjejerna kommer igång med sitt snabba anfall, kommer i rätt positioner är det så underbart att se dem. De spelar en så rolig och sevärd volleyboll!!!
 
Tredje och sista matchen tog vi oss an Kalmar. Ett Kalmar som var ruskigt bra vid serven, vi fick inte riktigt tag på den, och hamnade lite efter från början. Tjejerna kämpade och försökte med att spela sitt härliga anfallsspel, men Kalmar var lite för långt före och vann första. Andra set så lite likadant ut, och tjejerna hade lite tunga ben och orkade inte riktigt kämpa emot Kalmars långa spel. Men allt som allt en fantastisk helg tillsammans med Habo Holland, ett underbart gäng tjejer som kämpade i med och motgång.
 
Som coach är man stolt över att få stå vid sidan och vara med om den utveckling som sker hos tjejerna. Vara med kring den glädjen som finns och även den tuffa besvikelsen efter en förlust. Habo Holland fick mersmak på detta och vill redan tillbaka igen.
 
Ett jättetack också till Habo Japans gäng som vi hängde med på dagarna och kvällen. En härlig helg som tjejerna kommer minnas länge!
//Anders Ströberg, coach Habo Holland
Habo Minna
Vi spelade i L6 flickor grönblå. Gruppspelet blev en snopen historia. Första matchen missade vi en matchboll till 2-0. Istället blev det förlust i tredje med 13-15. Även andra matchen slutade med förlust i tredje set, 13-15. Sist i gruppen, trots bra spel, fick vi torka tårarna och se fram emot söndagens b-slutspel. Vi hade iallafall bästa klacken i hela hallen.
På söndagen bjöd vi på bra spel med mycket bra koncentration trots en väldigt lång dag. En efter en fick motståndarna ge sig och vi fick sluta som vinnare.
/Stefan Liljegren
Habo Cuba
Habo Cuba med Linus Holmberg, Leo Nordström, Oliver Sandberg och Ruben Alnervik spelade i level 5 blå/grön. Första dagen kunde ha fått många utgångar men efter första matchens snöpliga förlust med totalt två poäng blev det tyvärr en dag med bara förluster. Men laget kunde ändå avsluta dagen med att konstatera att det lika gärna kunde varit två vinster. Både första matchen mot Hästholmen som Cuba förlorade mycket knappt med 23-25, 27-25, 13-15 och även den tredje matchen mot KFUM Jönköping kunde lika gärna blivit till segrar. I den senare vann KFUM första set med 25-16, Cuba andra med 23-25 och hade matchbollar vid 11-14 i tredje. Trots detta läge för vinst blev det förlust med 16-14. Även om Cuba tappade matchen visade man prov på vinnarskalle vid underläge 14-20 i andra set som man vände och vann med 25-23.
 
Efter en kväll med godis och en efterföljande välförtjänt god natts sömn så skulle söndagen bli allt annat än tråkig. Grabbarna visade att träning ger färdighet och nu med en dags träning till i bagaget så kunde man spela ut.
 
Man inledde i ottan med att besegra ett lag från Bjärke med 2-0 (25-17, 25-18). Därefter följde en stunds väntan om Habo Brasilien skulle vinna sin match för i så fall skulle det bli en ren Habouppgörelse i B-slutspelets semifinal. Habo Brasilien vann och skulle därmed ställas mot kompisarna i Habo Cuba.
Habo Cuba kunde gå segrande ur den här matchen men grabbarna är mycket jämna och en annan dag har det kunnat sluta med Brasilien som vinnare. Det stod nu klart att Cuba nått finalen och även att det var KFUM Jönköping som skulle stå för motståndet, alltså samma lag som vann lördagens batalj i skiljeset efter flera matchbollar för Cuba.
 
Det var helt enkelt dags för revansch! Timmarna innan matchen lirar grabbarna i Cuba lite på skoj med sina kommande motståndare i KFUM. Som coach undrar man om energin kommer att hålla för att ta den efterlängtade revanschen, men eftersom även motståndarna är med och lirar så är jag kall och låter de lira vidare. Det visar sig vara rätt beslut. Habo kan avsluta söndagen med en tredje seger för dagen utan att förlora ett enda set.
Habo Cuba slutar därmed som vinnare av finalen i B-slutspelet, (och en massa glass) och totalt på en fin sjundeplats.
En fantastisk helg fick ett mycket bra avslut och både grabbarna och coacherna ser redan fram mot nästa års upplaga.              
 
/Ledare: Salome Alnervik och Niclas Nordström
 
Habo Luigi
Habo Luigi gick på glädje hela vägen fram till silver
Habo Luigi har under helgen spelat mängder med volleyboll, totalt 19 set blev det tillslut. Laget bestod av Lara, Wilda, Elin och Nellie. Ett mycket positivt lag som alltid ser möjligheterna i alla situationer. Susann Sparr och undertecknad har stått för coachningen i helgen.
 
Lördagsmorgonen blev i sann turnerringsanda tidig och efter en effektiv frukost blev det färd ut till Tybblelundshallen. Första matchen var jämn och gick till tre set men Habotjejerna var det mentalt starkare laget, något som kommer att vara genomgående för hela turneringen. Givetvis skönt med vinst i första matchen. Efter att hejat fram andra Habolag till vinster tog Habo Luigi ytterligare två segrar under eftermiddagen. Spelet blev säkrare och säkrare under dagen och trots en trötthetsdipp i sista matchen lyckas man vara som starkast när det gäller som mest. Obesegrad under lördagen innebar gruppseger och åttondelsfinal på söndag morgon.
 
Söndagen blev också den tidig men inget klagande på det och bra förberedelser och med en härlig inställning så var man väldigt redo för första matchen i slutspelet. Tjejerna möter här ett mycket bollsäkert Solna och trots att vi spelar fortsatt bra så slutar flera av poängen med att vi missar i anfall och Solna kniper första set. Men efter setpaus är det mycket bestämt lag som går ut på banan och genom att våga och öka trycker i både serve och anfall så får man tillslut hål på Solna och kan vinna 2-1 i set. Mycket starkt jobbat. 
 
I kvartsfinalen är det vi som är helt omöjliga att få hål på och vi vinner där tämligen enkelt. Framme i semifinal är det åter dags för en holmgång och vi vinner första set med 27-25 efter att ha setbollar mot oss och lyckas även knipa andra set och matchen. Detta innebär säkrad medalj och final. Finalen bjuder på tuffare servar än vi tidigare stött på och det är tillslut det som ska fälla avgörande. Vi kämpar och jobbar och tar det till ett tredje och avgörande set men tillslut är Svedala för starka. Men trots lite tårar är det sannerligen ett vunnet silver och inte ett förlorat guld. Så starkt jobbat!
 
Med en stor portion lugn och tålamod, hög lägstanivå och en förmåga att ta fram det lilla extra i skarpa lägen presterade tjejerna jättefin volleyboll. Extra roligt att se var det offensiva blockspelet där samtliga tjejer tog kliv framåt och många viktiga poäng togs. Kommunikationen i laget bidrog till trygghet och få totalt missade bollar och är något som tjejerna får ta med sig i sin fortsatta volleybollkarriär som kommer bli spännande att följa.
 
Dessa tjejer har gått genom turneringen på ren glädje och kamratskap. De har stöttat varandra i alla lägen och de har vågat att vinna när det gäller som mest och det är därför de har lyckats. Jag imponeras över deras lugn i stressiga situationer, något som är långt ifrån självklart, och jag är så stolt över deras insats denna helgen.
 
Skrivet av 
Coach Jens Persson
 
Habo Doc Hudson
Lag Doc Hudson bestod av Joar Kvarnstrand, Vilhelm Blomqvist, Ted Zethson och Samuel Sandberg som coachades av Robert Blomqvist och Daniel Sandberg.
Gruppen i Lvl 6 PRS bestod av 7 stycken lag och vi spelade alla matcher i Vivalla Sporthall. Under lördagen hade vi fem stycken matcher där vi vann alla utan en match, där det blev förlust mot Södertälje i en jämn tre setare. Vi hade även en riktigt spännande och rolig match mot Stockholmslaget Hästhagen, men genom en hög standard i allt vi gjorde så kunde vi gå ut som vinnare från matchen.
 
Söndagen började med tidigt gruppspel klockan 08:00, men det syntes inga spår av trötthet i killarna utan de vann matchen ganska enkelt mot Danderyd. I vår semifinal mötte vi åter igen Hästhagen som gick i otroligt spännande tre set. Det var mycket nerver i den här matchen vilket var största anledningen till att vi gjorde misstag och inte höll den klassen på matchen som vi gjort tidigare. Vi lyckades till slut få ordning på nerver och spelet vilket resulterade i att vi till slut därifrån som segrare.
 
I finalen mötte vi Södertälje och vi lyckades inte stoppa deras anfall tillräckligt effektivt och hade problem att själva skapa tryck i offensivt. Ändå bjöd vi på bra motstånd men förlorade tredje set och tog med det Silver.
 
Vilhelm gjorde ett mycket bra jobb som passare under helgen och växte in i rollen allt längre turneringen gick. Joar har med sin längd gjort mycket bra jobb både offensivt men även visat upp ett fantastiskt försvarspel både då han räddat många bollar som nästan var i backen när han plockade upp dem och en hel del fina blockar. Ted visar upp en fantastisk spelförståelse och har ett fantastiskt anfallspel där han är väldigt svår att stoppa för motståndarna. Samuel har under turneringen haft stabila och kraftfulla servar och när rätt läge kommit för smash har de levererats med otrolig kraft till motståndarsidan.
Både jag och Robban har tyckt att det varit fantastiskt kul att få hänga med de här killarna under de här dagarna och se det ansvaret de tagit för sig själva och som lag under hela Mikasa.
/Daniel Sandberg
Habo Blixten
Habo Blixten med Carl Larsson, Axel Almfors, Filip Björkbäck och Elmer Andersson spelade i en av 5-lagsgrupperna i L7. Ett härligt gäng där jag, som för första gången var med i Mikasa Challenge var den med minst rutin.
 
I och med att det va 5 lag i vår grupp började alla matcher vid 5-5. Grabbarna flög igenom de första 3 matcherna i gruppspelet tack vare otroligt bra spel från servelinjen.
Umeå 🙂 avfärdades med 2-0 (25-10, 25-10), Holmsund med 2-0 (25-14, 25-10) och Vingåker med 2-0 (25-15, 25-9).
 
Sista matchen för dagen blev en gruppfinal och spelades mot Södertälje Beta som även dom hade vunnit alla sina matcher.
Killarna spelar stabilt från början av setet vilket ger oss 5 poängs försprång. Efter halva första set kommer 2 minuter där vi tappar fokus och helt plötsligt så visar poängtavlan 17-16. Då hittar grabbarna åter fokus och efter ett par riktigt fina anfall av Carl vinner vi setet med 25-21.
Andra set sätter Filip igång ifrån servelinjen. 2 minuter senare står det 10-5 (kom ihåg att seten i gruppspelet  startade 5-5). Grabbarna spelar lugnt och kontrollerat och vi får bland annat se ett par riktigt svettiga räddningar från Elmer och några fina block från Carl. Setsiffrorna i andra blev 25-17.
Som gruppsegrare så fick vi gå upp i ottan för att vara redo för kvartsfinal redan klockan 8.00.
På andra sidan nätet stod Södertälje Beta som slutade 2a i sin grupp.
Precis som i gruppfinalen under lördagen så öppnar visar Filip sin styrka i serve och ger oss direkt en ledning med 4-0. Vi håller den ledningen fram till mitten av setet och därifrån är det väldigt jämnt. Södertälje spelar väldigt bra försvar vilket gör att vi får kämpa för att döda bollen. Efter att ha haft en setboll emot oss lyckas vi efter ett par riktigt långa bolldueller där Elmer levererar klockrena bollar ut till kanterna vinna med 27-25.
Andra setet gick tyngre. Vi får problem med Södertäljes servar vilket resulterar i att vi inte kommer till så bra lägen. I underläge 10-17 känns setet förlorat, men efter storspel av Axel på vänsterkanten står det plötsligt 22-22. Trots nyvunnen energi lyckas Södertälje knyta ihop det andra setet med 23-25.
Skiljesetet var jämnt fram till sidbytet men sedan tog vi kontrollen av matchen. Elmer visar återigen upp vilken bjässe han är i försvarsspelet.
Bra servspel och få misstag i anfall gav oss 14-10 och ett läge man inte kan tappa. Eller?
En servemiss följt av att vi får problem med servemottaget och lägger över två gratisbollar gör att ställningen blir 14-13. Nästa serve orsakar återigen problem för oss vilket resulterar i en ny gratisboll till motståndaren. De spelar fram den till nät och deras passare försöker sig på ett passaröverlägg men råkar på vägen riva hela nätet vilket betyder 15-13 och semifinal för oss med andan i halsen.
I semifinalen möter Blixten sina lagkamrater i Habo Chick Hicks. Till skillnad från de övriga matcherna så är vi väldigt trögstartade i denna matchen och får jaga motståndarna hela setet. Vi gör stundtals jättebra grejer men blandar det med för mycket enkla misstag. Chick Hicks sätter väldigt hård press på oss i serve vilket tar oss bort från nät. Vi kommer i svåra lägen och lyckas inte döda bollen.
Första set slutar 18-25.
I setpausen ser killarna väldigt revanchsugna ut, men efter underläge 1-4 får vi en tuff utmaning framför oss.
Vi kämpar oss fram till 10-11 men sen får vi se storspel från det andra Habolaget. Vid underläge 11-15 slocknar glöden i ögonen på killarna och resten av matchen blir en transportsträcka. Habo Chicks Hicks går mycket välförtjänt till final efter 16-25 i andra set.
I matchen om bronspengen väntar ytterligare ett derby, denna gången mot KFUM Jönköping.
Återigen får vi bra utdelning i vår serve. Filip jobbar riktigt bra i block och touchar många bollar som vi enkelt plockar upp i försvar. Axel och Carl leder oss i anfall vilket ger oss 25-20 i första set.
Andra set tar vi en stabil 3-poängsledning som håller halva setet. Vi slappnar av lite väl mycket och laget sneglar lite åt sidan där kompisarna spelar final, vilket ger Jönköping chansen att krypa sig in i matchen igen. Vi vinner tillslut med 25-23 och ser där med till att alla medaljer kommer hem till Habo.
Vi har haft väldigt roligt både på och utanför planen och det har varit riktigt kul att få coacha dom. Vi nådde en väldigt hög högstanivå, men lyckades inte hålla den tillräckligt långa stunder för att nå finalen.
Otroligt kul att få se när dessa unga talanger blixtrar till. Habos framtid är ljus!
/Elias Andréasson
Habo Tyskland
Lärorik helg för unga spelare i Level 4 Rödsvart 
Vi spelade 6 matcher mot mycket större och äldre spelare. Pojkarna spelade riktigt bra i alla matchen, visade hyfsat bra teknik och matchfokus.
Till slut blev det en vinst och två tajta matcher till där vi förlorade i skiljesetet trotts några matchbollar och bra lägen att avgöra.
Matchningen och erfarenheten av att möta andra lag (och större barn som man vanligtvis inte möter) är en upplevelse för spelarna. Detta var den största vinsten från helgen.
Trots det hårda motståndet visade våra unga spelare att det finns stor volleyboll potential i dem.
/Adnan Herco
Habo Chick Hicks
Habo Chick Hicks spelade Level 7 och bestod av Elias Blom, Gustav Hellström och Johan Ottosson. Att spela fyrmannavolleyboll på tre spelare har både sina fördelar och nackdelar. 
Vi fick en lugn resa under lördagen där vi mötte i tur och ordning KFUM Umeå, Kungälv Zeus och Södertelge Panters. Totalt på de sex gruppspelsmatcherna släppte vi endast 51 poäng. Detta innebar att vi fick chansen att träna på saker som vi kunde ha nytta av senare under turneringen. 
På söndagen ställdes vi mot Västerås i kvartsfinalen. Det var ett lag som hade imponerat tidigare under turneringen, så det gällde för oss att inte ge dem lillfingret från start. Grabbarna startade matchen riktigt starkt med tuff serve och gav inte Västerås någon enkel resa för att komma till bra anfallslägen. Efterhand mattades trycket av lite, men vi kunde inkassera en semifinalplats efter seger med 2-0 (25-8, 25-15).
I semifinalen väntade sedan lagkompisarna i Habo Blixten. Vi visste att detta skulle bli en tuff match om de fick igång sitt spel. Återigen visade Johan, Gustav och Elias prov på riktigt bra spel och tog hem en oväntat stark seger med 2-0 (25-18, 25-16). 
Dags för final och återigen kompisar från träningsgruppen där vi får tampas med Habo Ramone. Första set lyckas Ramone sätta käppar i hjulet för oss genom riktigt bra servar och överhuvudtaget starkt spel. Här kändes det som att det skulle bli en tuff resa för att ta hem guldet. En hel del riktigt häftiga bolldueller fick vi se i den här finalen.
Efter ett kort snack i setpausen kom vi överens om att försöka ge igen med samma mynt och få tillbaka momentum. Hela laget spelade riktigt bra efter setpausen och lyckades med det mesta och plötsligt vänder vi på matchen. Det blev precis så jämnt som man hade kunnat ana i förväg och till sist stod Chick Hicks som segrare med 2-1 (17-25, 25-19, 15-11). För Johan innebar detta en tredje guldmedalj i Level 7 på Mikasa Challenge!
Detta var sista gången som våra 04:or fick lira Mikasa Challenge där de har abonnerat på guldmedaljer tillsammans med klubbkompisarna i åldrarna runtom – lite sorgligt men vi fortsätter resan med sexmannavolleyboll redan i helgens U18-SM med det här gänget!
/Coach Jens Ottosson

Guldlaget 2019: Johan Ottosson, Gustav Hellström och Elias Blom

Habo Japan
För Habo Japan började lördagen tidigt med match kl. 9.00. Fyra peppade tjejer inledde cupen med Westan som motståndare och den och den efterföljande matchen mot Ystad var gastkramande spännande, men poängen föll snöpligt till fördel för motståndarna. Tredje och sista matchen mot Uppsala var minst lika spännande, men här var det Habo Japan som lyckades plocka de avgörande poängen. Så härligt att äntligen få smaka på segerns sötma! 
På söndagen fick tjejerna in flytet direkt i första matchen som spelades mot Veddige Varberg, och säkert spel ledde till en stabil 2-0 vinst. Den sista matchen mot Danderyd blev tuffare än förväntat, och tyvärr avslutades cupen med en tung 0-2 förlust. Men efter medaljceremonin var humöret på topp igen och ärmarna är uppkavlade inför nästa säsong! 
Habo Japan bestod av My Blomqvist, Matilda Klaar-Berg, Isabelle Nordström och Tilda Wilsson. 
Vi vill passa på att ge en stor eloge till Nellie Karlsson, som gjorde det största jobbet med att coacha och peppa laget. Det var fantastiskt kul att få ha med en så duktig förebild för våra yngre tjejer att se upp till. Tack Nellie! 
Resultat:
Lördag
Habo-Westan 1-2 (17-25, 26-24, 7-15)
Habo-Ystad 1-2 (25-23, 11-25, 11-15)
Habo-Uppsala 2-1 (25-17, 25-27, 15-9)
Söndag
Habo-Veddige Varberg 2-0 (25-14, 25-13)
Habo-Danderyd 0-2 (15-25, 16-25)
/Lotta Klaar
Habo Italien
Det var en lärorik och rolig turnering både för ledare och spelare i Habo Italien som deltog i L5 Blå-klassen under helgen. Järngänget Elin, Filippa, Matilda och Minea var sammansvetsade som grupp sedan innan men ledarna var mindre bekanta med både varandra och spelarna. Mycket av nöjet under helgen låg därför i att lära känna varandra bättre och bättre under turneringens gång. 
Rent spelmässigt genomförde vi en bra turnering där vi endast förlorade 2 matcher och det  mot de lag som slutade på 2:a och 3:e plats till slut. Mest imponerande är spelarnas vilja att hjälpa varandra och ”coacha sig själva” vilket gör jobbet enkelt på sidan av planen. De spelade även med självförtroende och vågade vara aggressiva när de fick läge för det- någonting som är väldigt viktigt om man vill utvecklas!
Turneringens sista match avslutades med en vinst och vi åker ifrån turneringen med flaggan i topp. Det räckte hela vägen till en 9:e-plats av 28 deltagande lag. Ledarna hälsar att det var en ynnest att få lära känna tjejerna under turneringen och vi tackar dem för en väldigt rolig och givande helg på alla sätt och vis!
Spelare: 
Elin Andersdotter
Filippa Bernenfelt Görlin
Matilda Axelsson
Minea Kilefors
 
Ledare:
Cornelia Bohman
Ebba Eiderhed
 
/William Lind
Habo Flo
Laget Habo Flo bestod av Esther Einarsson, Elsa Erlandsson, Filippa Isaksson och Hilma Ramsö. Tjejerna deltog i flickor level 6 grönblå klass. Dagarna före Mikasa fick laget ett stort avbräck när Hilma bröt armen, men hon följde ändå med på cupen och stöttade laget under hela resan.
Tjejerna hade inte spelat fyrmanna på tre personer så mycket tidigare men hittade snabbt ett stabilt spel med tre servemottagare och flexibel passare. Med ett bra och rörligt försvarsspel och fint anfallsspel med smash-avslut på varje boll, lyckades laget ta sig till A-slutspel efter två segrar och en förlust. En fantastisk bedrift på tre spelare som är relativt nya på level 6.
 
På söndagen lyfte sig tjejerna ytterligare och spelade mycket bra spel. Det var fyra tajta matcher, men vinsterna uteblev dock. Förluster känns ju lite mer när matcherna är jämna och det bara skiljer några bollar. Som coach är jag tacksam att fått följa detta härliga glada gäng, och otroligt imponerad av hur tjejerna utvecklats under helgen. 
/Coach Markus Erlandsson
Habo Guido
Habo Wolley deltog i Mikasa Challenge 2019 med hela fyra lag i den tuffast pojkklassen L7 öppen. Lag Habo Guido anmäldes till L7 grönblå, en klass som senare slogs ihop med den tuffare rödsvarta klassen. Ihopslagningen gav oss en tuff lottning då vi gick in i turneringen som oseedade. 
 
Grabbarna i ”Guido” ställdes i gruppspelet mot KFUM Jönköping, Västerås och kompisarna i ” Habo Ramone”. I lördagens första drabbning slogs vi om en första seger mot Västerås. Matchen var till en början helt jämn men vi tappade första set mot de något mer fysiska Västeråsgrabbarna med 20-25. Även andra set var helt jämnt men vi satte bättre press på Västerås som inte kom till lika tunga anfall, setet slutade i vår favör 25-21. I skiljeset så hamnar vi tidigt några bollar efter och lyckas inte komma i kapp trots mycket bra spel, setet förloras med 10-15. Matchen mot Västerås visade sig vara en nyckelmatch om placeringarna i gruppen.
 
I dagen andra  match så gick vi ut som underdogs mot de hormonstinna pojkarna i ” Habo Ramone”. Uppgiften blev oss övermäktig och matchen förlorades i två raka set.
Mycket bestämda gick vi in i dagens sista kamp mot KFUM Jönköping. Vi spelar riktigt bra och håller ihop spelet på ett imponerande sätt. Matchens vinns i två raka set med siffrorna 25-22 och 25-21.
Vinsten gav oss en tredje plats i gruppen, en plats i söndagens B-slutspel, och en kamp om platserna 9-12 (av 18).
 
Under lördagskvällen disco och sammankomst på Tegelbruket skördades stora framgångar för delar laget. Av respekt för inblandade så håller jag på detaljerna om detta. Det som händer i Örebro, stannar i Örebro…
 
Efter lördagen och framförallt den karaktärshöjande vinsten mot Jönköping var vi taggade inför söndagen. I B-slutspelet stötte vi på de övriga grupptreorna. Första matchen spelades mot Falkenbergs pojkar. Här gör vi turneringens klart bästa match och vinner med respektingivande 25-9, 25-22.
I fajten om 9:e platsen ställdes vi mot långresande KFUM Umeå. Matchen tas hem komfortabelt och grabbarna håller en hög klass i sitt spel matchen igenom. Vinst igen med siffrorna 25-15, 25-11 och segern i B-slutspelet är bärgad.      
 
Givet klassammanslagningen och grabbarnas resultat så står vi till slut som segrare av de lag som anmält sig till grönblå klass. Denna bedrift är givetvis värd valfri glass på coachens bekostnad, konstigt att alla grabbar helt plötsligt söker efter de största glassarna på menyn… 
 
Vi reser hem från Örebro med en go känsla i gänget. Hela tre av grabbarna har 1-2 ytterligare Mikasa Challenge att se fram emot. Nästa gång tar vi med oss guldvaskarprylarna och siktar på den ädlaste av valörer!
 
Ett stort tack till killarna som turneringen igenom visar prov på stor kämpaglöd, ett i stora delar bländande spel men kanske framförallt för en fantastiskt fin kamratskap och många goa skratt.
 
Ett stort grattis till ”guldet” i grönblå klass grabbar!
 
Lag Guido bestod av:
Albin Eiderhed
Anton Malengård
Felix Hallernäs
Isaac Lingerfors
Coach: Åsa Lingerfors och Jesper Malengård
 
//Jesper Malengård
Habo Brasilien
Habo Brasilien har spelat sammanlagt sex matcher i L5PBG, tre vinster och tre förluster. I gruppspelet på lördagen mötte vi Suld, Westan och Lund och vi blev trea i gruppen. Det innebar B-final på söndagen och ytterligare tre matcher mot Hästhagen, Habo Cuba och Uppsala vilket slutligen innebar en hedrande niondeplats i turneringen. 
Vi spelade som bäst i sista matchen vilket gav en härlig avslutning på helgen. Många spännande och jämna matcher har gett Wilhelm, Noah, Gustav och Linus massor   av erfarenhet och lärdomar inför framtiden. Jacob har coachat laget på ett fantastiskt sätt och delat med sig av sina erfarenheter och inspirerat laget i med och motgång.  Vi har dessutom haft väldigt roligt både på och utanför planen och svetsat ihop en fin gruppkänsla i laget.
/Anders Fogelström
 
Habo Argentina 
Habo Argentina (Hannes Holmberg, Casper Tjernkvist, Nils Lalander och Lage Zethson) har spelat level 5 rödsvart. Under lördagen visade de gång på gång att det gäller att inte ge upp då de vände 0-1 till seger med 2-1 inte mindre än tre gånger. En förlust blev det också och det gjorde dem till grupptvåa med avancemang till kvartsfinal.
 
Trots lite tröga matchstarter presterades fint försvars- och anfallsspel och man bjöd verkligen oss vid sidan av planen på spännande underhållning, ofta mot flera år äldre motståndare.
Söndagens kvartsfinal blev en riktig kamp mot ett av de många starka Ängelholmslagen i klassen. Trots stor besvikelse efter setsiffrorna 24-26, 20-25 var detta kanske bästa matchen och de gav verkligen allt. I sista matchen kom de inte upp i samma nivå utan slutade som sexa av fjorton lag. Väl godkänt av detta unga gäng!
 
// coach Paul Zethson
Habo Mexico
Tjejerna Frida Ottosson, Ester Erlandsson, Emma Wulff och Eva Kvarnstrand tillsammans med coach Maja Törnström utgjorde team Habo Mexico. Med rödfärgat flätat hår och hejaramsa på spanska från Mexico var de riktigt taggade att äntligen få spela level 5, grön grupp.
 
Motståndet var många gånger både längre, större och äldre men trots det lyckades de vinna två matcher första dagen och flera av de andra matcherna var väldigt jämna.
 
De kom till B-slutspel och vann där finalen efter en hård kamp mot Lund. Tjejernas kämparglöd var fantastisk att se men också deras utveckling. De vågade anfalla och spela sitt spel. Ibland är förluster svåra att ta men glädjen över att få vinna och spela tillsammans övervinner!
 
Nu längtas det till nästa turnering!