U18-tjejerna klara för SM!

Under söndagen 18/3 åkte Habo Wolleys U18-lag iväg till Degerfors för kval. Ett lyckat kval skulle innebära avancemang till SM ”hemma” i Jönköping. 

Truppen består utav en blandning mellan spelare från damlaget och klubbens F16-lag. Från damlaget är Maya Persson, Moa Forzelius, Filippa Taxbro, Ebba Hörberg, Filippa Malengård och Frida Gemhed med. Från F16 är Nellie Karlsson, Maja Törnström, Wilma Westroth och Line Andersson representerade.

I första matchen stod Kungälv för motståndet. Habo börjar aningen trevande och gör enkla misstag. Typisk start på turnering efter tidig avfärd och lång bilfärd. Allt eftersom första set går klarnar matchbilden mer och mer. Första set slutar 25-17 till Habo. Tjejerna ser till att avfärda Kungälv fort i andra set med och hela truppen får spela, men Ebba Hörberg sticker ut extra genom att sätta prägel på matchen med tunga servar.
Setsiffror 2-0, 25-17, 25-15

Andra matchen mot Falköping avlöser den första direkt, en match som jag själv är lite orolig för eftersom delar av truppen spelat mot Falköping och då åkt på pisk i andra sammanhang. En känsla jag hade helt i onödan! Första set ser Habo till att spela hem komfortabelt, 25-18. I andra tar Falköping sig i kragen och spelar helt annorlunda emot första set. Med hårda och välplacerade servar lyckas Falköping få Habotjejernas servemottag att vackla och setet blir mycket jämt. Moa Forzelius som blir matchens lirare ser till att styra upp mottaget och setet slutar 25-23 till Habos favör.
Setsiffror 2-0: 25-18, 25-23

I tredje och gruppens sista match möter Habo Örebro. Något som blir en nervbitande och rolig historia som coach bredvid. Inför matchen är nämligen förutsättningarna så att Habo inte behöver vinna utan man kan klara sig som gruppsegrare även på resultatet. Första set är det Örebro som kontrollerar och mot slutet spelar vi bara för att ta så många poäng som möjligt innan det är över. 20-25 slutar första set som Örebro vinner. I setpausen förklarar jag för tjejerna att resultatet räcker för att ta oss direkt till semifinal som innebär en bra mycket lättare väg till avancemang. Tjejerna visade dock att de inte alls bryr sig om att gå vidare på resultat,utan de två kommande seten såg Habo till att ta kommandot. Här är Frida Gemhed en mycket viktig kugge i servemottaget och försvarsspelet och det gör henne till matchens lirare! 2-1 vinst till Habo och där med är gruppseger ett faktum.
Setsiffror 2-1: 20-25, 25-21, 15-12

Gruppseger gjorde att vi slipper spela kvartsfinal, något mycket viktigt för att lyckas ta sig långt i en turnering. När motståndet väl var korat så är det Örebro som på nytt står för motståndet. Denna gång visar Habo ingen pardon och alla får komma in och spela, en fantastisk laginsats! Men för att klara av att hålla nivån uppe när spelarmaterialet byts friskt krävs det en passare av hård kaliber och pris till matchens lirare går välförtjänt till Maya Persson.
Setsiffror 2-0: 25-12, 25-14

Lindesberg blir det andra laget klara för final, något man inte behöver ha sett mycket volleyboll för att lista ut… Lindesberg har en mycket bred trupp och inte ens våra längsta spelare var särskilt mycket att hurra för jämte deras spikers. Matchen blir en ensidig historia och Habo har inte särskilt mycket att sätta emot tyvärr. Någon som dock ser till att jag håller hoppet uppe och som inte alls sparar på krutet är Line Andersson. Hon plockar två poäng i framplan första rotationen och står dessutom för två raka servepoäng från baslinjen. Lindesbergs suverän Ida Larsson släcker dock mitt hopp då hon stenhård slår ned bollen ÖVER vårt block.
25-12 och 25-9 slutar matchen.

Trots tråkiga resultat sportsligt är jag stolt över hur tjejerna står upp mot det tuffa motståndet. Och som nämns tidigare gör Line detta med bravur och det ger henne också pris som matchens lirare. Värt att nämna är att nästan hela Lindesbergs sexa består av tjejer födda 2001 medans många av våra spelare har både ett och två år kvar i samma spelklass. Som coach är jag väldigt glad över att samtliga i laget har fått spela och mer än jag vågade hoppas. De har alla gjort det mycket bra och har spelat med hjärta genom hela dagen.

Stort tack till Kai, Torbjörn och Jesper som stod för skjuts! Nu siktar vi mot 12-13/5 då slutspelet avgörs i Idrottshuset i Jönköping och då vill jag se rejäl uppslutning!

Coach Oscar