Ted Zethson: Ung Ledare i Habo Wolleys yngsta grupp

Denna text kommer handla om en superproffsig och härlig ung ledare, nämligen Ted Zethson.

När PF11-12 startade som Kidsvolleygrupp för snart två säsonger sedan fick spelare från PF07-08 chansen att vara Unga Ledare för första gången. Det var många som hoppade på chansen att vara med och hjälpa till och vara förebild på samma sätt som PF03-04 har varit och är för dem. Första träningen för PF11-12 var det lika många ledare som barn och sedan dess har det tillkommit både barn och ledare. Gruppen som nu har ca 20 barn har stadigt varje vecka 5 – 10 unga ledare som gör det enkelt att hålla en väldigt bra, och kanske viktigast av allt, rolig träning.

Ted är en av de som varit med som ung ledare i PF11-12 från början. Det var naturligt att hoppa på från början eftersom hans lillebror går i gruppen och sen dess har det bara blivit roligare och roligare.

Ted har spelat volleyboll i 7 år och varit Ung Ledare i 2 år. Han började i Habo Wolleys Volleybompa och tränar nu volleyboll 4 gånger i veckan och är Ung Ledare ett pass. På fredagar tränar han först själv på Skolvolleyn och sen har han 15 min paus där han fikar med de andra unga ledarna samt går igenom vad som ska ske på träningen för de yngre. Därefter är det en timme full fart med allt från att vara med i övningar till att coacha och spela match. Ted tycker det är väldigt kul att vara ung ledare och det roligt att se hur barnen utvecklas över lång tid. Det känns bra att hjälpa dem att bli bättre och ha kul. Det hjälper att han själv varit i samma situation och han kan använda sig av det för att på bästa sätt hjälpa de små adepterna. Det är också väldigt kul att vara med och spela på träningarna. Svårast tycker han är att hålla barnens koncentration uppe. Hans taktik när de börjar tappa fokus är att prata extra mycket och peppa dem, det funkar olika bra tycker han.

Efter jul hade de unga ledarna möjlighet att tillsammans planera en egen träning och sedan genomför den. Något de verkligen tog till sig och gjorde med bravur. De har stenkoll på vad som funkar och vilka övningar som barnen tycker är kul samtidigt som de lär sig mycket av. Ted var en av de som ledde arbetet med planeringen och den som tog stort ansvar när det väl var dags för genomförandet. Ted berättar att det kändes bra att vara med och bestämma vad som skulle göras och att det blev väldigt bra men att det svåraste var att anpassa så att nivån passade alla barn på träningen. Det gäller att vara flexibel och kunna hitta på extra grejer om någon har för lätt eller förenkla om någon har svårt.

Enligt Ted är det turneringar som är roligast med att spela volleyboll, en inte helt oväntad åsikt. De roligaste turneringarna han har varit på är Trekungaslaget och Beach-SM. Det bästa volleybollminnet är från när han spelade final på Centercourten under Beach-SM. Han har några gånger också varit med och coachat på Kidsvolleyturneringar. Det är kul och det är enklare att få dem att vara koncentrerade när det är match.

När Ted ser på sin framtid som Ung Ledare ser han bara allt roligt som kommer i framtiden och han skulle i framtiden tycka att det vore väldigt kul att kunna hålla en egen grupp.

Nu hoppas jag att ni känner denna grymma person lite mer och fått en bättre överblick i det arbete han lägger ner varje vecka som gör att denna klubben fungerar. Håll utkik efter flera inblickar i de unga ledarnas arbete i Habo Wolley.

Skrivet av
Jens Persson