VSS i Ulricehamn en framgång!

Under söndagen spelades den andra omgången av VästSvenska Serien och spelplatsen var Ulricehamn.

Habo Wolley åkte med 2 lag i herrklassen, Habo U och Habo Spike. Habo Spike bestod av ledare och spelare från klubbens integrationssatsning som har som mål att åka på ett gäng VSS denna säsong. Laget bestod av Samer, Humojen, Ala, Salim, Javid, Ased, Rehman och Samir med Samer och Humojen som spelade coacher. Habo U bestod av ungdomarna William, Noël, Anton, Einar, David och Hugo med förstärkning i form av återvändande Emanuel Andréasson och Abudy Sultan och coachämbetet var hos mig Jens Persson (denna artikel tenderar fokusera på Habo U på grund av detta).

Turneringen bestod av 9 lag. 3 st 3-lagsgrupper där 1:an i varje grupp bildade en ny 3-lagsgrupp som gjorde upp om 1:a, 2:a och 3:e-platsen i ett nytt gruppspel, där 2:orna gjorde upp om 4, 5, 6 och så vidare.

Genom slumpens nyck hamnade de båda Habolagen i samma grupp tillsammans med Ymer B. Båda lyckas slå Ymer B med 2–0 i set och det väntas alltså en spännande gruppfinal Habolagen emellan. Det är Habo U som tar kommandot i första set men ett kämpande Habo Spike vägrar släppa taget och lyckas komma ikapp och förbi och vinna setet 28–26. I andra set skruvar Habo U upp tempot ett hack och går återigen mot vinst men Habo Spike gör återigen en upphämtning men denna gång håller Habo U undan och vinner setet 23–25. Man spelar endast 2 set så matchen slutar 1–1 med samma bollskillnad, det innebär att det som avgör vem som ska gå som vinnare ur gruppen är den som gjorde bäst resultat mot Ymer B. Det visar sig att Habo U har gjort ett marginellt bättre resultat och går således vidare som 1:a med 1(!!) bolls marginal och Habo Spike får göra upp om 4-6 plats.

Habo Spike spelar alltså om 4-6 plats och i första matchen möter man ett duktigt Alingsås som är lite för starka för Habolaget och det blir förlust 2-0. I andra matchen möter man Uno och i en jämn drabbning slutar matchen 1–1 vilket innebär en femteplats i turneringen. Laget är väldigt nöjd med dagen och det är ett glatt och trött gäng som åker hemåt.

Habo U istället chansen att göra upp om de största poängen i den tuffa vinnargruppen. Deras motstånd består av Mariestad och den eviga motståndaren JBC. Det blir JBC som står för motståndet i första matchen. Habo har gjort lite ändringar i uppställningen och Hugo (född -03) står nu, för första gången i sin volleybollkarriär, som ensam passare. Vi pratar innan matchen om hur vi måste hålla ner misstagen och hålla bra organisation samtidigt som vi ska våga gå för våra poäng. Detta är exakt vad vi gör och vi visar upp en strålande volleyboll, vi lyfter oss flera nivåer från det spel vi presterade i första gruppspelet. Trots ett i stort set prickfritt första set vinner JBC detta jämna set. I andra gör vi några fler misstag men håller fortsatt en mycket hög nivå och JBC kan lite enklare ta hem även detta set. Trots förlust 2-0 måste jag säga att detta är matchen då vi spelar som bäst denna turnering och vi ska vara stolta över hur väl vi spelar mot dessa fullvuxna lag som i ärlighetens namn har en nivå som vi är en bit ifrån, främst i anfall. JBC spelar sedan 1 – 1 mot Mariestad vilket innebär att för att nå andraplatsen måste vi vinna mot Mariestad. Vi startar med samma uppställning som JBC, alltså med Hugo som passare, Einar och David som centrar; Emanuel, Abudy och William som kantspikers och Noël som libero. Återigen lyckas vi plocka fram en nivå som vi inte var nära i gruppspelet och vi lirar riktigt bra stora delar av setet och vinner rättvist första set. I detta läge har Mariestad förlorat chansen på förstaplatsen och andraplatsen går till den som kan ta detta för dagen sista set. Habo visar sig återigen, via stark servemottagning och bra block/försvar, vara starkast och vinner mot Mariestad 2-0. Detta innebär en andraplats i turneringen med endast tuffa JBC framför sig. Detta är ett resultat vi kan vara väldigt stolta och glada över.

Först och främst vill jag tacka Emanuel och Abudy för att de hjälper till och stärker upp dessa dessa ungdomar. Emanuel visar vad kämpaglöd i försvar innebär och hur man gör när man kommunicerar på riktigt, något som alla i 01-gruppen behöver bli mycket bättre på. Abudy bidrar som vanligt med sitt tunga anfall och hans förmåga att vara ur-kall i även de tuffaste av lägen. Anton Alpenberg är en ny förmåga född 01 som denna dag gjorde sina första matcher i Habo Wolley-tröjan. Han fick göra ett par serveinbyten och gjorde sitt jobb utmärkt och satte alla sina servar, trots att endast ha två träningar bakom sig. Noël blir mer och mer stabil på sin liberoposition och står för några både fantastiska och egendomliga räddningar, alla i gruppen bör ta efter hans närvaro i upptäckning. Einar och David gör även de en bra insats i mitten men eftersom vi har helt nya passare för dagen så var det svårt att få in dem i anfallsspelet. De svarade dock genast upp genom att stundtals visa upp ett utmärkt blockspel och är på hur många bollar som helst, blockar de inte ner som stoppar dem upp anfallet och gör det enklare för vårt försvar och de var helt oumbärliga i att kunna bärga andraplatsen där vi möter lag med ett bra anfallsspel. Bland det häftigaste under dagen är dock Hugo Morency som för första gången ställer sig som passare och jag visste att han var duktig men oj vilken imponerande insats han gör i de två avslutande matcherna. Att gå in som passare och leverera på det viset när man är yngst på hela turneringen är väldigt häftigt. Sist men inte minst vill jag nämna Mr. William Wymark som är dagens absoluta gigant! William är denna dag vår ”go to guy” och grunden i hela vårt anfallsspel. Han gör poäng på poäng på poäng från flera positioner.  Utöver anfall tror jag inte han missar en enda mottagning och han lyckas ta ett par stenhårda anfall i försvar.

Som coach kan jag inte vara mer än stolt över hur vi presterar i slutet av turneringen. Jag vill tacka Ulricehamn för en bra turnering, klubben för att de stod för minibussar vilket förgyllde känslan och Magnus Perhamn för att han var med som chaufför och lagledare.

Skrivet av

Jens Persson

Habo Spike

Habo Spike

Habo U

Habo U