Tre nya poäng kom mot RIG Falköping

Habo Wolley drog tillslut det längsta strået i lördagens match mot RIG Falköping, men i mitten av matchen såg det illa ut för bortalaget. En vändning av det tredje setet blev tillslut avgörande och efter en kontrollerad setseger i fjärde skrevs siffrorna till 1-3 (18-25, 25-22, 24-26, 16-25).

Habo startar matchen fokuserat och rycker genast åt sig en ledning med 6-2 som tvingar RIG:s tränare Göran Persson till en timeout. Bortalaget fortsätter dock med ett effektivt anfallsspel, där poängen framförallt kommer från mitten och högerkanten, och drygar ut sin ledning. Vid hemmalagets andra timeout är ställningen 22-14 och det är full kontroll fram till setvinst 25-18 för Habo.

I andra set är inledningen mer jämn innan det är RIG Falköping som rycker åt sig en trepoängsledning vid 7-4. I Jens Perssons serve lyckas dock Habo svara till 7 lika och känslan i laget är att man nu är på väg att ta kontroll igen. De unga motståndarna gav sig dock inte och hade några poängs försprång under större delen av setet, något som skapade frustration hos Habospelarna som inte fick stopp på RIG:s anfallsspel. Habo tog sig så nära som 22-23 i slutet, men en taktisk timeout av Göran Persson gav resultat och setet avslutas med ett serveess av Peter Blomgren fram till 25-22 och 1-1 i set.

Tredje set ser i mångt och mycket ut som det andra. RIG är något poäng före mest hela tiden och Habos spel präglas av frustration som leder till dåliga beslut. En bidragande orsak till RIG:s ledning är också ett fantastiskt anfallsspel av Jacob Link. Hela 13! anfallspoäng bombar han in i detta set. Imponerande! Slutet av setet blir dock matchavgörande. Habo lyckas slita sig tillbaka in i setet och efter ett serveess av Stefan Stolic har man skaffat sig setboll till 24-23. Efter en RIG-timeout kliver Stefan ner och avgör setet med ännu ett serveess, tror Habospelarna. RIG är övertygade om att serven var ut, domaren är osäker och dömer omboll. Denna förvaltas väl av Jacob Molin som kvitterar till 24 lika. Därefter avgör Adnan Herco en boll via ett anfall och Chris Kalfic avslutar setet med ett block och Habo vinner setet med 26-24 och går fram till 2-1 i set.

I vad som skulle bli matchens sista set fortsätter Jacob Link på inslagen väg och vid ställning 4-3 till hemmalaget är det han som har stått för RIG:s alla poäng via fyra anfall. Därefter avgör dock Habo matchen via åtta raka poäng i Arvid Haags serve när man går fram till ledning 11-4. RIG Falköping orkar aldrig resa sig från det, utan resten av setet är mest en transportsträcka fram till setseger 25-16 för Habo och tre nya poäng kan adderas till tabellen.

Adnan Herco gör en riktigt bra match och var poängbäst med 2 poäng. Foto: Tilda Larsson

Adnan Herco gör en riktigt bra match och var poängbäst med 32 poäng.
Foto: Tilda Larsson

Coachen reflektioner:
Idag är jag nöjd med att vi kommer hem med tre poäng, men vårt spel i mittenseten lämnar en del övrigt att önska. Jag hoppas att vi tar med oss lärdomar från denna match dock. Vad som händer är att vi blir frustrerade när våra motståndare spelar bra och pressar oss, och frustration leder sällan till bra handlingar vilket vi ser prov på idag. Detta är något vi måste lära oss att hantera. Positivt är ändå att vi lyckas hitta fokus att vända på det tredje setet vilket också blir nyckeln till segern. Här kliver också våra centrar, Jens Persson och Beau Graham, fram med några väldigt viktiga anfallspoäng. De producerar bra genom matchen när de får möjlighet, men annars är det Adnan Herco som bär oss idag när vår vänsterkant har en lite tyngre match.

Som motståndartränare kan jag givetvis tycka att vi borde göra ett bättre jobb i block och försvar mot Jacob Link, men samtidigt måste man imponeras över hans spel, framförallt i set två och tre. Som ovan nämnt gör han 13 anfallspoäng i tredje set och följer upp det med de fyra inledande poängen i fjärde set. En riktigt bra match av honom.

Nu har vi spelledigt i 1,5 vecka, näst match är på hemmaplan den 3/2 mot Falkenberg, vilket ger oss tid att jobba hårt på träning för att ytterligare utveckla vårt spel. Dagens seger innebär att vi tar oss upp på slutspelssplats för första gången denna säsong, men hårt arbete kommer att krävas för att behålla den.

Till sist vill jag rikta ett stort tack till den tillresta Habo-klacken. Ert stöd betyder mycket för oss i laget!

Bästa poängplockare i Habo:
Adnan Herco, 32 p
Beau Graham, 14 p

Bästa poängplockare i RIG Falköping:
Jacob Link, 28 p
Jacob Molin, 10 p