Tre poäng bärgade i Södertälje

Habo Wolleys elitherrar begav sig norrut i jakt på nya poäng i Elitserien och kunde bärga en viktig seger mot Södertelge efter 3-1 i set.

Habolaget begav sig mot Södertälje tidigt på lördag morgon för att i lugn och ro hinna ladda upp inför dagens matchen. På grund av sjukdomar och skador i laget tog tränaren Andrew McWilliam på sig matchkläderna för första gången. Andrew värvades inte i syfte att laget skulle ha en spelande tränare, men med tanke på den höga nivå han besitter tillfrågades han ändå pga den rådande situationen. Och han tackade snabbt ja i syfte att hjälpa laget.

Libero för dagen var William Wymark och Andrew gick in på högerkanten. Filip Bratic började som vanligt på passarposition, Alexander Berggren och James Jackson gick center och Hugo Morency och Algot Danielsson tog plats på vänsterkanten.

Habo började matchen med ett resolut centeranfall signerat Alexander Berggren. De bägge lagen turades därefter om att ta poäng fram till 8-8. Södertelge tog sedan en knapp ledning med 11-9 innan Hugo reducerade och hemmalaget slog ut en boll till 11-11. Alexander Berggren satte hård press i serve vilket resulterade i en straffspark som Andrew förvaltade på bästa sätt. Habo vann även nästa boll genom anfall från Andrew vilket ledde till att Södertelge tog matchens första timeout vid ställning 11-13.

Habo höll ledningen och vann en viktig poäng i ställning 13-15 efter en lång bollduell. Habo spelade ett mycket stabilt block- och försvarsspel och Andrew fortsatte att plocka poäng på högerkanten. Habo drog ifrån till 15-20 när hemmalaget tog sin andra timeout. Algot smashade in 16-21 och följde sedan upp med två serveess. Efter en anfallsmiss från hemmalaget fick Habo setboll vid 16-24. Hugo stängde setet med att smasha block ut. Setvinst: 16-25

I början av andra set turades lagen om med att ta poäng tills Habo tog en knapp ledning vid 3-5. Då tog hemmalaget timeout. Coach Andrew slog därfter in ett serveess och förhindrade coachpoäng till motståndarna. Nästa serve resulterade i en straffspark som Hugo smällde in till en ledning med 3-7. Lagen växlade ett par poäng innan James Jackson dundrade in Habos 5:e serveess för dagen. Algot blockpetade därefter till en ledning med 6-11.

Vid ställning 7-12 var det dags för Filip Bratic att serva in ett ess och hemmalaget tvingades ta sitt andra timeout för setet. Habo fortsatte spela med ett lugn och självförtroende som ofta saknades i föregående matcher. Södertelge försökte sätta press på Habo i sin serve, men detta resulterade ofta i servemisstag som de inte hade råd med. Istället presenterade sig James Jackson med två snygga centeranfall.

I ställning 15-20 byttes Isak Joelsson in istället för Filip Bratic.  Södertelge knappade in till 19-21 och då tog Habo sin första timeout för matchen. I ställning 20-22 tog James ytterligare ett poäng från centerposition. Habo hade en setboll vid 21-24 men Södertelge höll nerverna i schack och knappade in till 23-24. Habo tog då ytterligare en timeout. Isak Joelsson avslutade setet med en iskall överläggning från sin passarposition. Setvinst: 23-25

Andrew McWilliam inledde tredje set med att dundra in ett otagbart anfall. Han slog även in Habos andra och tredje poäng till ledning 2-3. Hemmalaget hade dock inte gett upp på långa vägar. De kämpade vidare till en ledning med 7-5. Kan vara värt att notera att tre av dessa poäng berodde på servemissar från Habospelare. Södertelge fortsatte i ledningen men Habo höll jämna steg. Lagen tog växelvis poäng fram till 16-14. Flera av hemmalagets poäng kom fortsatt via servemissar från Habo. Efter en lång boll som gav Södertelge 17-14 tog Habo timeout. Denna hjälpte dock inte. Istället seglade hemmalaget vidare till en ledning med 19-14 innan Andrew lyckades peta in ett Habopoäng.

Södertelge fortsatte dock att plocka poäng mot ett Habo som nu såg lite svajigt ut och vid 21-15 tog Habo sin andra timeout. Denna gång fick Habo till ett coachpoäng och detta följdes av ett lyckat anfall från James. Nu var det dags för hemmalaget att ta timeout. Habo tog även nästa poäng efter en läcker enhandspassning från Filip till Andrew. Södertelge tog följande två poäng innan Hugo slog in 19-23. Hemmalaget slog ut två raka anfall till 21-23 och det blev dags för nästa Södertelgetimeout. Andrew ville inte ge motståndarcoachen några poäng och slog istället in ett ess. Dock blev det miss i nästkommande anfall och setboll till Södertelge, 24-22. Habo räddade bollen vartefter Hugo följde med ett servess till 24-24. Setet stod och vägde ett tag, men Fredrick slog till slut in 27-25 till hemmalaget.

Fredrick tog 8 poäng i tredje set och var nu uppe i totalt 15. I Habo var Andrew uppe i 20 följt av Algots 11 och Hugo med 10.

Fjärde set inleddes med två bollar till Habo samt en till hemmalaget. Habo kom sedan segrande ur kvällens längsta bollduell till ledning 1-3. Algot följde upp med ytterligare ett serveess – hans tredje för dagen. Södertelge jämnade dock snabbt ut matchen och gick efter ett blockpoäng upp i ledning med 6-5. Efter ett Habopoäng slog Andrew till med två servess och Habo blockade även ner nästa boll till en ledning med 6-9 vilket tvingade Södertelge till timeout. Habo vann nästa boll och och Andrew slog in ytterligare ett ess. Ställningen var nu 6-11. Hemmalaget fortsatte kriga för varje poäng och tog sig allt närmare kvittering. Efter ett servess av Aleksa Petrovic och ställning 14-15 tog Habo timeout. Södertelge följde upp med ett blockpoäng och var därmed ikapp.

Habo spelade dock vidare lugnt och metodiskt och kunde gå ifrån till 17-20. Efter ett snyggt anfall av Andrew, ett stor block av James och en anfallsmiss från Södertelge var Habo uppe i ledning med 18-23. En servemiss från Södertelge gav Habo 5 matchbollar, men de behövde bara en. Alexander Berggren stängde matchen med ett monsterblock!

Matchens spelare för dagen blev Aleksa Petrovis i Södertelge och Andrew McWilliam i hemmalaget.

Andrew tog hela 27 poäng från sin högerkant och var idag i en klass för sig! Imponerande med tanke på att han inte spelat match på väldigt länge. Frågan är också om Habo har råd att inte spela Andrew framöver – även när sjukdoms- och skadeläget löst sig. Det får tiden utvisa.

Jämfört med föregående matcher var Habo stabilare i sin mottagning och försvarspel. Tack vare Andrews kvalitéer på högerkanten samt bra centerspel fick Hugo och Algot det också något lättare på vänsterkanten. Motståndarblocket fick jobba hårt vilket lämnade fler luckor för Habos anfallare. Det verkade också som att Habo hade bestämt sig för att sätta extra press i sin serve. Detta resulterade i många snygga serveess (11), men även många misstag (16). Förhoppningsvis kan laget vässa serven ytterligare till kommande matcher.

Motståndet för dagen var inte riktigt lika vasst som i föregående bortamatcher men Habolaget visade ändå att träningen under speluppehållet gett resultat och att man är på rätt väg. Laget spelade med ett större lugn och lyckades vinna de flesta av dagens längre bolldueller. Det ser lovande ut inför nästa match som blir hemma mot Lund den 20 november. Missa inte detta!

Vi ställde några frågor till coach Andrew efter matchen:
Habo has had a hard time winning against Södertelge on their home court. What was you game plan today?
”Our game plan (in general) was to take our style to them and force them to adjust to us. We wanted to deny them of any clean kills.. as in the ball doesn’t touch the floor without us getting a touch first!
We knew they have an effective opposite so stopping his was a priority for us.”
How did it feel for you playing on a competetive level again?
”It felt nice to play, ofcourse, volleyball is a game I love.
Also with such great players and support all around from the club it felt that much better.”

Setsiffror: 1-3 (16/25, 23/25, 27/25, 19/25)

Poängtoppen för dagen:

Habo
Andrew McWilliam, 27 poäng
Algot Danielsson, 15
Hugo Morency, 13
James Jackson, 8
Alexander Berggren, 7

Södertelge
Fredrick, 19 poäng
Kalfic, 11
Hammond, 9

/Pekka Strandroth