Vändning gav säsongens första hemmaseger

Habo Wolley tog igår säsongens första seger på hemmaplan efter att ha vänt underläge 0-2 i set mot Tierp. Publiken bjöd på en svängig match där det fjärde setet också bjöd på stor dramatik. Siffrorna skrevs tillslut till 3-2 (18-25, 22-25, 25-18, 33-31, 15-10).

I inledningen av matchen verkar det om att hemmalaget har kvar tempot av julfirande, Tierp går ifrån direkt och Habo är knappt med i matchen. Tierp firar stora triumfer i sitt anfallsspel som får husera fritt och samtidigt har Habo stora problem med sin servemottagning. Detta resulterar i att gästerna går ifrån till en ledning med hela 22-9. Då vaknar dock killarna i rött till något och lyckas snygga till siffrorna till 18-25.

Andra set inleds jämnare fram till att Tierp via två anfall och ett block tar tre raka poäng. Detta tvingar Habo till en timeout, men efter några egna misstag samt ytterligare ett par block av Tierp har gästerna skaffat sig en sexpoängsledning och ser ut att gå fram till ledning med 2-0 i set. Habo börjar dock knapra sig in i setet och efter ett serveess av Beau Graham tar Tierp sin andra timeout vid ställningen 21-22. Det är fortsatt jämnt ett par bollar till, men två anfallsmisstag av Habo avlutar tyvärr setet och Tierp vinner det med 25-22.

Till tredje set vaskar Habo om i uppställningen. Chris Kalfic som hittills i matchen har spelat center flyttas tillbaka till sin ordinarie position som vänsterspiker, Dillon Collett flyttas över till högerkanten och Beau Graham tar hand om centerpositionen. Detta ger önskad effekt och Habo tar hand om taktpinnen direkt i setet och skaffar sig några poängs försprång. Hemmalagets anfallsspel är betydligt bättre i detta set och när Tierp hamnar i underläge börjar även misstag komma från dem. Habo kontrollerar setet hela vägen igenom och reducerar till 1-2 i set via 25-18.

Fjärde set skulle visa sig bli dramatiskt. Tierp trycker gasen i botten i början samtidigt som Habo inte riktigt har fokus på rätt ställe. Detta resulterar snabbt i en fempoängsledning vid 8-3 till laget från Uppland. Här kommer dock Habo igång och efter ett serveess av Arvid Haag är det helt plötsligt utjämnat 8-8. Setet fortsätter jämnt, men oftast med Tierp någon poäng före. Vid underläge 18-19 vänder dock hemmalaget på ställningen via tre raka poäng fram till ledning 21-19. Tierp vänder tillbaka till 23-22 innan ett anfallspoäng av Dillon Collett och ett serveess av Beau Graham ger hemmalaget setboll. Servemiss till 24-24 och sedan bjuder Habo gästerna på ett poäng, en serve om är på väg ut tar på en Habofot utanför plan och Tierp har skaffat sig en första matchboll. Sen tar Habo hand om showen, på gott och ont. Man utjämnar till 25-25 men bjuder sedan på en sekvens med fyra raka servemiss. Som tur är spelar man bra sideout och lyckas därför rädda de matchbollar man samtidigt bjuder sina gäster på. Vid 31-30 har Habo dock skaffat sig setboll igen, för att se den räddas av Tierp via ett anfallspoäng. Sedan lyckas dock hemmakillarna äntligen avgöra setet via ett anfallspoäng och ett nedblock. 33-31 och utjämnat till 2-2 i set.

I årets första femsetare för Habo visar man att man behärskar den situationen på bästa sätt. Vid 4-4 gör man ett ryck fram till 8-4 och därefter släpper man aldrig in Tierp i matchen igen. Med full kontroll skaffar sig laget matchbollar vid 14-9. Efter en servemiss tar man sedan hand om första sideouten och vinner med 15-10 i avgörande set och matchen med 3-2.

Adnan Herco gjorde en mycket bra insats och valdes till bästa spelare i hemmalaget. Foto: Tilda Larsson

Adnan Herco gjorde en mycket bra insats och valdes till bästa spelare i hemmalaget.
Foto: Tilda Larsson

Coachens reflektioner:
Återigen börjar vi svagt idag, trots att vi pratade mycket om det både efter förra matchen och inför denna. Vi har stora problem i vår servemottagning men gör inte heller rätt saker i block och försvar vilket ger Tierp fritt spelrum. Mot slutet av första set börjar vi dock så sakteliga hitta vårt spel och vi tar med oss det till början av andra. Vi spelar betydligt bättre mottagning i detta set men har fortsatt problem med vårt anfallsspel som blir för enkelspårigt och med för lite drag i passen. Trots detta håller vi jämna steg med Tierp ändå in i slutet av setet.

Till tredje bestämmer vi oss för att ändra om rejält i uppställningen för att stärka upp mottagningen ytterligare med Chris Kalfic, och förhoppningsvis få bättre utdelning i anfallet. Det har önskad effekt och Dillon Collett spelar riktigt bra på högerkanten och Beau Graham visar kvalitet i mitten. Dessa två har spelat på ovana positioner på senare tid men trots mindre träning på sina ordinarie positioner gör de idag ett riktigt bra jobb där. Härifrån tycker jag att vi har rätt energi på planen och det leder också till fler rätt beslut vilket tillslut också leder till en vändning från 0-2 till 3-2, något vi inte har varit bortskämda med i Habo på senare år.

Nyckeln till segern sitter ändå i fjärde set. De nerver som verkar vara utanpå när det kommer till eget servande är istället under full kontroll i vårt eget servemottagningsanfall vilket gör att vi räddar inte mindre än sex matchbollar. Detta är ett stort steg framåt och något som vi kan bygga vidare på. Dessutom lyckas vi få kontroll på Colton De Man och Lee Hamliton, något de flesta lag har haft problem med.

Beröm kan man idag dela ut till flera personer, men jag väljer att framförallt lyfta fram Adnan Herco. Han ställer upp när vi drabbades av en skada på Foued Belajouza och kliver in och är poängbäst, tar många svåra avslut och spelar, med undantag för första set, riktigt bra bagger. Mycket välförtjänt vald till bästa spelare idag av matchsponsorn Jönköpingsposten.

Bästa poängplockare i Habo:
Adnan Herco, 23 p
Beau Graham, 22 p

Bästa poängplockare i Tierp:
Colton De Man, 21 p
Patrik Ödvall, 11 p