Tjejerna blev åtta på Junior-SM!

Tjejerna briljerar trots avbräck och klättrar flertalet placeringar sedan förra årets J-SM

Det var ett taggat gäng som kom till årets upplaga av Junior-SM- ett gäng med flera spelare som visste att detta skulle bli deras sista turnering i detta sammanhang. Förra året fick vi slåss om näst sista plats men vi satsade på mer än så i år. Vi visste att vi hade utvecklats en hel del sedan dess men frågan var hur mycket vi hade gått framåt i förhållande till de andra lagen.

Lördagen började med en extremt viktig match mot Malmö som skulle bestämma vilken lottning vi skulle få i åttondelsfinalen. Malmö bjöd på bra motstånd i första set och lagen var jämna hela vägen in i det sista där vi till sist lyckades knipa setsegern med 25-23. I det andra setet lade vi i nästa växel och kontrollerade resten av matchen för att sedan vinna med 25-16. Tjejerna spelar lugnt och metodiskt samtidigt som de styr serve- och servemottagningsspelet, vilket kom att karaktärisera lagets turnering i sin helhet. Därnäst stod Lidingö på tur- laget som kom att vinna JSM. De var nog beredda på att de skulle kontrollera matchen men det blev betydligt svårare än vad de trodde. Tjejerna spelade inspirerat och satte en enorm servepress på Lidingö samtidigt som vi slet hårt i försvaret för att få upp deras anfall. Efter att Habo tagit en liten ledning i mitten av setet kom Lidingö ikapp till 20 där de sedan lyckades göra ett ryck för att ta hem setet. Ett enormt avbräck för Habos del är att Sofia Florqvist, som haft problem med sin fot sedan innan, stukar foten under andra set och tvingas bäras ut efter att ha vårdats. Habo håller en bra nivå spelmässigt även i detta setet men det räcker inte till mot de kommande svenska mästarna.

En minst sagt tuff spelarförlust för laget inför åttondelsfinalen där Västerås stod på andra sidan nätet. Vid vinst visste vi att vi skulle hamna på bättre placering än förra året. Lagen var jämna och tog varsitt set med små marginaler (25-22, 22-25). I det tredje setet dominerar vi totalt och tar hem setet med hela 15-2 och avancerar till kvartsfinal mot storlaget Engelholm. Denna kvartsfinal blir hela turneringens höjdpunkt där publikstödet är mäkta imponerande hela matchen igenom från båda sidor. Och tjejerna gav publiken valuta för pengarna. Habo gör turneringens bästa prestation i första set där de skakar Engelholm rejält. Servespelet är extremt aggressivt från vår sida och trots detta har vi väldigt få miss. Anfallsmässigt spelar vi respektlöst och dundrar in bollar från alla håll och kanter. Vi tar en tidig ledning och håller den ända till setets slutskede där Engelholm lyckas ta några poäng i rad och ta hem setet. Efter en tuff start i andra set spelar vi återigen jämnt men Engelholm står till sist som segrare och tågar därefter på hela vägen till finalen.

Eftersom att vi presterade så pass bra under lördagen spelades söndagens matcher mot väldigt tuffa motstånd. Vi kramade verkligen ur allt ur laget vilket märktes då ytterligare avbräck kom i form av spelartapp och skadebekymmer. Vi kämpade tappert mot grymt bra lag och blev till slut Sveriges 8:e bästa lag. Häftigt med turneringen var att samtliga spelare i laget var delaktiga i spelplanen och behövdes för att vi skulle kunna prestera så bra som vi gjorde. Det var verkligen en laginsats som ledde till att vi gjorde en betydligt bättre turnering än förra året och därmed lyckades nå vårt mål.

Towe Sjödell, en av de spelare som gjorde sitt sista J-SM i helgen, hade detta att säga om helgen:

”Jag tycker att det har varit en mycket högre nivå på vårt spel i år och jag är otroligt imponerad över hur laget har utvecklats. Roligt även att vi nådde vårt mål att förbättra vår placering i år och det känns bra att vi platsar bland de allra bästa lagen i och med att vi spelar tighta matcher mot både 1:an och 2:an i turneringen. Riktigt tråkigt att detta var mitt sista SM men supernöjd med både min egen och hela lagets insats!”

Supernöjda är även lagets coacher som tackar både spelarna och den enormt uppskattade grupp supportrar som tog sig till Södertälje för att heja på pojk- och flicklaget och ta hem publiksegern med råge!

/Coacherna Sofia, Joakim och William